Flash TV’deki Dem-u Avaz (Müzik Melodi Zamanı) programını Kürtlerden çok Karadenizliler seyrediyor. Peki ama neden?
Özkan Güven'in haberi
TRT dışında ilk kez ulusal bir kanalda haftanın bir günü Kürtçe program yapılmaya başlandı. Ama düşünülenin aksine Flash TV"deki Dem-u Avaz (Müzik Melodi Zamanı) programını Kürtlerden çok Karadenizliler seyrediyor
TRT, demokratik açılımın bir adımı olarak bu yılın başında bir kanalını Kürtçe yayına ayırdı. Geniş kesim de bu hareketi çok olumlu buldu. Kürtçe yayın yapan TRT 6 yolunda ilerleyedursun, ulusal bir kanal ilk kez haftanın bir günü Kürtçe müzik eğlence programı yapmaya başladı. Flash TV"deki Dem-u Avaz (Müzik Melodi Zamanı), müzik eğlence programı. İşin en ilginç yanı Dem-u Avaz"ın en çok seyredildiği bölgelerden birinin Karadeniz oluşu. Programı konuşmak üzere yapımcı Mustafa Aktaş, programın sunucuları Evin Beyaz ve Semra Tunç"un yanına gittik.
Program, Flash TV"nin Bakırköy"deki stüdyosunda gerçekleştiriliyor. Sunucular, stüdyodakiler Kürt kökenli ve Kürtçe konuşuluyor. Konukların veya sunucuların kurduğu bazı cümleler, bazen Türkçe altyazıyla izleyiciye aktarılıyor. Kürtçe aşk, ayrılık, hasret temalı türkülerin seslendirildiği programda bütün sohbetler de yine Kürtçe gerçekleştiriliyor.
BÖLGELERİ BİRLEŞTİRİYORUZ
Flash TV"nin Programlar Müdürü ve Dem-u Avaz"ın yapımcısı Mustafa Aktaş, aslında hemen her gün bir yörenin, bir bölgenin sahip olduğu kültür zenginliği üzerine programlar yaptıklarını anlatıyor: "Pazar günleri Ankara ve yöresinin köçekleri üzerine bir program yapıyoruz. Salı günü Karadeniz ve çarşamba günleri de Kürtçe müzik eğlence programına yer veriyoruz. Bütün bölgelerin sevdiği türküler hemen her gün kanalda oluyor. Ancak Dem-u Avaz diğerlerinden daha çok seyrediliyor. Her hafta reytingi daha da artıyor."
TRT 6"nın programlarına alternatif olması için böyle bir programa imza atmak istediklerini belirten Aktaş, bütün parçaların stüdyoda banttan değil canlı olarak çalınmasının seyredilme oranını etkilediğini düşünüyor. Programın ayrımcı değil birleştirici bir etkiye sahip olduğunu da belirten Aktaş "Bu programı Karadeniz bölgesi bile izliyor. Hatta en çok Karadeniz bölgesi izliyor diyebilirim. Doğu ve Güneydoğu Anadolu kadar izlenme oranı var. Bu da birleştirici özelliğimizi kanıtlıyor" diyor.
TÜRKÜLER BARIŞ GETİRİR
Sanatçı Evin Beyaz, programın sunuculuğunu yapıyor. Kültürler arası sıcak ilişkilerin sağlanması ve siyasal ortamın yumuşamasının ancak paylaşmakla mümkün olduğunu düşünüyor: "Şiddet ve çatışmacı dilin yerini iletişim ve uyumlu yaşama adına özgürce birlikte, kardeşçe yaşamın sağlanması ancak sevda ve barış türküleriyle sağlanır. Kültürler arası iletişim ve tanıtım halklar arası yakınlaşmayı ve barışı getirir. Bu programın önemi benim için çok fazla çünkü türküler insan odaklıdır. Sevgiyi, sadakati dillendirir. Demokratik siyasi çaba ve çalışmalara hizmet eder. Bu da çok anlamlı geliyor bana."
Kürtçe müzik programlarının yıllardır beklenen, istenilen talepler olduğunu anlatıyor Beyaz. Bugüne kadar birçok sanatçının bu yüzden dışlandığını, insanların sanatlarını icra edemediği için yurtdışına gittiğini söylüyor. "Bu gibi şeylerin olmaması için barışı, kardeşliği daha da pekiştirmeli. Bu tarz programlara diğer kanalların da önem vermesi gerekiyor. Ben böyle bir görev aldığım için çok heyecanlıyım ve mutluyum."
Yeni bir coğrafya keşfettim
Semra Tunç, programı Evin Beyaz ile sunuyor. Bu tür programları gördükçe soluklanıp mutlu olduğundan bahsediyor. Programda Kürtçe şarkı söyledikçe saklı kalan taraflarının açığa çıktığını söyleyen Tunç "Yıllarca görmezden gelinmiş çorak ama altında maden cevherleri barındıran bir coğrafyayı keşfettim. Bunun için gerçekten seviniyorum" diyor. Peki Tunç programın en çok Karadeniz bölgesinde seyrediliyor oluşunu nasıl açıklıyor: "Bu programın en çok, Kürtçe bilmeyen bir coğrafyada izleniyor olmasının araştırmasını tabii ki en iyi sosyologlar yapar. Ancak bana göre bu durum, yek vücut olan bu ülkenin organlarının birbiriyle hiçbir sorunu olmadığının en açık göstergesi."