Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Osman Şalış, ''Senaristler toplumun ruh sağlığını göz önünde bulundurmalı'' dedi.
Şalış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumun önemli bir kesiminin vaktinin büyük kısmını televizyon karşısında geçirdiğini ve dizileri takip ettiğini belirtti.
Dizilerdeki şiddet, ahlaki yapı, diyalogların izleyenler üzerinde etki bıraktığı ifade eden Şalış, özellikle gelişme çağındaki çocukların sevdikleri karakterlerden etkilendikleri, kendilerine model olarak seçtiklerini anlattı.
Şalış, dizelerde reyting kaygısından çok toplumsal faydanın göz önüne alınması gerektiğine işaret ederek, dizi senaryosu yazılırken ruh sağlığı üzerindeki etkilerinin dikkate alınmasını istedi.
''Senaristler toplumun ruh sağlığını göz önünde bulundurmalı'' diyen Şalış, şunları kaydetti:
'Toplumsal ruh sağlığının korunması için aileye, sosyal çevreye, sivil toplum kuruluşlarına, kamuya ve basın yayın organlarına ciddi görevler düşmektedir. Bu anlamda TV dizileri çok önem arz ediyor. Örneğin bir dizi kahramanı gelişme çağındaki bir çocuk için rol model alınabilir ve çocuk tarafından yaptığı hareketleri ve davranışları aynen taklit edebilir. Yetişkinler için de benzer şeyler yaşanabilir. Böyle bir durumda rol modelliği ruh sağlığını olumsuz olarak etkilemeyeceği bir şekilde yansıtılmalıdır ki bu da mutlaka ruh sağlığı danışmanlığı alınmasıyla mümkün olur. Dizilerde seçilen örneklerin şiddet içermesi veya çok uç noktadaki örneklerin sıradan olaylarmış gibi yansıtılması kişilerin ruh sağlığı üzerinde telafisi güç olan sonuçlara yol açma ihtimali vardır. Çünkü hangi davranış ya da sözlerin ruh dünyasında nasıl fırtınalar kopardığı çok önemlidir. Bu tür örneklemelerde ruh sağlığı danışmanlığı toplum ruh sağlığını korumak açısından önemlidir.''
İnsanların bedensel sağlıklarını önemsediklerini ancak ruh sağlığının göz ardı edildiğine de dikkat çeken Şalış, ruh sağlığı konusunda tüm toplumun bilinçlendirilmesi, bu konuda her kesimin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.