İstanbul’daki göçmen Ermeni çocukların kesin sayısı bilinmiyor ama bir zamanlar Hrant Dink’in de barındığı bir kilisenin bodrum katında eğitim görmeye çalışanların sayısı biliniyor ve bu çocukların gözü Erdoğan'da
Sefa Kaplan'ın haberi
İstanbul"daki göçmen Ermeni çocukların kesin sayısı bilinmiyor ama bir zamanlar Hrant Dink"in de barındığı bir kilisenin bodrum katında eğitim görmeye çalışanların sayısı biliniyor: Kızlı erkekli 70 çocuk. Bir taraftan okumaya çalışıyor, bir taraftan da Başbakan Erdoğan"ın kendilerine verdiği okul sözünü tutmasını bekliyorlar.
İstanbul Gedikpaşa"da bir kilisenin bodrumu. Merdivenlerden iki kat alta inince rutubet, florosan aydınlığı ve çocuk cıvıltıları karşılıyor sizi. Kızlı erkekli çocukların yaşı, 7 ile 12 arasında değişiyor. Kilisenin kim bilir hangi amaçla yapılmış küçük bölmeleri sınıf haline getirilmiş uğraşılarak. Çocuklar ikişer üçer oturuyor sıralarda, içinde bulundukları şartların farkında değiller elbette. Sadece cıvıldıyorlar, koşuşturuyorlar ortalıkta. Bir de yatakhaneye pek benzemeyen bir yatakhane... Miniklerin bir kısmı da koltukların üzerine kıvrılmış dünyanın en masum uykusunu uyuyor. Başbakan Erdoğan"ın, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç"ın ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu"nun Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan"a verdiği okul sözünü tutmasını bekliyorlar.
70 göçmen çocuk
2002"de Ermenistan"dan İstanbul"a gelen ve Kastamonulu bir Türkiye Ermenisi ile evlenip yurttaşlık hakkı kazanan Heriknaz Avagyan var çocukların başlarında. Erivan"da filoloji eğitimi görüp öğretmenlik yapmış uzun yıllar. Kendisi gibi Ermenistan Ermenisi beş kadın daha çocukların eğitimiyle ilgileniyor. "2003"te yedi çocukla başladık, şimdi tam 70 çocuk var" diyor Avagyan. "O zamanlar Patrik Mesrob II"ye başvurup geniş bir yer istemiştik ama olmadı. Burası ise Protestan kilisesine ait. Kalorifer var ama kışın ısınmıyor. Çocuklar üşüyor. Biz sabah sekizde geliyoruz ve akşam anneleri işten çıkıp çocukları alana kadar bekliyoruz, çocukları sokağa bırakacak halimiz yok..."
Kitaplar Erivan"dan
Heriknaz Avagyan, okula Ermenistan"ın destek verdiğini, en azından kitapları gönderdiğini söylüyor. Ancak öğretmenlerin maaşını, çocukların aileleri ödüyor. Ermenice, Rusça, İngilizce ve matematik öğretiyorlar çocuklara. Ermenistan, buradaki eğitimin denkliğini kabul ediyormuş. Bu sene yemek için bir sponsor ihtimali belirmiş, "O olursa" diyor Avagyan, "çocuklar doğru dürüst beslenebilecek. Arada giysi ve tatlı getiriyorlar. Çevredeki esnaf da yardım ediyor zaman zaman." Sonra şunları söylüyor Heriknaz Avagyan:
Büyüklerin kavgası
"Burada çocuklara eğitim verdiğimizden herkesin haberi var. Başbakan söz verince çok sevinmiştik. Ama o kadar zaman geçti, hiçbir şey olmadı. Verilen söz tutulsun, çocuklar bir okula kavuşsun da biz işsiz kalalım önemli değil. Diğer öğretmen arkadaşlar için biraz üzüleceğim elbette ancak çocuklar her şeyden daha önemli. Koca koca adamlar kendi aralarında kavga ediyor, çilesini çocuklar çekiyor."
İsmi, Hrant Dink İlkokulu
RAKEL Dink, öldürülen eşi Hrant Dink"i koruyamadığı için Türkiye"yi mahkûm eden AİHM"nin uygun gördüğü tazminatın bir bölümünü Ermenistanlı göçmen çocukların eğitimine destek için bağışlayacak. Heriknaz Avagyan, "Hrant Dink de burada kaldı, bu yüzden Okulun ismini Hrant Dink İlkokulu koyduk..." diyor.
Hürriyet