Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye-ABD İlişkileri Konferansı'nın açılışında konuştu. 'Türkiye'nin eksen değişikliği varsayımı doğru değil' dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye'nin eksen değişikliği varsayımı doğru değil'' dedi.
TOBB'den yapılan yazılı açıklamada, Hisarcıklıoğlu'nun American Turkish Council tarafından bu yıl 29'uncusu gerçekleştirilen ''Türkiye-ABD İlişkileri Konferansı''nın açılışında konuşma yaptığı kaydedildi.
Hisarcıklıoğlu konuşmasında Türkiye'nin asıl siyasi yöneliminin, laik bir devlet içinde, modern bir Avrupa demokrasisi olduğunu belirtti. Türkiye'deki reform sürecinin tamamının bu amaçla yürütüldüğüne işaret eden Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye'nin batı dünyası ile ittifakının değiştiğine ilişkin varsayımlar yanlıştır.
Ekonomideki bütünleşme rakamlarına bakıldığında açıkça görülecektir. Türkiye'nin ihracatının yüzde 49'u AB ülkelerine gitmektedir. İthalatının da yüzde 40'ı AB ülkelerindendir. Yabancı yatırım rakamları ise daha da çarpıcıdır'' dedi.
2002 yılında Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırımları içinde AB'nin payının yüzde 80 olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, 2009 yılında da bu oranın yine yüzde 80 civarında bulunduğunu kaydetti.
2009 yılında, Körfez ülkelerinin Türkiye'deki yatırımlarının, toplam yatırımlar içindeki tutarının ise sadece yüzde 2,7 oranında olduğunu bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, ''Ancak, doğal olarak, Türk işadamları pazar çeşitlendirmesine gitmektedir. Bu da son derece doğaldır'' dedi.
MODEL ORTAKLIK KONUSU
TOBB olarak, ''Ekonomi ve Ticaret Alanlarında Stratejik İşbirliği Çerçevesi'' fikrini desteklediklerini anlatan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:
''Ekonomik ve Ticari İlişkileri Geliştirme konusunda her iki ülke hükümetlerinin de kararlılığının olduğunu biliyoruz. Bu kararlılık, 'çerçeve' model ortaklık kavramının ekonomik ayağını güçlendirmelidir. Biz, hükümetlere, ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki görüşlerimizi aktarmaya devam edeceğiz.
Mevcut platformlarda ve yeni oluşturulan 'İş Konseyi' platformunda da çalışmaya devam edeceğiz. Ancak, gereksiz tekrarlardan kaçınmalıyız.
Son yaşananlardan da görüldüğü gibi, ekonomik ve ticari ilişkilerin derinleştirilmesi, siyasi alandaki görüş ayrılıklarının da giderilmesine destek sağlayacaktır.
Burada, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in yakın geçmişte Avrupa'daki bir konuşmasına atıfta bulunmak istiyorum.
(Ortaklarımız güçlü olursa, ortaklığımız da güçlü olur.) Biz, ABD ile güçlü bir ortaklığımız olsun istiyoruz.''
''KOMŞULARIN DAİMA İLK KURBAN OLDUĞUNU UNUTMAMALIYIZ''
Konuşmasının İran ile ilgili bölümünde ise ''İlişkilerimizde sorun oluşturma potansiyeli olan bir konuya değinmek istiyorum.
İran'a yaptırımlar konusundaki ABD yasası'' diyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin en büyük iş dünyası kuruluşu başkanı olarak, nükleer silaha sahip bir İran'ın kesinlikle kabul edilmez olduğunu kaydetti.
Potansiyel tehlikenin farkında olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, ''Unutmamalıyız ki, komşular daima ilk kurbandır. Uluslararası camiaya İran dahil tüm nükleer silahların kaldırılması çağrısında bulunuyoruz.
İran konusundaki ABD yasası, Türk firmalarını dezavantajlı bir konuma sokabilir. Türkiye'nin İran'a komşu olduğunu ve komşu olmaya devam edeceğini göz önünde bulundurmalıyız. Geçen yıl İran ile ikili ticaretimiz yaklaşık 8 milyar dolardı'' dedi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasının son bölümünde, ABD yönetiminin Türkiye'nin AB üyelik sürecine verdiği desteğe teşekkür ederek, Türkiye'nin AB katılım sürecinde ABD'nin desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Türklerin ve Avrupa'da dünya meseleleri için vizyon sahibi olanların, ABD'nin Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini şükranla karşıladığını belirten Hisarcıklıoğlu, ABD yönetiminden ayrıca, Kıbrıs sorununa adil bir çözüm bulunması ve Türkiye'nin PKK terör örgütü ile mücadelesinde de destek istedi.