İngiltere Maliye Bakanı George Osborne'un dün açıkladığı ve gelecek 4 yılda kamu sektöründen 490 bin kişinin çıkarılmasıyla, 81 milyar sterlinlik kesintiyi öngören program ülkede geniş yankı buldu.
Osborne bugün İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye yaptığı açıklamada, muhalefetin "hükümet ekonomiyle kumar oynuyor" eleştirilerini reddeti ve kesintilerin adil olduğunu savundu.
İngiliz basını, ülkede 2. Dünya Savaşından bu yana en büyük kemer sıkma programıyla ilgili haberlere geniş yer verdi. Guardian gazetesi, bu programla en ağır bedeli yoksulların ödeyeceğini yazdı.
Gazete, Maliye Bakanı'nın "ülkeyi iflasın eşiğinden kurtaracak" dediği önlemler kapsamında sosyal yardımlarda ciddi oranda kesintiye gidileceğine dikkati çekti.
Financial Times gazetesi de Maliye Bakanı'nın 1920'li yıllardan sonraki en ağır kemer sıkma programı olarak nitelenen önlemler için "kumar" ifadesini kullandı. "Osborne, bilinmeyene doğru ilerliyor" diyen gazete, şunları kaydetti:
"Selefinden, gelişmiş ülkeler arasındaki en büyük bütçe açığını devralan Maliye Bakanı, savaş sonrası dönemin en agresif mali konsolidasyonuna girişti. Tüm dünyada siyasetçiler ve ekonomistler, İngiltere'nin bu zorlu deneyini izliyor."
"Kemerlerini bağla İngiltere" manşetiyle çıkan Independent gazetesi ise sosyal yardımlarda yapılacak kesintilerin hükümetin adil olma iddiasına gölge düşürdüğünü savundu.
Bu arada ülkede dün kesinti programının açıklanmasının ardından çeşitli sendikalar, Londra'da Başbakanlığın bulunduğu Downing Street'in önünde toplanarak, programı protesto etti ve programın sosyal etkilerinin ağır olacağını savundu.
İngiltere'de sendikalar grev ve protesto çağrılarını sürdürürken, ülkedeki koalisyon hükümeti 156 milyar sterlinlik dev bütçe açığının kesintiler olmadan giderilemeyeceğini söyleyerek, programın arkasında duruyor.