Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Rumların mülkiyet başvurularına AİHM'in verdiği tazminat kararlarının, "KKTC'de oluşturulan Taşınmaz Mal Komisyonu'nun (TMK) etkinliği aleyhinde bir sonuç anlamına gelmediğini" söyledi.
Dışişleri Bakanlığında düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlayan Ünal, Rumların mülkiyet başvurusunda AİHM'nin Türkiye'nin 15 milyon avro tazminat ödemesine karar vermesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, AİHM'in 5 Mart 2010 tarihinde aldığı kararla KKTC'de oluşturulan Taşınmaz Mal Komisyonunu (TMK) etkili ve ulaşılabilir bir iç hukuk yolu olarak teyit ettiğini hatırlattı.
Selçuk Ünal, şu bilgileri verdi:
"Bu kararla Güney Kıbrıs Rum yönetimi vatandaşlarının da buraya başvurmasının yolu açıldı. Dolayısıyla işleyen bir hukuk sisteminin mevcudiyeti bir kez daha tekrar edilmiş oldu. Şu ana kadar bir çok başvuru yapıldı. Bunların çoğu sonuçlandırıldı. Söz konusu başvurular, TMK'nın etkin bulunmasından önce AİHM tarafından kabul edilebilir bulunan ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 1. ek protokolünün 1. maddesi çerçevesinde verilmiş başvurulardır. Dolayısıyla TMK'nın etkinliği konusunda aleyhte bir sonuç anlamına gelmemektedir. Rum vatandaşları da 5 Mart 2010 tarihli karar sonrası mülkiyet konularında, TMK'ya başvurmak ya da Kıbrıs'ta varılacak kapsamlı bir çözümü beklemek durumundadırlar."
Başka bir soru üzerine Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmenin içeriğine de değinen Ünal, ziyarette terörle mücadele konusunun konuşulduğunu ve bu çerçevede temas ve diyaloğun süreceği konusundaki mutabakatın teyit edildiğini söyledi.
Görüşmelerde ağırlıklı olarak Irak'ta hükümet kurulması konusunun ele alındığını ifade eden Ünal, Türkiye olarak Irak'ın barışı, huzuru istikrarı için çalıştıklarını, bunun için de hükümetin kapsayıcı bir şekilde bir an önce kurulmasını istediklerini, görüşmelerde de bu mesajların tekrar edildiğini vurguladı.
Ünal, Başbakanlık internet sitesinde IKDP Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani için "Irak Kürdistan ulusal yönetimi eski başbakanı" ifadesinin kullanılmasına ilişkin, Başbakanlık tarafından verilen bilgiye göre bunun sehven yapılmış bir şey olduğunu belirtti.
-"EGE'DE GÖRÜŞMELERİN DEVAMI KONUSUNDA SİYASİ İRADE MEVCUT"-
Ünal, Yunan basınında yer alan "Ege'de çözüme yönelik önemli adımlar atıldığı ve önemli mutabakat sağlandığına'' ilişkin haberler konusunda, 2002 yılında başlayan ve düzenli aralıklarla devam eden istikşafi görüşmelerde tarafların her konuyu masaya yatırdıklarını ifade ederek, prensip olarak bu görüşmelerin içeriği hakkında bilgi verilmediğini anımsattı.
Sözcü Ünal, konuyla ilgili "İstikşafi görüşmeler sürüyor taraflar olumlu bir işbirliği anlayışı içinde devam ediyorlar. Bu görüşmelerin devam etmesi konusunda siyasi irade mevcut. Siyasi liderler her görüşmelerinde tabii ki istikşafi görüşmelere atıfta bulunuyorlar. Bu görüşmelerin devamı konusunda mutabakatlarını tekrar ediyorlar. Son ziyarette olan da budur. Bu Yunan basınına farklı yansımış olabilir" diye konuştu.
Ünal, NATO Zirvesine yönelik, füze savunma sistemi konusunda Türkiye'nin tavrına ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı:
"Tüm müttefiklerin güvenliğini artıracak kapsayıcı bir sistem içinde bu konunun geliştirmesi taraftarıyız. Bu konudaki temas ve görüşmeler de yürüyor. Güvenliğin bölünmezliği ilkesinden yola çıkıyoruz. Önemli olan görüşmelerin devam etmesidir. Şu aşamada bir sonuca ulaşılmamıştır bu temaslarımız sürecektir."
Bir gazetecinin Mavi Marmara gemisinin aslında Mısır'a doğru yol alırken baskının ardından olayların farklı geliştiğine ilişkin haberleri hatırlatması üzerine Ünal, bu konuda çıkan haberleri yalanlamak durumunda olmadıklarını, ancak daha fazla ayrıntı veremeyeceklerini ifade etti.
Ünal, "Biz, bu konudaki raporumuzu hazırladık ve 1 Eylül tarihi itibariyle BM Genel Sekreterliği'nin talebimiz üzerine kurduğu komisyona verdik. Komisyonun bize geri dönmesini bekliyoruz. İsrail'de (raporu) bu komisyona verecektir. Ama İsrail'in raporunu sunup sunmadığı konusunda bizde henüz bir bilgi yok" dedi.
-DAVUTOĞLU'NUN ÇİN ZİYARETİ-
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Çin'e yapacağı ziyaretle ilgili de bilgi veren Ünal, Davutoğlu'nun Kaşgar, Urumçi, Şian, Şanghay ve Pekin'de resmi yetkililerin yanı sıra bu şehirlerin ileri gelenleri ile görüşeceğini söyledi.
Sözcü Ünal, kapanışı 31 Ekimde yapılacak Şanghay 2010 Expo Fuarında Türkiye'nin, teması "Türkiye: Medeniyetlerin Beşiği, Anadolu: Daha İyi Şehirler, Daha İyi Yaşamlar Alanı, İstanbul: İki kıta bir şehir'' olan bir sergi ile temsil edildiğini anımsattı.
Ünal, sergi alanının büyük ilgi çektiğini, fuarı dün itibariyle 70 milyonu aşkın kişinin ziyaret ettiğini, Türkiye'nin sergi alanını ziyaret edenlerin sayısının 7 milyonu aştığını kaydetti.
-AFGANİSTAN-
Afganistan konusuna da değinen Ünal, İstanbul'da 2-3 Kasım tarihlerinde Türkiye'nin Afganistan ile birlikte düzenlediği ve Afganistan'ın bütün komşuları ile bölge ülkelerinin katılacağı Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı (RECCA) yapılacağı bilgisini verdi.
Ünal, Afganistan'ın ekonomik kalkınmasının ön plana çıkarılacağı bakanlar düzeyindeki toplantıda 100 özel sektör temsilcisinin katılımıyla bir iş forumu ile bölgesel işbirliğini geliştirilmesine ilişkin yaklaşık 50 akademisyenin katılacağı bir akademik forumun düzenleneceğini dile getirdi.