Süs bitkileri üreticileri, savaş sonrası büyük yapılanma içine giren Irak'ı hedef pazar seçti.
Antalya'da altı ay önce kuruluş çalışmalarını tamamlayan Akdeniz Süs Bitkileri Üreticileri Derneğinin Başkanı Hüseyin Eroğlu ve yönetim kurulu üyeleri, gazetecilerle tanışma toplantısında bir araya geldi.
Eroğlu, Antalya'da 200 bin metrekare kapalı, 2 milyon metrekare açık alanda süs bitkileri üretimi yapıldığını, gelecek dönemde ise 500 bin metrekare kapalı, 5 milyon metrekare açık alanda üretim yapmayı hedeflediklerini bildirdi.
Bu sektörde çalışan sayısını 10 bine çıkarmayı amaçladıklarını belirten Eroğlu, üretim için toplu arazilere ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Süs bitkileri sektöründe neden örgütlendiklerini anlatan Eroğlu, bu sektörün mutlaka teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Eroğlu, şöyle konuştu:
''Yeterli olmasa da süs bitkileri ihracatında artış var. 2008 yılına göre yüzde 10 artış ile geçen yıl 50 milyon dolarlık, bu yılın dokuz aylık bölümünde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artışla 44 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
İthalat ise İstanbul rakamlarına göre 150 milyon dolar. Bu sektörün gelişmesi için teşvik istiyoruz. Antalya'da atıl durumda bulunan hazine arazileri var.
Süs bitkileri üretimini toplu alanlarda yapmak istiyoruz. En az bin dönümlük düz alanda üretim yapmayı amaçlıyoruz. Büyük tarım alanlarına ihtiyaç var.
Atıl durumdaki hazine arazileri 49 yıllığına kiralanarak daha iyi üretim gerçekleştirebiliriz.''
Bir çok ülkeden süs bitkileri talebi geldiğini ancak yeterli üretim olmadığını, taleplerin karşılanamadığını vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:
''Avrupa'dan bir ülke 1 milyon zakkum talebinde bulundu ancak yeterli üretim olmadığı için talep karşılanamıyor. Irak'ın güzelleştirilmesine talibiz.
Büyük yapılaşma içinde olan Irak'ta kavşaklar ve refüjler boş duruyor.
Irak'ı süs bitkileriyle güzelleştirmek istiyoruz. Bu nedenle Irak hedef pazarımız olabilir. Öte yandan yine önemli bir yapılaşma içinde olan Türk Cumhuriyetlerinin güzelleştirilmesine katkı yapabiliriz.''