Irak'ta 2 doğal gaz kuyusuna 3,2 milyar   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-21-2010 (16:19)   Son Mesaj: 10-21-2010 (16:19)    Cevap: 0    Gösterim: 493  

    10-21-2010

    Irak'ta 2 doğal gaz kuyusuna 3,2 milyar

    Irak'ta 2 doğal gaz kuyusuna 3,2 milyar


    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün yapılan Irak'ın kuzeyindeki 3 bölgenin doğalgaz sahalarının ihalesinde, kazanılan 2 bölge için 3,2 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladı.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün yapılan Irak'ın kuzeyindeki 3 bölgenin doğalgaz sahalarının ihalesinde, 2 bölgenin ihalesini TPAO'nun önderlik yaptığı firma ve konsorsiyumların kazandığını hatırlatarak, ''Irak'ta, dün kazanılan ihaleler ile birlikte oraya yaklaşık 3,2 milyar dolarlık yatırım yapacağız'' dedi.
    Bakan Yıldız, Global Enerji Derneği'nce Sheraton Oteli'nde organize edilen Uluslararası Enerji Kongresi'nde yaptığı konuşmada, dün Irak'ın kuzeyindeki 3 bölgede doğalgaz sahalarının ihalesinin gerçekleştirildiğini söyledi.

    Söz konusu 3 sahanın 2'sinin TPAO'nun önderlik yaptığı firma ve konsorsiyumların kazandığını hatırlatan Yıldız, bunun, 100 milyar metreküplük doğalgazın TPAO olarak çıkarılması anlamına geldiğini ifade etti.

    TPAO'nun uluslararası arenada büyümesinin temel politikalarından biri olduğunu vurgulayan Yıldız, ''Irak'ta dün kazanılan ihaleler ile birlikte oraya yaklaşık 3,2 milyar dolarlık yatırım yapacağız.

    Oradan ve bir kısım gaz angajmanlarından kazandığımız parayı, yerli kaynakları arama faaliyetlerinde finansman olarak kullanacağız.

    Üçüncü ülkelerdeki operasyonlarımız, yurtiçi arama faaliyetlerine kaynak sağlanması açısından önemli bir unsur'' dedi.

    Yurtdışında petrol, doğalgaz arama faaliyetlerine de değinen Bakan Yıldız, Libya'da ilk açılan 6 kuyunun tamamında petrol çıktığına işaret etti.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yenilenebilir enerji alanında lisanslama süreciyle ilgili olarak, ''EPDK tarafından 31 bin 555 megavatlık bin 698 adetlik proje portföyü Elektrik İşleri Etüt İdaresi ve TEİAŞ'ın görüşlerine sunuldu. Bunların lisanslanmasıyla ilgili sanıyorum EPDK'nın önünde bir engel kalmamamıştır'' dedi.

    Bakan Yıldız, Global Enerji Derneği'nce Sheraton Oteli'nde organize edilen Uluslararası Enerji Kongresi'nde yaptığı konuşmada, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili sürdürülen çalışmalara değindi.

    Yenilenebilir enerji kaynaklarına büyük önem verdiklerini anlatan Yıldız, Türkiye'nin tükettiği 207 milyar kilovatsaatın yüzde 27'sinin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşıladığını söyledi.

    Yıldız, bu oranın Türkiye'nin büyüyen hızıyla beraber en az yüzde 30'larda olması gerektiğini bildirdi.

    Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili gelinen son duruma ilişkin bilgi veren Yıldız, şöyle konuştu:

    ''EPDK tarafından 31 bin 555 megavattlık bin 698 adetlik proje portföyü Elektrik İşleri Etüt İdaresi ve TEİAŞ'ın görüşlerine sunuldu.

    Bunun 41 tanesi tekli proje olup yaklaşık bin 441 megavat civarındadır. Bunların lisanslanmasıyla ilgili sanıyorum EPDK'nın önünde bir engel kalmamamıştır. Dolayısıyla özel sektör de adresleri belli olan bir aktör haline gelecektir.

    Bundan sonra 12 bin 171 megavattlık 265 tane proje çoklu müracaat haline gelmiştir. Bunlarla ilgili de Elektrik İşleri Etüd İdaresi görüşlerini vermiştir. Bunun toplam miktarı da 4 bin 271 megavattır. Bu da yarışma sürecine girecektir.

    Sonuçta artık kamu, topu bir nebze özel sektörün ayağına atacaktır. Yaklaşık 3 yıldan beri devam eden ve kamu adına bir zaafiyet haline gelen bu durum, biraz kıra döke, hukuki zemine, sınırlara çok dalmaksızın adreslerine geçecek.''

    Önümüzdeki haftalarda Enerji Bakanlığının kanun tekliflerinin, kanun tasarılarının ve yenilenebilir enerji kanununun TBMM'de ele alınacağını ve burada son şeklinin verileceğini söyledi.

