Türkiye’nin NATO tarafından Türkiye’ye konuşlandırılması talep edilen füze kalkanı sistemine itiraz etmesi halinde, Amerikan Kongresi’nin sözde Ermeni soykırımı kozunu oynamaya hazırlandığı iddia ediliyor.
ingilizce yayın yapan Hürriyet Daily News (HDN) gazetesinde Barçın Yinanç tarafından hazırlanan haberde, Amerikalı yetkililerin Türkiye"nin bu öneriyi reddetmesi halinde Kongre"ye getirilecek sözde Ermeni soykırımına ilişkin yasa tasarısının geçişini engelleyemeyeceklerini söyledikleri ileri sürüldü. HDN"ye göre, Türkiye-İsrail gerginliği, İran politikası ve NATO füze kalkanı sistemi ile ilgili problemlerin Türk-Amerikan ilişkilerini etkilediğini söyleyen Amerikalı yetkililer, bu konularda ilerleme sağlanmaması halinde "Ermeni soykırımı"nı tanıyan bir tasarının yıl sonuna kadar Kongre"den geçirilmesinin sürpriz olmayacağını ifade ettiler.
Milliyet gazetesindeki köşe yazısında Sami Kohen, Türkiye"nin NATO füze kalkanı sistemine vereceği cevabın Türk dış politikasının kimliği açısından bir test ve Türkiye"nin aidiyetine ilişkin güçlü bir sinyal olacağını yazdı.
Haber, Ermeni medyası tarafından da geniş bir şekilde işleniyor. Haberi değerlendiren Ermeni Siyasi ve Uluslararası İncelemeler Merkezi Uzmanı Ruben Mehrabyan, önümüzdeki birkaç yıl boyunca sözde Ermeni soykırımının ABD tarafından tanınması beklentisi içinde olunmaması gerektiğini söyledi.
ABD"nin sözde Ermeni soykırımı meselesini, zaman zaman kendi siyasi çıkarlarına hizmet edecek şekilde gündeme taşıdığını söyleyen Mehrabyan, "Eğer Türkiye, ABD"nin taleplerine olumlu cevap verirse Ermenistan, önümüzdeki birkaç yıl süresince ABD"nin "soykırım"ı tanımasına yönelik bir beklenti içinde olmamalıdır. Fakat Türkiye"nin izlediği bağımsız dış politika, ABD"nin planlarıyla uyuşmuyor. Diğer taraftan bu, ABD"nin "soykırım"ı tanıyacağı anlamına gelmiyor. "Soykırım"ın tanınması uzun süre daha sürüncemeye bırakılacaktır," dedi.
NATO, Türkiye"den Avrupa füze kalkanına ev sahipliği yapmasını talep ediyor. Türkiye ise projenin Türkiye ile sınırlandırılmamasını ve NATO üyesi ülkelere yayılmasını talep ediyor. Türkiye ayrıca, NATO"nun belgelerinde Suriye ve İran"ın "tehdit" olarak görülmesinden de rahatsızlık duyuyor.