Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun ekmeğe azami yüzde 15'in üzerinde olmamak kaydıyla zam kararını açıklamasının ardından, tüketicilere ''minyatür ekmek'' tüketmeleri önerisi geldi.
Ekmeğe zam kararı tartışmalarının ardından somun ve pide çeşitleri bulunan, 100-150 gram ağırlığında üretilen ve 20-25 kuruştan satılan ''minyatür ekmekler'' ilgi görmeye başladı.
Konya'daki fırınlarda 1 ay önce üretimine başlandığı belirtilen ve sadece fırın tezgahlarında satışı yapılan minyatür ekmeği özellikle ekmek israfının önüne geçmek isteyen tüketicilerin tercih ettiği belirtildi.
Konya'da faaliyet gösteren bir ekmek fırınının sahibi Hacı Şengül, yaptığı açıklamada, ekmeğe yaklaşık 2,5 yıl önce zam geldiğini ve 300 gram ekmeğin fiyatının 60 kuruş olduğunu söyledi.
Fırıncılar arasındaki rekabet nedeniyle ekmeğin bir türlü 60 kuruşa satılamadığını anlatan Şengül, ''300 gram ekmek 30 kuruşa kadar satıldı.
Ancak girdilerin artmasıyla zarar etmeye başladık. Son zamlarla birlikte ekmeği 85 kuruştan satmamız gerekiyor ancak biz 2,5 yıl önceki fiyat olan 60 kuruşa bile zor satıyoruz. Tüketici bu fiyata bile tepki gösteriyor'' dedi.
Ekmeğin 300 gramdan daha az üretilemeyeceğini dile getiren Şengül, ancak sütlü ekmek grubunda olan katkılı ekmeklerin 100 gramdan başlayıp bin 200 grama kadar çıkabildiğini söyledi.
20 KURUŞA SATILIYOR
Kendilerinin de vatandaştan gelen talep doğrultusunda Konya'daki birçok fırın gibi sütlü ekmek grubunda üretim yapmaya başladıklarını bildiren Şengül, 100 gram olarak ürettikleri minyatür ekmeği 20 kuruştan sattıklarını bildirdi.
Açıklanan zam kararının ardından minyatür ekmek satışlarında artış olduğunu anlatan Şengül, şunları kaydetti:
''Minyatür ekmek özellikle israfı önlediği için tercih ediliyor. Daha küçük kar marjıyla bu ekmeği satıyoruz. Ekmek küçük olduğu için daha fazla işçilik harcıyoruz.
Bu durum üretimi düşürüyor ancak müşterilerimiz istediği için üretiyoruz. Minyatür ekmek tüketiciler için çok daha ekonomik. 300 gramlık bir ekmeği tüketemeyecek 2 kişilik bir aile, 2 adet minyatür ekmekle hem israfı önlemiş oluyor hem de parası cebinde kalıyor.''
Ekmek fırını sahibi Ümit Mısırlılar da minyatür ekmeğin pide, somun gibi çeşitlerini ürettiklerini ifade ederek, kaliteli ekmek tüketmek isteyen vatandaşların fiyat listesine uyan fırınlardan ekmek almalarını önerdi.
100-150 gram olarak üretilen minyatür ekmeğin ilgi gördüğünü belirten Mısırlılar, son zamlarla birlikte kesesini düşünen ve ekmek israfının önüne geçmek isteyen tüketicilerin sayısının arttığını söyledi.
Konya Fırıncılar, Pideciler, Simitçiler, Kadayıfçılar ve Yufkacılar Odası Başkanı Vedat Honça ise Konya'da birkaç yıldır ekmek fiyatlarına zam yapılmadığını hatırlatarak, birçok ilde 300 gram ekmeğin 70-80 kuruştan satılmasına karşın, Konya'da 60 kuruşa satıldığını söyledi.
300 gramın altında ekmek üretilmemesi gerektiğini bildiren Honça, şunları kaydetti:
''Konya'da son günlerde katkılı ekmek olarak bilinen 100-150 gram ağırlığındaki minyatür ekmeğin üretimi arttı. Bu ekmeğin bakkallara dağıtılması uygun değil. Fırıncı arkadaşlarımız tezgahlarında satıyor.
Önceki yıllarda ekmeği 150 gram üretiyorduk. Herkes, 'ekmekte katkı yapılıyor, ekmek şişiriliyor' diye tepki gösterdi. Sonra ekmek 300 grama çıktı.
Şimdi yeniden 100-150 gramlık ekmeklerin satıldığını görüyoruz. Bu ekmeklerin israfı önlediği gerekçesiyle tercih edildiği belirtiliyor. Biz eğer herkes üretecekse bu ekmeklerin yeniden üretilmesini destekleriz'' dedi.