Bursa-Hessen arasında kardeşlik protokolü   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-21-2010 (23:58)   Son Mesaj: 10-21-2010 (23:58)    Cevap: 0    Gösterim: 556  

10-21-2010

Bursa-Hessen arasında kardeşlik protokolü

Bursa-Hessen arasında kardeşlik protokolü

'Bursa-Hessen Eyaleti Kardeşlik Protokolü'', Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un da katıldığı törenle, Bursa Valisi Şahabettin Harput ve Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı Jörg-Uwe Hahn tarafından imzalandı.

Conrad Otel'de düzenlenen imza töreninde konuşan Bursa Valisi Harput, asırlardır devam eden Türk-Alman dostluğunu geliştirmek için Bursa-Hessen protokolüyle bir adım daha atıldığını belirterek, Bursa-Hessen diyaloğunun çok eskilere dayandığını söyledi.
    Harput, ihracatta ikinci sırada yer alan Bursa'nın, Türkiye'nin en hızlı gelişen lokomotif şehri olduğunu, tekstil, gıda ve tarımın en büyük merkezi konumunda bulunduğunu kaydederek, şehrin aynı zamanda 6 bin 500 yılılık tarihsel zenginliğe de sahip olduğunu ifade etti.

Bursa'nın tarihinin Roma'ya kadar uzandığını dile getiren Harput, şehrin, termal zenginliğinin yanı sıra kış sporlarıyla da öne çıktığını kaydetti.

Harput, yeni yapılan otoyollarla İstanbul'a 1 saat mesafede olan Bursa'nın Almanya'nın Hessen eyaletiyle yaptığı anlaşmanın iki ülke arasındaki ilişkileri daha da zenginleştireceğine ve geliştireceğine inandığını belirterek, şöyle konuştu:

''Bursa ile Almanya arasında yıllardır devam eden sıcak ilişkiler nedeniyle bu işbirliğini çok önemsiyoruz. Hessen'in Bursa ile birçok ortak noktası olduğuna inanıyoruz. Bu protokolün Türkiye-Almanya ilişkilerini geliştireceğine inanıyorum. Bu işbirliği Bursa'da kamu, özel sektör ve toplumun bütün kesimlerinde büyük memnuniyet uyandırmıştır. Protokolün karşılıklı işbirliğine dönmesi için bir an evvel somut adımların atılması konusunda sabırsızlanıyoruz.''

-HESSEN EYALETİ BAŞBAKAN YARDIMCISI HAHN-

Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Adalet Uyum ve Avrupa Bakanı Jörg-Uwe Hahn da kendilerine sürekli olarak, Türkiye'den herhangi bir şehirle neden partnerlik anlaşması imzalamadıklarının sorulduğunu belirterek, bölgelerinde birçok ailenin kökünün Türkiye'ye dayandığını söyledi.

Hahn, bu zenginlik nedeniyle partnerlik anlaşması imzaladıkları şehirlere Türkiye'den de bir şehir eklemek istediklerini vurgulayarak, ''Türkiye'nin AB'ye üyeliği süreci ve Hristiyanlık-İslam tartışmaları devam ederken, 'Bizim köprü kurmamızın zamanı geldi' dedik. Bu partnerlik anlaşmasıyla istediğimiz köprüyü kurmaya geldik. Köprüler nasıl kurulur? İnsanların teması ile kurulur. Görüyorum ki iki şehrin çok ortak yanı var. Özellikle iki şehir de futbola çok önem veriyor. Aslında bu da bir köprüdür. İnanıyorum ki biz gelecekte de birlikte çalışarak güzel şeylere imza atacağız'' diye konuştu.

Hahn, Almanya'daki bir eyaletin Türkiye'deki bir şehirle kardeş olmasının bir ilk olduğunu belirterek, bunun kendilerini ayrıca mutlu ettiğini söyledi.

Ön yargıların yok olması ve sağlıklı düşüncenin yerleşmesi için bir adım atarak İstanbul'a gelmekten onur duyduğunu ifade eden Hahn, mevcut protokolün iki ülke ilişkilerine ivme kazandıracağına inandığını ifade etti.

Törende konuşmaların ardından, ''Bursa-Hessen Eyaleti Kardeşlik Protokolü'', Vali Harput ve Hahn tarafından imzalandı.

İmza töreninden sonra Vali Harput Hahn'a kestane şekeri takdim ederken, Hahn da Harput'a Hessen'in amblemi olan bir aslan heykeli hediye etti.

Bursa-Hessen arasında kardeşlik protokolü Yorumları