DSP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Hasan Macit ve 19 arkadaşı, 12 Eylül 1980 darbe döneminin araştırılması için Meclis araştırması açılmasını istedi.
5 DSP, 14 CHP ve İzmir Bağımsız Milletvekili Recai Birgün imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, 12 Eylül 1980 ile ''faili meçhullerin, işkencelerin, idamların, yüz binlerce gözaltı ve tutuklamaların olduğu karanlık bir döneme girildiği, hukuk, adalet ve bilimin yok edildiği'' belirtildi.
Gerekçede, 1961 Anayasası ile tanınan tüm kazanımların, hakların ortadan kaldırıldığı, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Halkevleri gibi Atatürk'ten Türkiye Cumhuriyeti'ne miras kalan kurumların kapatıldığı, üniversitelerin özerkliğine son verildiği ifade edildi.
Siyasi partilerin kapatılarak, yetişmiş ve birikimli siyaset kadrosunun yok edildiğinin vurgulandığı gerekçede, şöyle denildi:
''12 Eylül'ün siyasal, sosyal ve ekonomik hedefleri vardı. Siyasal hedefi; tüm yurtsever ve Atatürkçü güçleri dağıtmak ve onları güçsüz hale getirmek. Ekonomik hedefi; 24 Ocak ekonomik kararlarını uygulamaya sokmak, karma ekonomik sistemden, liberal sisteme geçmek ve sosyal devleti ortadan kaldırmak. Sosyal hedefi ise Türkiye'yi çağdaş demokrasi değerlerinden uzaklaştırmak, ülkemizi yeşil kuşak teorisine uygun bir Ortadoğu ülkesi haline getirmek. 12 Eylül bu üç hedefinde de başarıya ulaşmıştır.
Türk demokrasisinde kara bir leke olarak düşen bu dönemin araştırılması ve gerçeklerin günyüzüne çıkartılması için Meclis araştırması açılmalıdır.''