Pakdil: Başörtüsü yasalarda olmayan yasak   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-21-2010 (15:37)   Son Mesaj: 10-21-2010 (15:37)    Cevap: 0    Gösterim: 505  

10-21-2010

Pakdil: Başörtüsü yasalarda olmayan yasak

Pakdil: Başörtüsü yasalarda olmayan yasak

TBMM Başkanı Vekili Nevzat Pakdil, başörtüsü tartışmalarına ilişkin olarak, ''Ümit ediyorum ki inşallah bu konularla ilgili hayırlı bir neticeye varılır ve Türkiye yıllardır görüşülen böyle bir sorunu da aşmış olur'' dedi.

TBMM ve Cumhuriyet Üniversitesinin (CÜ), Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası ve Sivas Valiliğinin katkılarıyla CÜ Kültür Merkezi'nde düzenlediği ''Maliye Politikalarının Oluşturulmasında Parlamentonun Rolü'' konulu sempozyumun açılışına katılan Pakdil, program çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
    Bir gazetecinin ''Başörtüsü konusunun Meclis dışında tartışılmasını nasıl değerlendirdiğini'' sorması üzerine Pakdil, şöyle konuştu:

''Şimdi Türkiye'nin bütün sorunları, Mecliste görüşülür. Eğer Türkiye'de bir sorun varsa veya çözülmesi bekleyen bir mesele söz konusu ise bunun Mecliste görüşülmesi, siyasi partiler arasında müzakere konusu olması çok doğal bir husustur. Türkiye'nin yıllara dayanan böyle bir sorunu var. Özellikle üniversite ağırlıklı olarak şimdi siyasi partilerimizin genel başkanları tarafından, Başbakanımız tarafından ifade edilmiş husus vardı. Anamuhalefet partisi genel başkanının da bu hususta bir çözüme ulaştırma noktasındaki bir niyeti söz konusu oldu. Halk oylaması süreci içerisinde ifade edildi. Bütün bunlar hep birlikte değerlendiriliyor. MHP'nin de bu hususta bir açıklamaları var. Dolayısıyla bu sorun bir an önce Türkiye'nin gündeminden kalksın, bitsin anlamında bir çalışmalar var. Ve bunlar, doğal olan çalışmalar vardır. Çünkü nihayetinde milli iradenin temsil edildiği yer TBMM'dir. Eğer bir sorun varsa bunun TBMM'de, TBMM'nin yapısını teşkil eden siyasi partiler arasında görüşülmesi doğal olan bir husustur. Ümit ediyorum ki inşallah bu konularla ilgili hayırlı bir neticeye varılır ve Türkiye yıllardır görüşülen böyle bir sorunu da aşmış olur. Burada diyeceğim budur.''

''Bu konuda muhalefetin tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Pakdil, şunları kaydetti:

''Siyaset bir süreçtir, bir müzakere sürecidir. Herkes düşüncelerini, görüşlerini ortaya koyar ama nihayetinde değerlendirmeler yapılarak doğru olanı bulmak lazımdır. Yani uluslararası, evrensel hukuka uygun olan dünyanın bütün ülkelerinde uygulanan bir hakikati yerine getirmek görevi vardır. Bu hususta bize göre, sana göre, bana göre değil de evrensel hukukun, uluslararası hukukun, yani insan haklarının gereğini yerine getirmek hepimizin görevidir diye düşünüyorum ben şahsen. İnşallah o da yakın zamanda çözüme ulaşır. Zaten yasalarda olmayan bir yasaklamanın söz konusu olduğunu görüyoruz. Ümit ederiz ki çözülür, çünkü herkesin bu hususta açık bir irade beyanı var. 'Çözelim' diyorlar. 'Çözelim' deniyorsa da çözülsün. Bizim de diyeceğimiz o.''

-YAZICIOĞLU'NUN HAYATINI KAYBETTİĞİ HELİKOPTER KAZASI-

Bir basın mensubunun merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopterinin düşmesiyle ilgili ortaya atılan bazı iddialar hakkındaki sorusu üzerine ise Pakdil, ''Tabii ki öncelikle Muhsin Başkan'a Allah'tan rahmet diliyorum. Toplumun gönlünde yer etmiş olan bir insanın sevgisi var. Geçmişe yönelik olarak yaşanmış olan dolu bir hayat var. Millete adanmış olan bir hayat var'' dedi.

