Abdullah Gül Mardin'i himayesine aldı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-26-2010 (04:36)   Son Mesaj: 10-26-2010 (04:36)    Cevap: 0    Gösterim: 568  

    10-26-2010

    Abdullah Gül Mardin'i himayesine aldı

    Abdullah Gül Mardin'i himayesine aldı


    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mardin'in kısa süre içinde UNESCO'nun tarihi miras listesine gireceğine inandığını belirterek, şehrin eski güzelliğine kavuşmasına yönelik çalışmaları himayesine aldığını bildirdi.

    Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile Mardin Artuklu Üniversitesi akademik yıl açılış törenine katılarak konuşma yaptı.
    Mardin'in Mezopotamya'nın merkezlerinden biri olduğunu dile getiren Gül, ''Bu şehirde taş, dantel örülür gibi yontulmuştur ve bu özelliğiyle hafızalarda güzel yer etmiştir'' dedi. Mardin'de son yıllardaki yanlış yapılaşma ve şehirleşmenin, kötü mimarinin acı acı hissedildiği sırada herkesin tekrar Mardin'i keşfettiğini ve sahiplendiğini belirten Gül, bütün çirkinliklerin yavaş yavaş temizlenip kentin eski güzelliğiyle hafızalarda kalması yönünde çalışmalar yapılmaya başlandığını söyledi.

    Mardin'i sahiplenme yönünde gördüğü çabalardan büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Gül, bu şuur ve çabayı çok değerli bulduğunu, takdir ve teşvik ettiğini belirtti. Gül, ''İnanıyorum ki bu şehir, kısa sürede UNESCO'nun tarihi mirasları içine girecektir. Ben de valilik ziyaretimde bu çalışmayı himayeme aldım. Bunu hızlandıracağız'' diye konuştu.

    Gül, yapılan bu çalışmaların Mardin'in sönmek üzere olan parlak geçmişinin gelecekte nasıl alevleneceğine ve etrafını parıldatacağına işaret olduğunu ifade etti. Böyle bir değişim ve ''tekrar kendine gelmenin'', Mardin'i 5-10 sene içinde çok cazip yapacağını vurgulayan Gül, bunun getireceği ekonomi ve dinamizmin Mardin'de yaşayanlara çok katkıda bulunacağını söyledi.

    -''MEZOPOTAMYA'YA HİTAP EDİYOR''-

    Cumhurbaşkanı Gül, günümüzde Türkiye'nin bütün illerinde devlet ve vakıf üniversiteleri açıldığının altını çizerek, ''Daha önce olduğu gibi üniversiteler, çok dar kalıplar içine zorla sığdırılan değil, tam tersine canlı, tartışan, konuşan, birbiriyle rekabet eden, bilim üreten üniversiteler haline dönüşüyor'' dedi.

    Üniversitelerden bazılarının üstün duruma geleceğini, bazılarının vasat olabileceğini ifade eden Gül, işin tabiatının bu olduğunu, herkesin birinci olamayacağını dile getirdi. Gül, rekabetin ilerlemeyi, mükemmelleşmeyi gerçekleştiren en büyük itici güç olacağını söyledi.

    Mardin Artuklu Üniversitesinde de büyük potansiyel gördüğünü vurgulayan Gül, şöyle konuştu:

    ''Burası Mezopotamya'ya hitap ediyor. Sadece Türkiye'ye değil, bütün bölgeye hitap eden bir yer. Müslümanlar, Süryaniler, Hristiyan vatandaşlarımız buraya hep beraber katkılar sağlamışlar. Bu bölgeye büyük ilim adamları gelmiş, büyük medreseler açılmış. Bugün bunlar tekrar canlanıyor, bunlarla ilgili çok güzel çalışmalar yapılıyor. Dolayısıyla bu üniversite gerçek anlamda bir sosyal bilimler üniversitesi olmaya en iyi şekilde adaydır. Her kurumun, ülkenin, şehrin olduğu gibi üniversitelerin de mukayeseli üstünlükle öne çıkartabileceği bir konu olabilir. Bazısının teknolojide ileri gitme olanağı vardır, imkanları ona göredir, bazısının tıpta ileri gitme avantajı vardır. Siz bunları yapabilirsiniz ama bazılarının da çevreden gelen müktesebatı vardır. Bu üniversitenin avantajını da sosyal bilimlerde görüyorum. Sosyal bilimlerde, bunun içine mimariyi de koyuyorum, bu üniversite çok aranan, bilim hayatına çok katkı yapan bir üniversite olabilir. Bütün kurumlarımızın bu yönde sizi desteklemesi gerekir.''

    -''KÜLTÜREL MİRASI KORUMAK VE YAŞATMAK HEPİMİZİN GÖREVİ''-

    Cumhurbaşkanı Gül, kültürel mirasın korunmasının Anayasanın emri olduğunu belirterek, kültürel mirasın çok geniş olduğunu söyledi. Gül, ''Mimarisi güzel bir eser, Sultanahmet Camii, buradaki bir medrese de, Süryani kilisesi de, Mimar Sinan'ın köprüsü de kültürel mirasımızın parçası olduğu gibi sanatta, edebiyatta, Dede Korkut, Mesnevi, Mem u Zin, bunların hepsi kültürel mirasımızdır. Bunların korunması, en iyi şekilde yaşatılması, anlatılması, öğretilmesi hepimizin görevi. Bu üniversite bunu yapabilecek bir üniversite'' diye konuştu.