    Bakan Yıldız, Türkiye'nin enerjide arz güvenliği için büyüme hızına karşılık gelebilecek megavat miktarının en az 3 bin 500 ile 4 bin megavat olması gerektiğini söyledi.

    Enerji alanında yapılan yatırımlara da değinen Yıldız, önümüzdeki hafta sonunda Bandırma'da Türkiye'nin kurulu gücünün 40'ta 1'ine, üretim miktarının da 40'ta 2'sine karşılık gelecek bir doğal gaz santralının devreye gireceğini kaydetti.

    Bakan Yıldız, yapılan çalışmalar ve yatırımlara bakılarak Türkiye'nin enerjide 2015 yılından daha önce arz güvenliği ile alakalı bir sıkıntısının olmayacağını ifade etti.

    Global ekonomik krizin Türkiye'nin enerji sektöründeki iradesini hiç bir şekilde rehavete sürüklemediğini vurgulayan Bakan Yıldız, yatırımların olanca hızıyla devam ettiğini, kamunun, özel sektörün önündeki engelleri kaldırmaya gayret gösterdiğini söyledi.

    Yıldız, enerji sektöründe özel sektörün bazı sıkıntılarının olduğunu ancak bunların birer birer giderildiğini ve giderileceğini kaydetti.

    TÜRKİYE, ENERJİDE BÜYÜME RAKAMLARI İTİBARİYLE İLK 12 ÜLKESİ ARASINDA

    Türkiye'nin, enerjideki büyüme rakamları itibariyle dünyanın ilk 12 ülkesi arasında bulunduğunu, kurulu güç rakamları itibariyle de Avrupa'da 6'ıncı sırada olduğunu anlatan Yıldız, ''Bu büyüme rakamlarıyla ve bu seyirde devam edersek Avrupa'da ilk 3'e gireceğiz. Yani Türkiye daha hızlı büyüyor'' diye konuştu.

    Türkiye'de bugün enerji sektörünün kamu finansmanından, kamu bütçesinden aldığı payın, 2011 bütçesi itibariyle bakıldığında en düşük pay olduğunu ifade eden Yıldız, bu durumun özel sektörün sisteme nasıl entegre edildiğini, özel sektör eliyle büyümenin nasıl sağlandığına çok somut örnek teşkil ettiğini söyledi.

    Enerji sektörünün kapladığı alan ve hacim itibariyle kamu finansmanından çekiliyorsa onun yerine sosyal projelerin, milli eğitimin daha çok bütçelendiği bir yapıya gidilmektedir.

    O zaman enerji sektörü kamuda kapladığı alanı daha da daraltarak daha geniş kesimlere daha farklı sektörlere yer açmaktadır.

    Enerji alanında Kıbrıs'ın sadece kuzey kesimini değil, güneyi de içine alacak bir master planı çalışması yaptıklarını belirten Yıldız, amaçlarının KKTC'nin kendi ayakları üzerinde ilerleyebilecek bir yapı sağlamak olduğunu söyledi.

    Bakan Yıldız, ''Ana vatan her zaman yanındadır ama yavrusunun geliştiğini de uluslararası arenaya tek başına atılabileceğine de görmek istemektedir.

    O açıdan biz kendi ayakları üzerinde koşabilecek bir KKTC oluşturup, bunlarla alakalı bütün muhataplığı kendilerine vermektir. Doğru olan ve sürdürülebilen budur. Bu açıdan desteklerimiz devam edecektir'' diye konuştu.

    DİĞER KONUŞMALAR

    KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC'nin yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneşe sahip bir ülke olduğunu belirterek, önlerinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik ciddi bir ajanda bulunduğunu söyledi. Atun, önümüzdeki 3 ayda KKTC'de rüzgar enerjisine yönelik ihaleler düzenleneceğini de kaydetti.

    TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Hasan Ali Çevik de TBMM'nin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konusunda üzerine düşeni yerine getirdiğini, ve getirmeye devam edeceğini söyledi.

    Borusan Holding Yönetim Kurulu Murahhas Azası ve CEO'su Agah Uğur ise yenilenebilir enerji konusunda atılması ve aşılması gereken adımların ve engellerin bulunduğuna işaret ederek, yatırımların artması, çevre sorumluluğu bilincine sahip olunması ve Türkiye'nin kaynaklarının değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

    Kongre Başkanı Volkan Ediger ise kongre kapsamında 18 farklı konu başlığı altında, 100 yerli ve yabancı konuşmacının görüşlerini aktaracağını belirtti.

    Global Enerji Derneği Başkanı Çiğdem Dilek ise yenilenebilir enerjinin arz güvenliği ve çevresel açıdan büyük önem taşıdığını söyledi.




    Irak'ta 2 doğal gaz kuyusuna 3,2 milyar Yorumları