Alman Cumhurbaşkanı'ndan 7 mesaj   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-19-2010 (18:34)   Son Mesaj: 10-19-2010 (18:34)    Cevap: 0    Gösterim: 595  

    10-19-2010

    Alman Cumhurbaşkanı'ndan 7 mesaj

    Alman Cumhurbaşkanı'ndan 7 mesaj


    Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un TBMM’de yaptığı konuşması mesaj doluydu. Ancak ABD Başkanı Barack Obama’nın açık üslubuna rağmen, Cumhurbaşkanı mesajlarını “üstü kapalı” vermeyi tercih etti.

    Zeynep GÜRCANLI'nın haberi
    Alman Cumhurbaşkanı Wulff, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada 7 mesaj verdi:

    ERMENİSTAN"LA SINIRI AÇIN DEDİ. "SOYKIRIM" DEMEDİ AMA, MESAJINI VERDİ

    Örneğin, Ermenistan ile ilişkiler konusunda Alman Cumhurbaşkanı "sınırın açılmasını" açıkça söyledi. Ancak soykırım iddiaları konusunda daha diplomatik bir üslup kullandı; "Tartışmalı konuların da gözardı edilmediği bir ortam oluşturulması gerektiğini" söyledi.

    KIBRIS"I ÇÖZÜN

    Alman Cumhurbaşkanı"nın ikinci mesajı Kıbrıs konusunda oldu. Kıbrıs sorununun çözülmesi gerektiğini, bunun Akdeniz"de istikrara ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkı yapacağını söyledi. Üstelik, konuyu AB değerlerine de bağlayarak, "Türkiye"nin komşuları ile iyi ilişkiler kurması gerekir" mesajı verdi. Kısacası, diplomatik üslupla, Türkiye"yi de doğrudan karşısına almadan, "Kıbrıslı Rumlarla barışın" mesajı verdi.

    İSRAİL"LE "BARIŞIN" MESAJI

    Wulff"un verdiği en ilginç mesajlardan biri de İsrail konusunda oldu. Almanya"nın tarihi gereği "İsrail"e karşı özel bir sorumluluğunun bulunduğunu" belirterek, adını vermeden Nazi dönemindeki Yahudi katliamına atıfta bulunan Wulff, "İsrail"in var olma hakkı ve güvenliği hiçbir zaman tartışılamaz" dedi.

    Ancak hemen ardından da ekledi; "Demokratik ve yaşayabilir bir Filistin devleti kurulmalı ve İsrail"le barış içinde yan yana yaşamalıdır".

    Almanya Cumhurbaşkanı bu konuda Türkiye"ye yönelik mesajını da tam bu aşamada verdi; "Hem Almanya, hem de Türkiye, Ortadoğu"daki bu sürece yapıcı katkı sağlamalıdır". Buradaki "yapıcı" sözü önemli; Wulff, diplomatik bir dille, İsrail"le Mavi Marmara"dan bu yana büyük sorun yaşayan hükümete de, "İsrail"le sorunlarınızı çözmelisiniz" mesajı vermiş oldu.

    TÜRKİYE"YE "İRAN"A KARŞI BATI"YLA OLUN" MESAJI

    Almanya Cumhurbaşkanı Wulff, TBMM"deki konuşmasında İran"ın nükleer programını da açık ve kesin bir dille eleştirdi. Üstelik, Türkiye"nin bu programa karşı durması gerektiğini de, "İran"ın nükleer programından en çok etkilenen ülkelerden biri de komşusu Türkiye"dir" dedi. Bu, diplomatik dille, Ak Parti hükümetine "İran konusunda Batı"yla birlikte hareket edin" mesajı anlamına geliyor.

    Sorunun çözümü için "artık İran"ın harekete geçmesi gerekiyor" diyen Wulff, İran"ın programında ısrar etmesi halinde ise, bunun tüm Ortadoğu"da "bir nükleer yarışa yol açabileceğine" dikkat çekti.

    "RUHBAN OKULUNU AÇIN" DEMEDİ AMA, MESAJINI VERDİ

    Wulff"un bir başka önemli mesajı ise, Heybeliada Ruhban Okulu konusunda oldu. Gerçi, konuşmasında ne "Ruhban okulu" ne de "Heybeliada" kelimelerini ağzına almadı. Ancak kullandığı cümleyle, mesajını verdi:

    Alman Cumhurbaşkanı, "İslam ülkeleri de, ülkelerinde yaşayan Hristiyanların dini vecibelerini yerine getirmelerine, ilahiyatçılarını eğitmelerine, kiliselerini yapmalarına, Hristiyanların aynı haklara sahip olmalarını sağlamalıdırlar" diye konuştu.

    Buradaki "kendi ilahiyatçılarını yetiştirmeleri" cümleciği, doğrudan Heybeliada Ruhban Okulu"nun açılmasına yönelik bir cümle olarak algılandı.

    LAİKLİK MESAJI

    Wulff"un bir başka mesajı ise laiklik konusunda oldu. "Türkiye, İslam ve demokrasinin hiçbir şekilde birbirine karşı olmadığını gösterebilir. Türkiye, canlı bir İslam'la modern bir demokrasiyi bağdaştırmaktadır" diyen Alman Cumhurbaşkanı, bu cümleleriyle "laiklik" mesajı verdi. Yine konuşmasının başka bir bölümünde ise, "Türkiye ve Almanya, köktendinciliğe karşı birlikte mücadele etmelidir" diye konuştu.

