Yunanistan Türk F-16'larına ilişmeyecek   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-21-2010 (17:34)   Son Mesaj: 10-21-2010 (17:34)    Cevap: 0    Gösterim: 499  

    10-21-2010

    Yunanistan Türk F-16'larına ilişmeyecek

    Yunanistan Türk F-16'larına ilişmeyecek


    Başbakan Erdoğan'ın kritik Atina ziyaretinin kesinleştiği 14 Ekim'den bu yana Ege Denizi'nde it dalaşı yaşanmadı. Yunan gazetesi ise bu durumu bir belgeye dayandırarak iki ülke arasında diyaloğa girildiğini iddia etti.

    Başbakan Erdoğan'ın kritik Atina ziyaretinin kesinleştiği 14 Ekim'den bu yana Ege Denizi'nde it dalaşı yaşanmadı. Yunan jetleri eğitim uçuşu yapan Türk F-16'larına ilişmiyor
    Sabah gazetesinin haberine göre, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Atina ziyareti öncesinde Ege Denizi üzerinde it dalaşına ara verildi. Erdoğan'ın 22 Ekim Cuma günü düzenlenecek "Akdeniz Ülkeleri ve İklim Değişikliği" konferansına katılmak için Yunanistan'a gideceğini açıkladığı 14 Ekim tarihinden bu yana, Ege'de eğitim yapan Türk pilotlarına "hava ihlali" gerekçesiyle önleme yapan Yunan jetleri, tam sekiz gündür uçuşlarına ara verdi. Ege'de ilk kez bu kadar uzun süreli it dalaşı molası yaşanıyor. Genelkurmay'ın verilerine göre, Türk F-16'larına en son 13 Ekim 2010'da Sakız Adası üzerinde önleme yapıldı. Müdahale uçuşları nedeniyle Yunanistan'la Türkiye arasında uzun yıllardır gerginlik yaşanıyor. Bu sorun, özellikle askeri kanattan her platformda dile getiriliyor.

    10 AYDA 385 ÖNLEME

    Yunanlı pilotlar, 1 Ocak 2010 tarihinden bu yana Ege'de uçuş yapan Türk F-16'larına toplam 385 önleme yaptı. Bu uçuşlar, ekonomik kriz içindeki Yunanistan'a yaklaşık 7 milyon euroya mal oldu. Yunan jetlerinin 2000-2009 yılları arasında da Türk jetlerini püskürtmek için toplam 19 bin 888 kez havalandığı belirtildi. Ülkeye bu uçuşların maliyeti ise toplam 444 milyon euro oldu.

    ''ANKARA, HAVADA GERİLİMİN AZALMASI İÇİN DİYALOG ÖNERİSİNDE BULUNDU''

    Türkiye'nin Yunanistan'a, ''havada gerilimin azalması için'' diyalog önerisinde bulunduğu iddia edildi.

    Atina'da yayımlanan Ta Nea gazetesi, ''son derece gizli'' bir belgeyi kaynak gösterdiği haberinde, Ankara'nın bir taraftan ''Çeşme'' ve ''Piri Reis'' gemilerini Yunan kıta sahanlığı içinde araştırma yapmaya çıkarırken, diğer yandan Ege'yi ''Türk savaş uçaklarının müdahale edilmeden uçabilecekleri'' tarafsız bölge haline getirme girişiminde bulunduğu görüşünü savundu.

    Gazetenin haberinde, Ankara'nın önerisinin 2006 ile 2009 yıllarında savunulan tezlerden farklı olmadığı ve Ege'nin ortak yönetiminin hedeflendiği iddia edildi.

    Ta Nea, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen Mayısta Atina'ya yaptığı resmi ziyarette Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'ya, Ege'de meydana gelebilecek bir kazanın önüne geçilmesi ve gerilimin azaltılması için karşılıklı diyalog önerisini getirdiğini, bunun da Yunan tarafından kabul gördüğünü yazdı.

    Bu arada, Yunan Devlet televizyonu NET'te yayınlanan bir programa katılan Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitri Druças, Atina'nın net ve sonuç getiren bir dış politika izlediğini söyledi.

    Ankara ile görüşmelere de atıfta bulunan Druças, ''Tezlerimiz ve koyduğumuz çerçeve açıktır'' ifadesini kullandı.

    Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Girgoris Delavekuras ise düzenlediği basın toplantısında, sorular üzerine gazetenin haberine değinerek, ''Gizli diplomasi izlenmiyor. Gerçeği yansıtmıyor'' dedi.

    Türk-Yunan ilişkilerine de değinen sözcü, Atina'nın ilişkilerin iyileştirilmesini istediğini belirtti. Türkiye'nin tezlerini dile getirebileceğini kaydeden sözcü, Yunanistan'ın uluslararası hukuk çerçevesinde bunlara yanıt verdiğini ifade etti.




    Yunanistan Türk F-16'larına ilişmeyecek Yorumları