Çorum'da kurulu Yağlılar Makine Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin (YAĞMAKSAN), üretiminin yüzde 98'ini Almanya'ya ihraç ettiği bildirildi.
YAĞMAKSAN Genel Müdürü Mustafa Yağlı, yaptığı açıklamada, Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 30 bin metrekare alana kurulu fabrikalarında enerji ve otomotiv sektörü için ürettikleri yedek parçaların yüzde 98'ini Almanya'ya ihraç ettiklerini söyledi.
Babası Abdullah Yağlı'nın 1960'lı yıllarda işçi olarak gittiği Almanya'ya kendisiyle birlikte kardeşi ve annesini 1972 yılında yanına aldığını belirten Yağlı, 13 yaşında gittiği Köln'de torna tesviye üzerine hem eğitim gördüğünü hemde Almanca öğrendiğini ifade etti.
1974 yılında otomotiv sektörüne dişli üreten bir fabrikada işçi olarak çalışmaya başladığını anlatan Yağlı, şunları kaydetti:
''Eğitimimin son yılında staj gördüğüm fabrikada, okul bittikten sonra işçi olarak çalışmaya başladım. Fabrika maddi sıkıntılardan dolayı 1994 yılında kapanma aşamasına geldi. 20 yılda biriktirdiğim parayla fabrikadaki makineleri almaya karar verdim. Dürüst çalışmamın karşılığı olarak fabrika yönetimi makineleri bana satmayı kabul etti.
Fabrikadaki otomotiv sektörüne dişli üreten makineleri 12 TIR'a yükleyerek Çorum'a getirdim. Çorum OSB'de bin 250 metrekarelik kapalı alanda tek başına bu sektöre girdim. Aradan 10 yıl geçtikten sonra Almanya'da aynı sektörde çalışan kardeşim Necati Yağlı'yı fabrikaya ortak yaptım.''
ÜRETİMİN YÜZDE 98'İ ALMANYA'YA
OSB'de 6 bin 500 metrekaresi kapalı olmak üzere 30 bin metrekare alanda kurulu fabrikalarında otomotiv sektörüne yedek parça ve enerji sektöründe kullanılan trafo parçaları ürettiklerini belirten Yağlı, yılda 1 milyon 650 bin adet ürettikleri muhtelif parçaların yüzde 98'ini Almanya'ya ihraç ettiklerini vurguladı.
Fabrikada 100 kişinin istihdam edildiğine dikkat çeken Yağlı, yeni ürettikleri reçete hazırlayan ''mikrodozaj'' makinesini seri üretime geçmek için fabrikaya 4 bin metrekare kapalı alan ekleyerek 25 kişiyi daha istihdam edeceklerini aktardı.
Firma olarak müşteri odaklı hareket ettiklerini ifade eden Yağlı, ''Firma olarak müşteri memnuniyeti ve kaliteli ürün anlayışını amaç edindik. Koşulsuz müşteri memnuniyeti ana ilkemizdir. Firma olarak 2001 yılında TÜV firmasından ISO 9001:2001 kalite belgesini aldık. Bunun yanında çalışanlarımıza sürekli eğitim veriyoruz ve onlara daha iyi çalışma ortamı sağlamak için yatırımlarımızı sürdürüyoruz'' dedi.
Makine sanayinin son yıllardaki gelişmesi ile Türkiye'de sektörlerin en önemli can damarı haline geldiğini vurgulayan Yağlı, ''Makine sanayi katma değeri yüksek kalifiye işçi çalıştıran ve teknoloji üreten özelliği ile stratejik bir sektör. Türkiye son yıllarda makine sektöründe imalat ve ihracatta büyük mesafeler kat etti. Makine sanayinde kalifiye eleman yetiştirilmesinde meslek liselerinin önemi büyüktür.'' diye konuştu.
REÇETE HAZIRLAYAN ''MİKRODOZAJ'' MAKİNESİNİ ÜRETTİ
Uluslararası makine fuarlarında mikrodozaj tartım makinesinin sistemine sahip bir makineyle karşılaşmadıklarını belirten Yağlı, ''Gıda ve ilaçlardaki kimyasalların reçetesini otomatik olarak hazırlayacak, hassas duyarlılığa sahip bir makineye ihtiyaç olduğunu belirledik. Tasarımı ve üretimi tamamen yerli olan mikrodozaj makinesini üretik'' dedi.
Mikrodozaj makinesinin özelliklerini anlatan Yağlı, şunları kaydetti:
''Dokunmatik ekranlı üründe, 9 silo bulunuyor. Bu silolara konulacak malzemelerin akışı vibrasyonla yapılacak. 100 formülü hafızasına alan sistem de korunmak isteyen formüller şifre yöntemiyle kilitlenebiliyor. Üründe 3 tartım ünitesi bulunmakta, bu tartımlar 1 gramlık malzemeye duyarlı şekilde oluşturuldu. Yem karışımı hazırlamada, kimyasal doz hazırlamada, gıda sanayinde ön formülasyon hazırlanmasında ve ilaç sanayinde karışım hazırlanmasında kullanılabilecek bir ürün ürettik.''
Mikrodozaj reçete hazırlama ve tartım makinesini ilk olarak İstanbul'da 18. Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı'nda sunduklarını belirten Yağlı, hedeflerinin seri üretime geçerek makineyi dünya ülkelerine pazarlamak olduğunu vurguladı.
Mikrodozaj makinesinden şu an için 2 adet ürettiklerini, kullanan firmalardan olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade eden Yağlı, makinelerden ilkinin Konya'da bir bisküvi fabrikasında kullanıldığını, ikinci bir makineninde unlu mamuller üreten bir fabrikada üretime geçtiğini söyledi.
Mustafa Yağlı, patentini aldıkları ürünün üçüncüsünü eksiklerini tamamlayacaklarını ve seri üretime geçeceklerini kaydetti.