    ALMANYA"DAKİ TÜRKLERE: MAÇO OLMAYIN, ENTEGRE OLUN

    Alman Cumhurbaşkanı"nın Almanya"daki Türklere mesajı ise, "maço davranmayın, entegre olun" şeklinde gerçekleşti.

    Türk kökenlilerin "Almanya"nın bir parçası" olduğunu kaydeden Wulff, "pek çoğu, iyi niyetle ve aktif bir katılımla Alman toplumuna entegre olmuştur" mesajı verdi. Ancak "sorunlardan" da bahsetti ve bunları şöyle sıraladı.

    Almanca öğrenmemeye direnmek

    Maço tavırlar

    Eğitime destek vermemek

    Kadın-erkek eşitliği konusunda topluma uymamak

    Yüksek suç oranları

    Wulff, "kimse kültürel kimliğinden ve aidiyetinden vazgeçmek zorunda değildir. Ancak içinde bulunduğu topluma ve yaşam biçimine de uyum sağlamalıdır" diye konuştu.

    ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİNE ÖVGÜ

    Almanya Cumhurbaşkanı"nın Türkiye"ye bir de övgüsü oldu: Son yapılan Anayasa değişiklikleri ile Türkiye"nin Avrupa standartlarına biraz daha yaklaştığını söyleyen Wulff, "bu yolda devam etmeniz için sizi cesaratlendirmek istiyoruz" diye konuştu.

    BÜYÜK ATATÜRK TÜRKİYE"NİN YÖNÜNÜ BATI YAPTI

    Almanya Cumhurbaşkanı, Türkiye"nin Avrupa Birliği üyelik sürecine de değindiği konuşmasında, Türkiye"nin Batı"ya dönük yönünü "Büyük" sıfatıyla andığı Mustafa Kemal Atatürk"ün ortaya koyduğuna dikkat çekti. Alman Cumhurbaşkanı, "Batı"ya bağlı olan, Doğuya"da aktif ve istikrarlı bir komşuluk politikası izleyen bir Türkiye Avrupa için bir kıymettir" dedi.

    Ancak Wulff, Türkiye"nin AB üyelik sürecinin ise "ucu açık" olduğunu söylemeyi ihmal etmedi.

    CHRİSTİAN WULFF, GENEL KURULA HİTAP EDEN 33. YABANCI DEVLET ADAMI OLDU

    Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, TBMM Genel Kurulu'nda konuşan 33. yabancı devlet adamı oldu.

    Resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Christian Wulff, TBMM Başkanı Vekili Nevzat Pakdil ile görüştükten sonra, Genel Kurul'da milletvekillerine hitap etti. Wulff'un iki ülke ilişkilerinin yanı sıra çeşitli konulara da değindiği konuşması yaklaşık 20 dakika sürdü.

    Genel Kurulda, bugüne kadar 32 ülkenin devlet ve hükümet başkanları ya da parlamento başkanları konuştu. Mecliste en fazla konuşan lider olan KKTC'nin Birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 7 kez TBMM Genel Kurulu'na hitap etti. Azerbaycan'ın eski Devlet Başkanı Haydar Aliyev ise 3 kez milletvekillerine seslendi.

    Genel Kurulda, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas aynı gün konuşan iki lider olmuştu. ABD Başkanı Barack Obama da TBMM'de konuşan liderler arasında yer alıyor.

    Milletvekillerine en son Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono hitap etmişti.

    -MECLİSTE KONUŞAN KONUK DEVLET ADAMLARI-

    Milletvekillerine hitap eden yabancı devlet adamları şunlar:

    -Federal Almanya Meclis Başkanı Gerstenmaier (1964)

    -SSCB Parlamento Kurulu Başkanı Nikolay Podgorni (1965)

    -Tunus Cumhurbaşkanı Habib Burgiba (1965)

    -Kazakistan Yüksek Şurası Başkanı Serikbolsun Abdildin (1992)

    -Bosna-Hersek Başbakan Yardımcısı Muhammet Cengiç (1992)

    -Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ebulfeyz Elçibey (1992)

    -KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş (1993, 1997, 1998, 1999, 2001, 2003, 2004)

    -Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev (1994, 1997 ve 2001)

    -Kırgızistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Askar Akayev (1994)

    -Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze (1996)

    -Romanya Cumhurbaşkanı Emil Constanstinescu (1997)

    -Bulgaristan Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov (1997)

    -Arnavutluk Cumhurbaşkanı Recep Meydani (1998)

    -Hindistan Meclis Başkanı G.M.C Balayogi (1998)

    -ABD Başkanı Bill Clinton (1999)

    -Ürdün Kralı Abdullah Bin Al Huseyin (2000)

    -Polonya Cumhurbaşkanı Aleksandr Kwasniewski (2000)

    -Türkmenistan Meclis Başkanı Sahad Muradov (2000)

    -Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuchma (2000)

    -AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi (2004)

    -Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref (2004)

    -Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox (2004)

    -Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev (2004, 2008)

    -Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borell (2004)

    -AB Komisyonu Parlamenterler Meclisi Başkanı Bene Uanderlinden (2005)

    -İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres (2007)

    -Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas (2007)

    -AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso (2008)

    -ABD Başkanı Barack Obama (6 Nisan 2009)

    -Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva (12 Mayıs 2009)

    -Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev (22 Ekim 2009)

    -Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono (29 Haziran 2010)


    Hürriyet




    Alman Cumhurbaşkanı'ndan 7 mesaj Yorumları