Devlet Bakanı Faruk Çelik, Avrupa Konseyi ülkelerinin ''Roman sorununu görmemezlikten gelme, öteleme değil gereğini yapmakla yükümlü olduklarını'' söyledi.
Çelik, Avrupa Konseyi'nin Romanların sorunlarına çare bulmak amacıyla düzenlediği uluslararası konferansta konuştu ve konu ile ilgili Türkiye'de atılan adımlar konusunda bilgi verdi.
Konuşmasına ''Demokrasi ve insan haklarının evi Avrupa Konseyi'nde son derece anlamlı ve zamanlı bu toplantı için bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum'' diyerek başlayan Bakan Çelik, Türk hükümeti olarak, Avrupa Konseyi'nin girişimini başından bu yana desteklediklerini söyledi.
Sorunların çözümünün öncelikle sorunu görmek ve kabul etmekle mümkün olduğunun altını çizen Bakan Çelik, ''Romanlar tüm Avrupa'da ve ülkemde en dezavantajlı grupların başında gelmektedir. O halde sorunu görmemezlikten gelme, öteleme değil gereğini yapmakla yükümlüyüz'' dedi.
Türkiye'de 2 milyona yakın Roman vatandaşın bulunduğunu ve bunların büyük bir çoğunluğunun yerleşik yaşadıklarını hatırlatan Çelik, hükümetin aldığı önlemler çerçevesinde şu bilgileri verdi:
''İlk kez 120 Roman derneğiyle bir araya geldik. Gün boyu konuştuk, sorunları belirledik. Önyargılar, eğitim, sağlık, işsizlik, mesleki eğitim, nüfusa kayıt, barınma ve konut gibi sorunları rapor haline getirdik. Sonra 20 bin Roman vatandaşımızın katıldığı, Sayın Başbakanımızla buluşmayı gerçekleştirdik. Bu bir ilkti ve Sayın Başbakanımız geçmişteki ayırımcı uygulamalardan dolayı Romanlardan özür diledi. Bu buluşmalar birçok önyargıların kırılmasını sağladı.''
Bakan Çelik, sorunların çözümüne yardımcı olmak üzere Türkiye'de bir Roman Araştırma Merkezinin kurulma aşamasında olduğunu, tüm mevzuatlardaki ayrımcı ifadeler ayıklandığını ve Toplu Konut İdaresi tarafından eğitim ve sağlık birimlerini de içeren, Romanların gelenek ve koşullarına uygun ilk etapta 10 bin konutun yapılmasına başlandığını ifade etti.
Türk hükümeti olarak bugün kabul edilecek ''Strasbourg Deklarasyonu''nun gereğini yapma konusundaki iradeyi de buradan teyit ettiğini belirten Çelik, konuşmasını ''Romanların düşmanlıkları mendil kuruyana kadar, dostlukları ise okyanuslar kuruyana kadardır'' özdeyişiyle tamamladı.
Avrupa Konseyi üyesi ülkelerden bakanların yanı sıra Avrupa Komisyonu ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) temsilcilerin de katıldığı konferansta, Romanlara karşı uygulanan ırkçılık ile mücadele, Romanların ekonomik ve sosyal durumlarının düzeltilmesi ve sosyal entegrasyonlarının sağlanması konularında ortak kararların alınması bekleniyor.
Avrupa Konseyi, konferansı, üye ülke ve Avrupa kuruluşlarının soruna kalıcı ve yapıcı bir çözüm bulma arayışları çerçevesinde ''başlangıç noktası'' olarak görüyor.