Türkiye'de et fiyatlarının yükselmesini fırsat bilerek, bunu kendisi için kazanca döndürmek isteyen bazı kaçakçıların hayalleri, Gümrük Muhafaza ekiplerinin sıkı takibi ve denetimi sonucu sınır kapılarında son buluyor.
Haksız yoldan para kazanmak isteyen bazı kaçakçılar, et fiyatlarının Türkiye'den daha ucuz satıldığı ülkelerden yükledikleri et, sakatat veya iç yağları Türkiye'de iç piyasaya sürmeyi planlıyorlar.
Yurda kaçak mal girişinin önlenmesi için yoğun mesai harcayan gümrükçüler, kaçak etin yurda girişinin önlenmesi için de büyük çaba sarf ediyor. Gümrük Muhafaza ve Kaçakçılık ekipleri, yaptıkları sıkı takip ve aramalarla, halkın sağlığını hiçe sayan kaçakçıların bu girişimleri sınır kapılarında sonlandırıyorlar.
10 AYDA 12 TONA YAKIN KAÇAK ET YAKALANDI
Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü ekipleri, 2010 yılının 10 ayında, yaklaşık 50 kaçakçılık olayında 12 tona yakın et ve et ürünü ele geçirdi. Araçlarının akılları zorlayan gizli bölmelerinde yurda kaçak et sokmak isteyen kaçakçıların girişimleri sınır kapılarındaki titizlik sayesinde önlendi.
AKLA HAYALE GELMEYECEK YÖNTEMLER
Türkiye'ye göre, yurt dışından ucuz aldıkları etleri yurda kaçak sokabilmek için değişik yöntemler deneyen kaçaklar, akılları zorlarken, para kazanmak uğruna halkın sağlığını da hiçe saydıklarını kanıtlıyorlar.
Ekim ayına kadar Kapıkule'de yakalanan 12 tona yakın kaçak et, zula tabir edilen tır dorselerinde ya da şoför mahallerinde yakalanıyor.
Yakalamalar içinde en ilginç olanı, ağustos ayında, bir otomobilin yakıt deposunda yakalanan etler dikkati çekiyor. Bulgar vatandaşı A.H'nin kullandığı X5339BH plakalı otomobilde gümrük muhafaza ekiplerinin yaptığı aramada, yakıt tankının içindeki gizli bölmede, 120 kilo kemiksiz dana eti ele geçirilmişti.
Sınırda ele geçirilen kaçak etler, bürokratik işlemlerinin tamamlanmasının ardından, Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin yardımıyla imha ediliyor.