Koç: AKP, başkanlık sistemine koşuyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-25-2010 (15:34)   Son Mesaj: 10-25-2010 (15:34)    Cevap: 0    Gösterim: 481  

    10-25-2010

    Koç: AKP, başkanlık sistemine koşuyor

    Koç: AKP, başkanlık sistemine koşuyor


    CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, ''AKP tarafından parlamenter temsili demokratik sistemden başkanlık sistemine geçiş yolunun taşları döşeniyor'' dedi.

    Koç, Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (ATAUM) Avrupa Birliği ile ilişkiler konulu konferans verdi. Toplumsal dönüşümlerin ancak siyasetle mümkün olabileceğini ifade eden Koç, dönüşümü sağlayabilmek için daha önce kendisinin CHP'de yönetim değişikliği adına çaba gösterdiğini söyledi.
    AB'nin çok önemli sorunlarla yüz yüze geldiğini ve Türkiye'nin bu problemleri dile getirmesi gerektiğini belirten Koç, ''Tek taraflı değil, çift taraflı bir ilişki olsun'' diye konuştu.

    Koç, ''Türkiye'nin bir değişim sürecinde olduğunun herkes tarafından söylendiğini ancak, AB'nin de algıladığı bu değişimin, iktidarın ve iktidarın her dediğinin doğru olduğuna inanan ve kendilerini liberal olarak tanımlayan çevrelerin verdiği bir takım bilgilerden oluştuğunu'' ileri sürdü.

    Özgürlükçü bir anayasa talep ettiklerini anlatan Koç, ''CHP olarak, özgürlükçü anayasayı Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ancak kendi istediği alanlarda sunma stratejisinin önüne geçmek zorundayız'' dedi.

    Tek kanallı bir Avrupa oluşmasına kendilerinin de neden olduğunu ifade eden Koç, ''Çok suskun kaldık. Bazı değerleri tam savunamadık. Hakkımızdaki suçlamaları ve oluşturulan dezenformasyon kampanyasını bozamadık'' değerlendirmesinde bulundu.

    AK Parti'nin, AB ve komşu ülkelerle ilişkiler konusunda farklı dış politikalar izlediğini ve bu durumun ''eksen kayması'' olarak adlandırıldığını anlatan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Fundamentalist yapılarla siyasi akrabalığı olan bir kadro var karşımızda. Bu açık ve net. 1980 öncesinde ve sonrasında bu ilişkiler var. Ortadoğu'da monarşik İslami düzenlerin muhalifi olan fundamentalist İslami yapıların hepsiyle bir yol arkadaşlıkları söz konusu. Hizbullah'tan Hamas'a, İran'daki daha radikal unsurlara, Afganistan'daki belirli odaklara kadar, böyle bir siyaset izdüşümü bakımından geçmişte ortaklık çıkıyor. Yürütme erkini ele geçirip, yürütmenin getirdiği sorumlulukla Avrupa'da bazı ilişkileri sürdürürken, bu yakın tarih dilimindeki siyasi akrabalığın bugün onlara sorumluluk olarak yüklediği bazı ilişkileri de çok farklı boyutta sürdürdüklerini görüyoruz. Eksen kayması eğer var ise bu, son bir-iki yılda çıkan bir olay değil, siyasi öğretiden, çizgiden geliyor.''

    Koç, Kıbrıs'ın Türkiye'nin AB üyeliğinin tıkanmasında çok güzel bir bahane oluşturduğunu ifade ederek, bu konuda iktidar ve muhalefetin tutarlılığının devam etmesi gerektiğini söyledi.

    -''SIGMAR GABRIEL, CHP GRUP TOPLANTISINDA SÖZ ALACAK''-

    1980 askeri darbesine de değinen Koç, darbenin gerçekleştiği 11 Eylül'ü 12 Eylül'e bağlayan gece, Cebeci Hastanesinde nöbetçi doktor olarak görev yaptığını ve o gece hiç hasta gelmemesinin nedenini ertesi gün öğrendiğini anlattı. Askeri vesayetin hiç bir demokratik ülkede kabul edilemeyeceğini ifade eden Koç, ''Şimdi tartışılması gereken, askeri vesayet başka bir vesayetle yer değiştiriyor, yerine bir sivil vesayet ikame edilmeye çalışılıyor. Türkiye demokrasisinin önündeki en büyük engellerden bir tanesi bu. İnsanlar, içinde yaşadıkları dönemde yaşadıkları olayların tam ayırdına varamayabiliyorlar ama bir dönem geçtikten sonra o geçmiş döneme ait tespitler çok daha farklı noktalara gelebiliyor. Şu anda yaşadığımız süreç bu bakımdan çok iyi irdelenmek zorunda. Türkiye'de ciddi bir şekilde sivil vesayet kurumlarının oluşturulmaya çalışıldığını görüyoruz'' diye konuştu.

    Türkiye'de kuvvetler ayrılığı ilkesi yerine kuvvetler birliğinin ön plana çıkarıldığını öne süren Koç, ''AKP tarafından parlamenter temsili demokratik sistemden başkanlık sistemine geçiş yolunun taşları döşeniyor'' iddiasında bulundu.

    Tüm partilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve diğer kesimlerin katılımıyla yeni bir anayasa oluşturulması gerektiğini belirten Koç, böylece eşit hukuku paylaşan ve kimliğini özgürce yaşayabilen bir toplum oluşturulabileceğini söyledi.

    Koç, bir dinleyicinin sorusu üzerine de Filistin'deki özgürlük mücadelesinde Hamas yerine laiklik temelindeki El Fetih'in daha ön planda tutulması gerektiğini dile getirerek, ''Hamas silaha başvurduğu ve siz devlet olarak Hamas ile ilişki kurduğunuz sürece o zaman Sayın Bağış'ın yurtdışına gitmesine gerek yok, Sayın Davutoğlu'nun da Avrupa başkentlerinde 'küresel bir oyuncuyum' tezi boşlukta kalıyor'' diye konuştu.

    CHP'nin, Avrupa ile ilişkileri önemsediğini anlatan Haluk Koç, TBMM'de bir tüzük problemi çıkmazsa Alman Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabriel'in 2 Kasımda CHP Grup Toplantısında 10 dakika söz alacağını ve bunun TBMM tarihinde bir ilk olacağını söyledi.




    Koç: AKP, başkanlık sistemine koşuyor Yorumları