İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aytaç Durak'ın ihbarı sonucu, rüşvet iddiasıyla Meclisi üyesi Mehmet Esendemir hakkındaki dava başladı.
İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aytaç Durak'ın ihbarı sonucu, Belediye Meclisi üyesi Mehmet Esendemir'in petrol istasyonu yapımı hakkında imar planı değişikliğiyle ilgili 260 bin dolar rüşvet istediği iddiasıyla açılan dava başlandı.
Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın duruşmasında, firmanın iş takipçisi tutuksuz sanık Fatma Arzu Yeniçeri (41) ile müşteki Aytaç Durak hazır bulunurken, sanık Mehmet Esendemir avukatı aracılığıyla sağlık raporu sunarak, duruşmaya katılmadı.
Mahkemeye iki sayfalık yazılı savunmasını veren Yeniçeri, suçlamaları kabul etmediğini ifade etti.
Esendemir'in kendilerinden rüşvet istediğiyle ilgili ses kayıtlarını, itibar ve onurunu kurtarmak için aldığını ifade eden Yeniçeri, şöyle devam etti:
''Ses kaydının bulunduğu telefonumu, Cumhuriyet Savcılığına vermesi için Durak'a teslim ettim. Çünkü Esendemir beni tehdit ediyordu ve korkuyordum. İddia edildiği gibi rüşvet vermedim. Böyle büyük bir parayı verecek gücüm de yok.
Esendemir beni 4 ay boyunca bazen günde 10-15 kere arayarak, dosyayı meclisten geçirme karşılığında para istediğini belirtip, taciz etti. 'Bu dosyayı geçirmek istiyorsan, patronlarınla görüşeceksin, bir şeyler vermelerini sağlayacaksın. Arkadaşlar böyle istiyor. Yoksa bu dosyayı unut' dedi. Diğer bazı meclis üyelerinin isimlerini veriyordu ama onların bu olaydan haberi bile yoktu. Israrla aradı. Hatta 'çocuğumun gözleri kör, karım kanser' şeklinde acındırarak da konuşuyordu.''
Yeniçeri, Esendemir'in dosyada bir eksiklik olduğunu söylediğini, ancak bunun ne olduğuyla ilgili bilgi vermediğini belirterek, ''650 bin dolardan zamanla 260 bin dolara düştü. Bu durumu diğer meclis üyelerine ve şirketimin patronuna ilettiğimde, bana inanmadılar. Patronum parayı benim istediğimi düşünerek, 'paraya ihtiyacın varsa vereyim' dedi. Durumu kanıtlamak için ses kaydı aldım. Durak da benzeri duyumları kendisinin de aldığını belirtip, kaydın bulunduğu telefonu istedi. Cumhuriyet Savcılığına teslim etmek şartıyla verdim.''
-DURAK'IN İFADESİ-
Aytaç Durak ise ifadesinde seçimden sonra bazı meclis üyelerinin dosya takip ve imar planı değişiklikleri için rüşvet aldığı iddialarının kendisine geldiğini belirterek, ''Daha sonra Yeniçeri geldi ve Esendemir'in kendisini taciz ettiğini, evrakın meclis komisyonundan geçmesini engellediğini söyledi. Ben de dürüst meclis üyelerini korumak için ses kaydının bulunduğu telefonu aldım, çözümünü yaptırdım. Cumhuriyet Savcılığına vermemin hemen akabinde, mecliste dinlettim. Amacım, bazı üyelerin yüz hallerini kamerayla çektirmekti'' dedi.
Durak, başka meclis üyeleriyle ilgili yeni iddiaları da Cumhuriyet Savcısına sunacağını ifade ederek, ''Yaşanan durumdan zarar gördüm. Belediye Meclisinde rüşvet dedikodusu olması, başkanı olduğum kuruluşun yıpranmasına ve şehir planının dejenere edilmesine yol açtı. Manen zarar gördüm'' şeklinde konuştu.
Durak'ın avukatı Necil Topuz ise Esendemir'in halen görevde olduğunu belirterek, ''Hakkında ciddi iddialar bulunan Esendemir halen Mecliste oy kullanmakta ve serbestçe dolaşmakta. Bunun yaratacağı zararı önlemek için tutuklanmasını talep ediyoruz'' dedi.
Tanık Meclis Üyesi Hüsnü Karadeli ise söz konusu ses kaydında, Esendemir'in kendisinin ismini kullandığını belirterek, ''Yeniçeri bu durumu bana söylediğinde, 'Bu olayla ilgim alakam yok. Yapan da şerefsiz ve namussuzdur' dedim. Kendisine Cumhuriyet Savcılığına başvurmasının doğal hakkı olduğunu söyledim'' dedi.
Mahkeme başkanı, suçtan doğrudan zarar görmediği için Durak'ın duruşmaya müşteki olarak katılma ve Esendemir'in tutuklanması taleplerinin reddine, davaya katılım konusunda Adana Büyükşehir Belediyesine davetiye çıkarılmasına, tanık Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın mazeretinin kabulüne ve tekrar çağrılmasına, tanık Meclis Üyesi Mustafa Tuncel'in ise mazeretsiz olarak duruşmaya katılmadığı için gelecek celseye zorla getirilmesi için evrak hazırlanmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.
-DURAK'IN AÇIKLAMASI-
Durak, duruşmanın ardından adliye çıkışında yaptığı açıklamada, ''rüşvet pazarlığı''nı içeren ses kaydını Cumhuriyet Savcılığına vermesinin ardından, ''kasette adı geçenlerin yaygarası, feveranı ve iftiraları''nın basında geniş yer bulduğunu ve kendisinin İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldığını belirtti.
Ancak, bunun işine geldiğini belirten Durak, şöyle devam etti:
''Çünkü hiçbir şey gizli kalmaz, her şey açığa çıkar. Nitekim o kayıtta adı geçenlerden bir meclis üyesiyle ilgili iddialar yerinde bulundu ve cezalandırılması için bugün ilk duruşma yapıldı. Ben de müdahil olarak katıldım. 48 yıldır devlet, piyasa ve belediye deneyimim var. Sabıka kaydım yok, geçmişim berrak. Hayatım boyunca rüşvetle mücadele ettim ve etmeye devam edeceğim.
Rüşvet büyük illettir, devletin omurgasını çökertir. Önüne geçilebilmek için rüşvet ihbarında bulunanlarla, alanlar ve yasal yönden haklarını aramayıp, rüşvetle haksız kazanç temin etmek isteyenler ayrı tutulmalıdır. Kanunların yeniden düzenlenmesi gerek.''
Sanık meclis üyesinin duruşmaya katılmadığını ve cezalandırılması için taleplerini yinelediklerini ifade eden Durak, ''Zaman en büyük hakemdir. Ben burada durdukça, avukat arkadaşımla birlikte rüşvetle mücadelemizi devam ettireceğiz. Kamuoyunun bu konuda bana büyük destek verdiğini gözlemlemekteyim. Sokakta Adanalılar benden yana tavır koymakta'' dedi.