Kaza sonrasındaki süreçte bulunduğunu anımsatan Pakdil, ''Arama çalışmaları sırasındaki o günkü kargaşa, iklim şartlarının o anlamda bir olumsuzluğu ve kaza mahalline sonradan ulaşılmış olması bu hususta pek çok konuyu gündeme getirdi'' diye konuştu.

Pakdil, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu 'karbonmonoksit zehirlenmesi' diye bir husus var işte. Adli tıp raporlarında olduğu iddia edilen bir konu. Meclisimiz ta baştan iktidarıyla, muhalefetiyle birlikte bir Araştırma Komisyonu kurulmasını ön görmüştü. O Araştırma Komisyonu malumunuz kuruldu. Sonrasında çalışmalarını tamamlayamadı. Tekrar yeni bir komisyon çalışmalarına başladı ve şu anda komisyon, çalışmalarını devam ettiriyor. İlk komisyon içerisinde görüşülemeyen bir kısım görevliler veya kendisini bu işle ilgili gören insanlarla ilgili olarak görüşmeler tamamlandı. Tahmin ediyorum bir-iki görüşülecek ilgili kaldı. Onlarla da görüşüldükten sonra raporlar teslim edilecek, Araştırma Komisyonu'nun raporu... Bu hususta değişik üniversitelerden tabii teknik bazda görüşler, düşünceler alındı. Bir de işin adli boyutu var. Nihayetinde bu rapor tamamlandıktan sonra tabii ki adli süreç ümit ediyorum daha hızlanacaktır. Burada bilinmesi gereken husus şu. Eldeki bütün bilgiler, bulgular değerlendirilecektir ve hakikate o anlamda ulaşılacaktır. Yani burada helikopterden kaynaklanan bir sıkıntı mı söz konusudur, uçuş anlamında yoksa pilotun kendi cesaretiyle, diğer şeylerle bir pilotaj hatası mı söz konusu, bu hususta teknik, bu konuyla ilgili olan uzman kişilerin de değişik görüşleri var. Ama bütün bunların hepsi derlenip toparlanarak konu bir hakikate ulaşacaktır. Biraz önce de ifade ettim, rahmetli Eşref Bitlis'in, rahmetli Cumhurbaşkanımız Sayın Özal'ın da bu ölümleriyle ilgili olarak aileleri tarafından veya yakınları tarafından veya ilgilenen kişiler tarafından ortaya atılan görüşler ışığında bu mesele de tekrar toplum gündemindeydi zaten. Tekrar yerleşti.''

Türkiye'de bir hukuk düzeni içerisinde bunların hepsinin araştırılacağını vurgulayan Pakdil, sözlerini şöyle tamamladı:

''Gördüğünüz gibi tekrar savcılıklar, ilgili kişilerin hem ailelerinin, hem de diğer kişilerin görüşlerine başvurdu. Onların ifadelerine başvurdu. Şimdi tekrar zaten bu süreç de devam ediyor. Adli kısma intikal ettiğinde onlar da aynı şekilde bilgisi, belgesi olan bütün insanları dinleyerek bir neticeye varacaklardır. Şu anda hemen peşin bir kısım hükümleri vermek kolay olmayabilir. Çünkü teknik bir kısım bilgiler, bir kısmı tıbbi olan bilgiler, ama bunlar nihayetinde elde bilgi olarak duruyor. Adli Tıp'ın raporları da duruyor. Hepsini hep birlikte değerlendirip hep beraber göreceğiz ama hakikat her neyse kaza mıdır, pilotaj hatası mıdır, uçuştan kaynaklanan bir problem midir, helikopterle ilgili bir husus mudur, diğerleri midir onlar açığa çıkacaktır diye düşünüyorum.''

Pakdil: Başörtüsü yasalarda olmayan yasak Yorumları