    Mardin Meydanı'nda kendisiyle konuşan üç yaşlı kadından birinin Arapça, birinin Kürtçe ve diğerinin de Süryanice konuştuğunu anlatan Gül, bu farklılıkları zenginlik olarak bu çerçevede gördüğünü belirtti.

    Gül, bu zenginliğin Mardin'de yüzyıllar boyunca yaşadığını ifade ederek, ''Arızi şeyler her dönemde olabilir, önemli olan işin ruhudur. Burada herkes var ve herkes var olmaya devam edecek. Bunu yaşatmak, bu zenginliği muhafaza etmek anlamına gelecek'' dedi.

    Cumhurbaşkanı Gül, Süryanice, Kürtçe, Farsça öğretilecek olmasının Mardin Artuklu Üniversitesini öne çıkartacağını söyledi.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Birçok üniversite var, devlet bütçesiyle yapılacak olsa inanın ki bugünkü durumunun çok gerisinde olurdu. Ama hayırsever vatandaşlarımızın kazançlarının bir bölümünü gönüllü olarak üniversitelere ayırmaları, fakülte binalarını yapmaları, akademik kadroları desteklemeleriyle bu üniversitelerimiz de çok güzel bir şekilde büyümektedir'' dedi.

    Gül, Mardin Artuklu Üniversitesi akademik yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada üniversitelerin birbiriyle dayanışma ve iş birliği içinde olması gerektiğini, ihtiyaç duyulan konularda birbirlerinden faydalanabileceklerini söyledi.

    ''Artık bu işler el yordamıyla olmayacak, bu işlerin hepsi bir bilimsel metodoloji içerisinde olacak'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, bunun da üniversitelerde yapılmakta olduğunu belirtti.

    Mardin Artuklu Üniversitesinin de gelişmesi için ne gerekiyorsa onun el birliği içinde yapılacağını dile getiren Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Tabii ki devlet üzerine düşenleri yapacaktır. Çünkü burası bir devlet üniversitesidir, bir vakıf üniversitesi değildir. Devlet üzerine düşenleri yaparken bazı şehirlerimizde gördüğüm çok güzel örneği burada da görüyorum, bu da ayrı bir mutluluk kaynağıdır. Nedir o? Üniversitesine şehir sahip çıkıyor. Buraya sahip çıkıyor. Üniversitenin bir an önce tamamlanması, üniversitenin daha güçlü ve köklü bir şekilde akademik hayatına devam edebilmesi için devletin bütçesinin yanında halk devreye giriyor. Hayırseverleri varsa onlar devreye giriyor.

    Birçok üniversite var, devlet bütçesiyle yapılacak olsa inanın ki bugünkü durumunun çok gerisinde olurdu. Ama hayırsever vatandaşlarımızın kazançlarının bir bölümünü gönüllü olarak üniversitelere ayırmaları, fakülte binalarını yapmaları, akademik kadroları desteklemeleriyle bu üniversitelerimiz de çok güzel bir şekilde büyümektedir.''

    Cumhurbaşkanı Gül, hayırseverlere yaptıkları hizmetlerden ve kazançlarının bir bölümünü böyle projelere aktarmalarından dolayı teşekkür etti.

    Üniversitenin diğer ihtiyaçlarını bir taraftan devlet karşılarken Mardin halkının da diğer ihtiyaçlarını karşılayacağına inandığını dile getiren Gül, yeni akademik yılın öğrenciler ve akademik kadro için başarılarla dolu geçmesi dileğinde bulundu.

    -DİĞER KONUŞMALAR-

    GENPA Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem de konuşmasında, üniversitenin İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesinin kendisinin katkılarıyla yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

    Yeni projeler için yeni vizyonların ortaya konulması gerektiğini belirten Erdem, özellikle üniversiteler gibi bilim yuvalarına katkı sağlama konusunda herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini söyledi. Erdem, Cumhurbaşkanı Gül'e de bu konularda verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederek, Gül'ü tamamlandığında kendisinin yeni bir projesinin açılışında da görmekten büyük mutluluk duyacağını ifade etti.

    Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ise üniversitenin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yeni akademik yıllarının açılışında Cumhurbaşkanı Gül'ü aralarında görmekten duydukları mutluluğu dile getiren Omay, üniversitenin yeni birimlerinin tamamlanması için de hayırseverlerin desteğini beklediklerini, bu desteği verenlere de teşekkür ettiklerini kaydetti.

    Daha sonra Mardin Artuklu Üniversitesi Zeynel Abidin Erdem İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesinin temeline ilk harç Cumhurbaşkanı Gül tarafından kürsüden harç makinesinin butonuna basılarak atıldı.




    Abdullah Gül Mardin'i himayesine aldı Yorumları