Domatesteki rekoltenin düşük olması geçtiğimiz haftalarda salça ithalatını gündeme getirmişti. Olca Gıda Genel Müdürü Hüseyin Esen Altıkulaç, Türkiye'nin hiçbir şekilde salça ithalatına ihtiyacı olmadığını söyledi
Salça üretimi yapan Olca Gıda ve Plastik Ambalaj Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin Genel Müdürü Hüseyin Esen Altıkulaç, ''Hiçbir şekilde dışarıdan domates salçasına ihtiyacımız yoktur'' dedi.
Altıkulaç, yaptığı açıklamada, 14-15 yıldır harabe olan fabrikayı şu an vergi rekortmenliğine kavuşturduklarını söyledi.
Niksar domatesinin potansiyelini çok kaliteli domates salçası olarak değerlendirmeye çalıştıklarını ifade eden Altıkulaç, ''2009-2010 yılı sezon içinde Niksar'da hava şartlarından ve hastalıklardan dolayı gerekli olan üretimi yapamadık. Ama üretimden kalan kısmını Karacabey Salça Fabrikasında tamamlamaya çalıştık'' diye konuştu.
2010-2011 sezonundaki sıcaklıklar ve hastalıkların ağustos ayından itibaren domates fiyatlarının tırmanışa geçmesini beraberinde getirdiğini ifade eden Altıkulaç, domates fiyatlarının tırmanışa geçmesiyle beraber domates salçasında da yüzde 50-60'lara varan fiyat artışları meydana geldiğini, doğal olarak domates salçası fiyatlarının insanların dikkatini çekmeye başladığını söyledi.
Türkiye'de üretilen domates salçasının ülkeye yettiğini bildiren Altıkulaç, şöyle konuştu:
''Hiçbir şekilde dışarıdan domates salçasına ihtiyacımız yoktur. Biraz pahalı olacak ama çiftçimiz birazcık kazanmış olacak. Ama biz dünyanın en büyük domates salçası ihracatçısı ülkelerinden biriyiz.
Bizim ülkemizdeki domatesin kalitesinden dolayı, domates salçamızın da renk olsun, yoğunluk olsun, koku, tat, her konuda dünyada aranan bir salçadır.
Buna karşılık fiyatların tırmandığı eylül döneminin içerisinde doların da aşağıya doğru hareket etmesi Türk lirası karşısında doların değer kaybetmesiyle birlikte yurt dışına salça satılamaz duruma geldi.''
Hem salça olmadığını, hem pahalı olmasından dolayı Salça İhracatçıları ve İmalatçılar Derneği'nin serbest bölgelerde dışarıdan domates salçasını varillerde getirerek ambalajlayıp yine yurt dışına satma iznini yurt içine de talep ettiğini kaydeden Altıkulaç, bunun herkes tarafından yanlış anlaşılarak, 'Çin salçası mı yiyeceğiz?' gibi değişik görüşlere sebebiyet verdiğini belirtti.
Altıkulaç, şöyle konuştu:
''Aslında Çin'den gelen salça gelecekse şu an izin verilmiş bir pozisyon yoktur. Eğer gelirse de aynı şekilde ambalajlanarak yurt dışına satılacaktır.
Aslında bunun hiç gereği de yoktu. Çin salçasının tonu 700 dolarlara satılırken, Türk salçası 1300 dolara bugün alıcı bulmaktadır. Bunun sebebi Türk salçasının kalitesidir.
Buna karşılık biz salçamızı oturur da değişik amaçlarla Çin salçasıyla, Türk salçası patentiyle satarsak ileride çok büyük sorunlarla karşılaşacağımızı düşünüyorum.
Aynı hataları çok değişik ürünlerde Türkiye yapmıştır. Tokat yaprağında, cevizimizde yapılmıştır. Salçamızla oynanmasını istemiyoruz.
Gelecek sene inşallah daha çok domates üretilir, biz de daha çok salça üretiriz.''