G20 ülkeleri, Güney Kore'de düzenlenen toplantıda, ekonomideki toparlanmayı tehdit eden küresel dengesizlikleri azaltma ayrıca gelişmekte olan ülkelere IMF’de daha fazla söz hakkı verilmesi konusunda anlaştı.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn uzlaşmayı "rüya gibi bir sonuç elde ettik" diye yorumladı. Çoğu uzman Güney Kore'nin Gyeongju kentinde düzenlenen toplantıda uzun süredir tartışma yaratan IMF reformu konusunda uzlaşmaya varılabileceğinden ümidi kesmişti. Ancak dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinin maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları gelişmekte olan ülkelere Uluslararası Para Fonunda (IMF) daha fazla söz hakkı verilmesini kabul etti.
Böylece Türkiye, Çin, Brezilya ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelere IMF'de daha fazla söz hakkı verilecek. IMF'de yoksulların oy hakkı korunmaya devam ederken, oy hakkının yüzde 6'dan fazlası gelişmekte olan ülkelere geçecek. Reform kararı IMF yönetim kurulunun kasım ayındaki toplantısında ele alınarak onaylandıktan sonra, 2011'de yürürlüğe girecek.
Avrupalılar iki oydan vazgeçti
IMF Başkanı Strauss-Kahn, IMF'nin 24 sandalyeli İcra Direktörleri Kurulu'nda 9 sandalyeye sahip Avrupa ülkelerinin 2 sandalyeyi gelişmekte olan ülkelere bırakacağını vurguladı. Bundan böyle İcra Direktörleri Kurulu'nda on ülke yer alacak. Söz konusu kurul ABD ve Japonya'nın yansıra Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve BRIC ülkeleri diye tanımlanan Brezilya, Rusya ,Hindistan ve Çin'den oluşacak.
Uzlaşma, G 20 toplantısının sonuç bildirgesinde de ''G-20 ülkeleri, daha etkin, güvenilir ve meşru bir IMF oluşturulmasına ve IMF'nin uluslararası para ve finansal sistemi operasyonunu desteklemedeki rolünü oynamaya olanak sağlamasına yardımcı olacak IMF'nin kota ve yönetiminde reform yapılması teklifleri üzerinde anlaşmaya varmıştır'' diye yer aldı.
Kur savaşlarında uzlaşma çağrısı
G 20 ülkeleri Güney Kore'deki toplantıda ayrıca, para birimlerinin değerlerinin düşürülmesinden kaçınma ve ekonomideki toparlanmayı tehdit eden küresel dengesizlikleri azaltma politikalarını izleme konusunda anlaştı. G 20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları toplantısının sonuç bildirgesinde, ''Temel ekonomik esasları yansıtan piyasanın belirlediği döviz kuru oranlarını gözeteceğimizi ve rekabetçi devalüasyonlardan kaçınacağımızı taahhüt ediyoruz. Gelişmiş ekonomiler, döviz kurlarında aşırı oynak ve düzensiz hareketlere karşı ihtiyatlı olacak'' denildi.
Bu adımların bazı gelişmekte olan ülkelerin karşı karşıya olduğu sermaye akışlarında aşırı oynaklık riskini azaltacağına işaret edilen bildirgede, ''Birlikte, istikrarlı ve iyi işleyen uluslararası para sistemini geliştirmek için çabalarımızı canlandıracağız ve IMF'ye, bu alanlardaki çalışmalarını artırması çağrısında bulunuyoruz'' ifadesi kullanıldı.
G-20 ülkelerinin korumacı önlemlerin bütün biçimlerine karşı koymaya devam edeceği ve ticaretteki engelleri daha fazla azaltmak için önemli ilerlemeler kaydetme çabası içinde olacağı kaydedilen bildirgede, cari işlemlerdeki dengesizliklerin sürdürülebilir seviyelerde devam etmesi ve aşırı dengesizlikleri azaltmaya olanak sağlayacak politikaların izlenmesi ve harici sürdürülebilirliğin geliştirilmesi için çok taraflı işbirliğinin güçlendirileceği vurgulandı.
Almanyanın Sesi