Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye, AB'nin karşılaştığı ve karşılacağı birçok sorun ve güçlüğün çözülmesinde anahtar olduğunu söyledi.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin, AB'nin karşılaştığı ve karşılaşacağı birçok sorun ve güçlüğün çözülmesinde anahtar rolünde olduğunu belirterek, ''Türkiye, küresel ekonomik sorunun aşılmasında, yasa dışı göç, terörle mücadele ve enerji güvenliğinde belirleyici rol oynamaktadır'' dedi.
Avrupa Yatırım Bankası Yönetim Kurulu üyeleri onuruna Ortaköy'deki Esma Sultan Yalısında akşam yemeği veren Bağış, yemek öncesinde yaptığı konuşmada, İstanbul'un kendisinin seçim bölgesi olduğunu ifade ederek, ''Burada alışveriş yapın ve esnafa benim arkadaşım olduğunuzu söyleyin'' diye espri yaptı.
Türkiye'de büyük değişikliklerin yaşandığını ve ülkenin çok daha demokratik, özgür ve çağdaş bir ülke haline geldiğini belirten Bağış, Türkiye'deki hoşgörüye dayalı İslam anlayışından Avrupalıların da öğrenebileceği çok şey olduğunu düşündüğünü ifade etti.
Enerji konusuna da değinen Bağış, Avrupa ülkelerinin ihtiyaç duyduğu enerji kaynaklarının yüzde 70'inin Türkiye'nin çevresinde mevcut olduğunu, bu kaynaklardan faydalanabilmesi için de Avrupa ülkelerinin Türkiye ile işbirliği yapmak zorunda olduğunu belirtti.
Bağış, AB sürecinin Türkiye için yararlı olduğunu, sürecin, Türkiye'nin daha demokratik, daha çağdaş, daha saygın bir ülke olmasını sağladığını, aynı zamanda sürecin AB için de yararlı olduğunu dile getirdi.
Egemen Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türkiye, son 8 yılda ciddi bir dönüşüm sürecinden geçti. Bu dönüşüm hızla devam ediyor. Türkiye, demokratik anlamda daha özgürlükçü, ekonomik anlamda daha güçlü, dış politikada da daha saygın bir ülke konumuna geldi. Türkiye'ye ve İstanbul'a doğru zamanda geldiniz. Ekonomik kriz, dünyanın ekonomik dengelerini de değiştiriyor ve ekonominin merkezi batından doğuya kayıyor. Bu süreçte özellikle Çin, Endonezya, Brezilya, Hindistan ve tabii ki Türkiye ön plana çıkıyor.''
Bağış, Türkiye'deki ekonomik büyümeye de dikkati çekerek, Türkiye'nin dünyada 16'ncı, Avrupa'da da 6'ncı büyük ekonomik güç haline geldiğini, AB ortalaması yüzde 1.5 olan ekonomik büyümenin Türkiye'de yüzde 11 olarak gerçekleştiğini ve tahminlerine göre bu büyümenin 2020 yılına kadar da süreceğini kaydetti.
Avrupa ekonomisinin ortalama büyüme oranı yüzde 1,5 iken, Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk yarısında yüzde 11,7 oranında büyüdüğüne dikkati çeken Bağış, Türkiye'de 2007, 2008 ve 2010 yıllarında hiçbir finansal kuruluşun, bankanın kaybının olmadığını aktardı.
Bağış, Avrupa Yatırım Bankası Yönetim Kurulu üyelerini İstanbul'da ağırlamaktan onur duyduğunu ifade ederek, Türkiye'nin dünya arenasında büyük bir aktör olduğunu vurguladı.
Avrupa Yatırım Bankası ile Türkiye'nin ilk ilişkisinin 1960'lı yıllara kadar dayandığını dile getiren Bağış, üyelerden Türkiye'yi iyi gözlemlemelerini, Türkiye'deki imkan ve gelişmeleri fark etmelerini istedi. Avrupa Yatırım Bankasının Türkiye'ye bu zamana kadar verdiği destekten mutlu olduklarını ifade eden Bağış, Türkiye olarak, Avrupa Yatırım Bankası ile çevre, enerji, taşımacılık, eğitim, sağlık alanlarında daha fazla işbirliği içinde olmayı arzu ettiklerini söyledi.
Bağış, Türkiye'nin ekonomik ve finansal olarak zaten Avrupa'nın bir parçası olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türkiye bir umut. Türkiye, enerji, diyalog, barış, iletişim için bir umut. Türkiye, AB'nin geleceğinde kilit bir ülke. Avrupa'nın bugün en önemli sorunlarından bir tanesi enerji. Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 70'i Türkiye sınırlarında. Avrupa'nın önemli meselelerinden bir tanesi ekonomik kriz. Türkiye yüzde 11 ekonomik büyümeyle bu yılın ilk yarısında dünya rekoru kırdı. Türkiye, AB'nin karşılaştığı ve karşılaşacağı birçok sorun ve güçlüğün çözülmesinde anahtardır. Türkiye, küresel ekonomik sorunun aşılmasında, yasa dışı göç, terörle mücadele ve enerji güvenliğinde belirleyici rol oynamaktadır.''
Türkiye'nin, AB üyelik müzakerelerini kararlılıkla sürdürdüğünü, bir yandan da kendi halkının yararına olacak siyasi reformları gerçekleştirdiğini ifade eden Bağış, 200 yıldan fazladır Türkiye'nin İslam ve demokrasi kültürünü çok iyi entegre ettiğini, bunun Türkiye'nin AB üyesi olmasında etkili olabileceğini düşündüğünü kaydetti.