Türkiye Cumhurbaşkanlığı forsunda 16 yıldız bulunuyor. Bunlar Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önceki Tütk devletlerini gösteriyor. Ancak Türklerin 5 devlet daha kuruduğu iddia ediliyor.
Kütahya Vali Yardımcısı Mustafa İngenç'in yazdığı, piyasaya yeni çıkan ''Tarihimiz: Kaç Devlet Kurduk?'' kitabında, Türklerin tarihte 21 imparatorluk kurduğu, bilinen 16 imparatorluğun yanı sıra Kutluk, Memlukler, Safevi, Eyyubi devletleriyle Yeni Delhi Sultanlığı'nın birer Türk imparatorluğu olduğu iddia edildi.
İngenç, Kütahya Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, büyüklüğü ile övünülen Türk milletinin tarihte kurduğu devlet sayıları, büyüklükleri ve coğrafyaları konusunda kaynaklarda net bir bilgi bulunmadığını, mevcut bilgilerin de birbirinden farklı olduğunu savundu.
Türk devletlerinin sayısının kaynaklarda 95, 111, 113 ve 120 olarak yer aldığını belirten İngenç, bunun nedenlerinin, yıkılan devletlerin yerine kurulanın, daha sonra kurulan veya mevcut devletten ayrılanların öncekinin devamı olarak görülmesi ve bazı devletlerin Türk olup olmadığı konusunda tartışmaların halen devam etmesi diye niteledi.
İngenç, yaptığı çalışmalarda, insanlık tarihi kadar eski bir tarihe sahip olan Türklerin imparatorluk, devlet, beylik, hanlık, atabeylik ve sultanlık adı altında 206 devlet kurduğunu, bunların 21'inin imparatorluk, 84'ünün devlet, 40'ının hanlık, 38'inin beylik, 16'sının sultanlık, 7'sinin ise atabeylik olduğunu tespit ettiğini bildirdi.
Türklerin, tarih sahnesine çıktıkları günden bu yana yeryüzünün herhangi bir coğrafyasında daima bir veya birden fazla devletleri olduğunu ve Türk milletinin hiç devletsiz kalmadığını anlatan İngenç, şu anda 7 Türk devletinin yaşamını sürdürdüğünü söyledi.
İngenç, şimdiye kadarki kaynaklarda, çoğu devletin bir haritasının olmadığını gördüğüne işaret ederek, ''O nedenle her devletin bir haritasını yaptım. Çalışma, Türk tarihi alanında bu yönüyle bir ilktir. Bu kitapta, 105 harita, 5 kroki, 3 şema ve bir fotoğraf yer almaktadır'' dedi.
-İMPARATORLUK OLDUĞU İDDİA EDİLEN 5 TÜRK DEVLETİ-
Cumhurbaşkanlığı Forsu'ndaki yıldızlarla ifade edilen 16 imparatorluk dışında Türklerin kurduğu Kutluk, Memlukler, Safevi, Eyyubi devletleriyle Yeni Delhi Sultanlığı'nın imparatorluk sayılması gerektiğini öne süren İngenç, şöyle devam etti:
''Türklerin kurduğunu bildiğimiz 16 imparatorluğu, bir Türkoloji Enstitüsünde tarihçilerin bir araya gelerek tespit ettiği kanaatinde değilim, böyle bir kaynağa ulaşamadım. Tespitlerime göre, 2. Göktürk, diğer adıyla Kutluk Devleti'nin bir ucu Kore'de, bir ucu Aral Gölü'ndedir. Maalesef 16 imparatorluk içine dahil edilmemiş. Kölemenler ya da Memlukler Devleti'nin merkezi Kahire'deydi. 1261'de Ayncalut Savaşı'nda Moğolları durduran tek Türk devletidir. Anadolu'nun Moğollar tarafından tamamen istila edilmesine set germişlerdir. Hem Türklüğe hem İslamiyet'e büyük hizmetleri olan Memlukler de imparatorluk kabul edilmemiştir. Safeviler, Şah İsmail'in Erzincan'da kurduğu büyük bir Türk imparatorluğudur. Eyyubi Devleti de bir Türk imparatorluğudur. Selahaddin Eyyubi, Haçlıları Kudüs'ten kovdu. Onun kurduğu bir büyük devleti, Hazar Devleti'nden daha küçük mü addedeceğiz. Yeni Delhi Sultanlığı, Hindistan'da kurulan büyük bir Türk devletidir. Babür'ün kurduğu devleti imparatorluk kabul edeceğiz, Yeni Delhi Sultanlığı'nı kabul etmeyeceğiz. İmparatorluk geniş topraklara sahip, kendisine bağlı bazı devletçikler olan devlettir. Bu kavramı ele aldığımızda Türklerin kurduğu imparatorluk sayısının 16 değil, 21 olması gerektiğini iddia ediyorum.''
İngenç, bir gazetecinin, ''Cumhurbaşkanlığı Forsu'nun değiştirilmesi gerekir mi?'' sorusunu, ''Takdir bana ait değildir. Ben sadece saptama yapıyorum. Cumhurbaşkanlığı Forsu ilk defa 1925'te düzenlenmiş, 1937 ve 1985'teki Bayrak Tüzükleriyle son şeklini almıştır. O benim görevim değil. Sadece Türklerin kurduğu imparatorluk sayısının 21 olduğunu tespit ettim'' diye yanıtladı.
-TÜRK DEVLETLERİNDEKİ KADIN HÜKÜMDARLAR-
İngenç, han, atabek, sultan ve hatun adlarında 10 ayrı Türk devletinde 10 kadın hükümdarın devlet başkanlığı yaptığını tespit ettiğini anlatarak, şunları söyledi:
''Türklerin kurduğu Sabirler Devleti var. 527 yılında bu devletin başkanı, Buğarık Hatun'dur. Memluk Devleti yöneticisi Secerüddür Hanım'dır. Salgurlular Atabeyliği'nun hükümdarı Abiş Hatun'dur. Çağatay Devleti yöneticisi Organa Hatun'dur. Kasım Hanlığı'nın yöneticisi Fatma Sultan'dır. Sinop ve civarında kurulan Pervaneoğulları Beyliği'nin yöneticisi de ismi tespit edilemeyen, Gazi Çelebi'nin kızıdır. Raziye Sultan, Yeni Delhi Sultanlığı'nda 1235-1240 arasında tahtta kalmıştır. İlginç de bir ölüm hikayesi vardır. Taht kavgasında bir arazide yorgun düşer. Hintli bir kadın, üzerindeki süslü elbiseleri için öldürür. Sonradan bakarlar ki bu, devlet başkanı Raziye Sultan'dır. Tomris Hanım, İskit Devleti'nde 529 yılında tahta geçmiştir. Mama Hatun, Saltukoğulları'nda 1192-1202 arasında iktidarda kalmıştır. Ulle Hatun, Safevi Devleti'ni 1578-1588 arasında yönetmiştir.''
Kitabı 20 yıllık bilgi birikimi ve araştırmaları sonucu hazırladığı bilgisini veren İngenç, araştırmalarına destek veren Türk Tarih Kurumu ile Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesinin yönetici, dekan, öğretim üyeleri ve kütüphane personeline, İstanbul, 19 Mayıs, Gazi, Erciyes, Atatürk, Trakya, Dumlupınar üniversitelerinin rektör, dekan, bölüm başkanı ve konu ile ilgili öğretim üyelerine, Ankara, Samsun, Yozgat ve Kütahya'daki kütüphanelerin yöneticilerine teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.