Yılmazlar Holding, M-60 Tank modernizasyonu projesini üstlenen IMI firmasının sözleşme koşullarını yerine getirmemesini 200 milyon dolarlık tazminat davasıyla mahkemeye götürdü.
Yılmazlar Holding Yönetim Kurulu adına holdingin İsrail'den sorumlu Genel Müdürü Ahmet Arık tarafından yapılan yazılı açıklamada, bir süre önce İsrail'in şirketin hesaplarının bir kısmına el koyduğu, daha sonra İsrail'deki avukatlar tarafından ilgili tedbir kararının gerekçesiz olması nedeniyle kaldırıldığı anlatıldı.
Yılmazlar Holding'in, İsrail devlet kurumu olan ve M-60 Tank Modernizasyonu projesini üstelenen IMI firmasının sözleşme koşullarını yerine getirmemesi nedeniyle konuyu 200 milyon dolarlık tazminat davasıyla mahkemeye götürdüğü belirtilen açıklamada, M-60 Tank modernizasyonu projesi başta olmak üzere İsrail'e verilen tüm ihalelerin, hem İsrail'de hem de Türkiye'de yargıya taşınacağı kaydedildi.
İsrail'de 16 yıldır faaliyette bulunan firmanın, İsrail ile Türkiye arasındaki ihalelerde, Türk tarafının zafiyeti ve Türkiye'nin menfaatlerini yeterince koruyamaması sebebiyle İsrail tarafından alınmış birçok ihalede Türk devletinin çeşitli zararlarla karşı karşıya kaldığı savunulan açıklamada, M-60 Tank modernizasyonu projesinin İsrail-Türkiye arasındaki sıkıntılı projelerden olduğu vurgulandı.
Yılmazlar Grup'un bu projeye, imzalanmasından sonra dahil olduğu ve İsrail tarafının yerine getirmesi gereken ofset (karşılıklı alım) uygulamalarını Türkiye lehine düzenletme fırsatını bulduğu kaydedilen açıklamada, gelinen süreçte söz konusu projeyi yürüten IMI Firması'nın sorumluluklarını yerine getirmeyerek Türkiye'nin menfaatlerinin korunduğu bu ofset (karşılıklı alım) projesinde yer alan Türk iş gücünün istihdam süresini ve sayısını firma ile Türkiye aleyhine engellediği anlatıldı.
İsrailli firmanın Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayi ile kontrat şartlarını ihlal ederek ilişkileri tek taraflı kullandığı iddia edilen açıklamada, şöyle denildi:
''Mahkeme konusu M-60 Tank modernizasyonu projesi kapsamında İsrail'de istihdam edilen 800 Türk iş gücünün 2015 yılına kadar IMI ve SSM arasındaki kontrattan doğan hakları olmasına rağmen işlerine son verilerek firmamız ve çalışanlarımız mağdur edilmektedir. Bu yolla Türk ekonomisi istihdam kaybı ve ekonomik zarara uğratılmaktadır. Bu vesile ile İsrail'deki avukatlarımız ve hukuk büromuz ilgili projeyi yargıya taşımak yolu ile doğabilecek zararlarımızı tazmin nedeniyle 200 milyon dolarlık tazminat davası için başvurmuş bulunmaktadır. Bu konuda Türk Dış Ticaret tarihinde Türk milletinin zarara uğratılan projelerde hakkını arama konusunda bir ilki temsil edecektir. Firmamız İsrail-Türkiye ilişkilerinde imzalamış olduğu ikili ekonomik anlaşmalara uymayarak Türkiye'yi tek taraflı kullanan ve ekonomik zarara uğratan İsrail Devleti hakkında da son 20 yıl boyunca İsrail'de bulunan Türkler ve Türk firmalarından hukuka aykırı alınmış olan vergilerin tahsili yönünde de ayrı bir dava daha başlatılacaktır. Firmamız bunun haricinde son 15 yılda İsrail'e verilmiş Türkiye aleyhine olan savunma projeleri başta olmak üzere tüm haksız ve Türk ekonomisini zarara uğratan projeleri Türk kamuoyuyla paylaşmaya ve hem Türkiye'de hem İsrail'de yargıya taşıma kararı almıştır.''
Açıklamada, M-60 Tank modernizasyonu projesinde Türkiye'yi zarara uğratan Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve ilgili Bakanlık ile bireysel sorumluluk taşıyanlar hakkında da, Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesinde dava açıldığı kaydedildi.