AK Parti bu soruyu 69 bin kişiye sordu   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-17-2010 (22:34)   Son Mesaj: 10-17-2010 (22:34)    Cevap: 0    Gösterim: 490  

    10-17-2010

    AK Parti bu soruyu 69 bin kişiye sordu

    AK Parti bu soruyu 69 bin kişiye sordu


    AK Parti'nin referandumda seçmen davranışları ve etkileyen faktörler araştırması ilginç sonuçları ortaya çıkardı. 'EVET'in nedenlerinin yanında 'HAYIR' oylarının da gerekçesi bakın neler oldu?

    Araştırmaya göre referandumda "evet" oyu verilmesinin önemli nedenlerinin başında hükümetin uluslararası alanda yürüttüğü çalışmalar gösterilirken, Ergenekon operasyonunun "evet" oylarında büyük oranda etkili olduğu ortaya çıktı. Referandum öncesi MHP ve CHP"nin yürüttüğü kampanyaların da "evet" oylarına düşük de olsa etki ettiği belirtildi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin 16. İstişare ve Değerlendirme toplantısında milletvekilleri ile referandumun sonuçlarına ilişkin yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Erdoğan"ın konuşmasının ardından kamuoyuna açıklanan raporda, "evet" oylarını Ergenekon operasyonunun, "hayır" oylarını ise Eksen Kayması tartışmalarının tetiklediği dile getirildi.

    Anar ve Pollmark şirketleri tarafından yürütülen "Türkiye Geneli Referandum Algı Araştırması" 28 Eylül-;13 Ekim 2010 tarihleri arasında 31 ilde yaşayan kişilerle yüz yüze görüşmelerde anket uygulanması şeklinde gerçekleştirildi. Toplam 69 bin 300 kişi üzerinde yapılan araştırmada referandum sonucunda "evet" ve hayır oyu veren her iki kesimin de oylarının gerekçeleri araştırıldı.
    "Evet" diyenlerin yüzde 87.3"lük bölümü "evet" demelerinin gerekçesini hükümetin uluslararası alandaki başarıları olduğunu dile getirdi. Bunun yanında yüzde 80.8"lik büyük bir kısım ise "evet" oyunu Ergenekon ve cuntalarla mücadeledeki başarı sebebiyle verdiğini söyledi. "Evet" oylarının diğer gerekçeleri ise şu şekilde sıralandı:

    *Temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması (yüzde 77.2),
    *Ülke ekonomisinin gelişmesi ve vatandaşın refahının artması (yüzde 74.4) ,
    *Anayasa Değişiklik Paketi"nin demokrasi, temel hak ve özgürlükleri geliştirmesi (yüzde 72),
    *Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi"nin hayata geçirilmesi (yüzde 62.4),
    *CHP ve MHP"nin yürüttüğü kampanyanın performansı (yüzde 18,6),
    *Seçmenlerin AK Parti kampanya Faaliyetlerine ilgisi ve katılım düzeyi(yüzde 9.3)"
    -İSRAİL POLİTİKASINA DESTEK-

    Araştırma sonuçlarında Hükümetin İsrail politikalarına da destek verildiği ortaya çıktı. Araştırmada katılımcılara yöneltilen bir takım sorular ve yanıtları ise şu şekilde sıralandı:

    "Hükümet genel olarak değerlendirildiğinde dış politikada başarılıdır (yüzde 73,3), Hükümet döneminde Türkiye"nin uluslararası alandaki itibarı ve gücü artmıştır (yüzde 71,4), İsrail ile ilişkilerin gerginleşmesi konusunda hükümeti haklı buluyorum (yüzde 66,6), hükümetin çetelerle ve darbecilerle mücadelesini destekliyorum (yüzde 65), hükümet genel olarak ekonomi yönetiminde başarılıdır (yüzde 64,5), bundan sonra darbelerin olmaması için darbecilerin ve darbe amacıyla cunta oluşturanların mutlaka cezalandırılmasından yanayım (yüzde 62,8), hükümetin herkesin yaşam tercihlerini güvence altına almak için gerekenleri yapmaktadır (yüzde 62,6), Bu değişikliklerle yargının daha demokratik bir yapıya kavuşması sağlanmıştır (yüzde 61,1)"

    -HAYIR"IN NEDENİ EKSEN KAYMASI-

    Araştırmanın asıl gerekçesini oluşturan ve yüzde 42"lik "hayır" oylarının gerekçelerini içeren bölümde ise "hayır" oylarının temelinde Eksen kayması, Türkiye"nin batı güdümüne girdiği endişesi ve AKP"nin sivil diktatörlüğü sebepleri gösterildi.

    Katılımcılardan yüzde 82.9"luk kısım Türkiye"nin Batının güdümüne girdiği ve dış politika ekseninin Doğu ülkelerine kaydığı gerekçesiyle "hayır" oyu verdiğini dile getirdi. Bunun yanında yüzde 76.3"lük kısım hükümetin işsizlik ve yoksullukla mücadelede başarısız olduğu, yüzde 73.1"lik kısım ise hükümetin muhalefeti ve vatanseverleri baskıyla sindirdiği için oyunun "hayır" yönünde olduğunu ifade etti.

    "Hayır" oylarının diğer gerekçeleri ise şu şekilde sıralandı:

    *Anayasa Paketinin "AKP Sivil Diktatörlüğü"ne zemin hazırladığı algısı (yüzde 70,4)
    *Laik yaşam tarzına yönelik tehdit ve baskıların arttığı algısı (yüzde 66)
    *"Kürt Açılımı" ile PKK"ya taviz verildiği ve ülkenin bölünmenin eşiğine getirildiği algısı (yüzde 62,5)
    *Düşük etkili faktörler ise seçmenlerin CHP ve MHP"nin kampanya faaliyetlerine ilgisi ve katılım düzeyi (yüzde 16,2)
    *CHP ve MHP"nin yürüttüğü kampanyanın performansı (yüzde 33,4)

    -TÜRKİYE ULUSLARARASI GÜÇLERİN GÜDÜMÜNE GİRMİŞTİR-

    "Hayır" oyu veren seçmenler kendilerine yöneltilen sorulara ise şu şekilde yanıt verdi:
    "Hükümet genel olarak değerlendirildiğinde dış politikada başarısızdır (yüzde 67,1). Hükümet döneminde Türkiye uluslararası güçlerin güdümüne girmiştir (yüzde 64,6). Hükümet genel olarak ekonomi yönetiminde başarısız olmuştur (yüzde 62,7). Bu hükümet döneminde insanlar yoksullaşmıştır (yüzde 60,4). Hükümet çete ve cuntalarla mücadele gerekçesi ile muhalefeti sindirmeye çalışıyor (yüzde 59,2)."




    AK Parti bu soruyu 69 bin kişiye sordu Yorumları