Trafik çilesine yasayla köklü değişiklikler   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-15-2010 (12:54)   Son Mesaj: 10-15-2010 (12:54)    Cevap: 0    Gösterim: 441  

    10-15-2010

    Trafik çilesine yasayla köklü değişiklikler

    Trafik çilesine yasayla köklü değişiklikler


    AK Parti, 15 milyonluk İstanbul'un yaşamı felce uğratan ulaşım ve trafik sorununa el attı. Yetki karmaşasını bitirmek için 17 birim tek çatı altında toplanacak.

    Hülya KARABAĞLI'nın haberi
    Yetki karmaşası ve birimlerdeki dağınıklığın trafik ve ulaşımın karmaşasında birinci derecede rol oynadığını belirleyen AK Parti İstanbul Milletvekili Canan Kalsın, AK Parti Grubu'na kanun teklifi verdi. Teklif, parti grubu tarafından onaylanırsa yasalaşma yolunda önemli bir adım atılmış olacak. Kanun teklifi "İstanbul Ulaşım İdaresi Genel Müdürlüğü" kurulmasını öngörüyor. Yürütme ile 24 maddeden oluşan kanunu teklifi, ulaşım ve trafikte sorumlu olan 17 ayrı birim kurulacak genel müdürlüğe bağlanıyor. UKOME, İTK, İDO, TDİ, DLH gibi kurumlar genel müdürlük çatısı altında toplanacak. Böylelikle buzlanma ve kar yağışı gibi basit bir sorunda bile yetki yüzünden çıkan karmaşa son bulacak.

    Köklü değişiklikler öngören kanun teklifiyle getirilmesi istenen düzenlemeler şöyle:

    * İstanbul Ulaşım İdaresi Genel Müdürlüğü kurulacak.

    * Otobüs, dolmuş, taksi, minibüs, servis araçları, her türlü kara ve hava raylı sistem, tünel, teleferik, deniz taşıma gibi konular ve düzenlemeler ile tarife ve güzergahları belirlemek bu kurulun yetkisinde olacak.

    * Gerçek ve tüzel kişilere ait, otopark olmaya uygun yerlerin uygunluğuna bu kurum karar verecek.

    * Yetki karmaşasına son verilecek. 17 ayrı birim tak çatı altında toplanacak.

    * Trafik eğitim tesisleri yaptırmak işletmek, kiralamak kurulu yetkisinde olacak.

    * Genel müdürlük, 49 yıla kadar Yapİşlet- Devret modeliyle yatırımlar yapacak.

    * Genel müdürlük, gerektiği hallerde her türlü taşınmaz malı kamulaştırılabilecek veya üzerinde kullanım hakkı tesis edebilecek. Bu çalışmaları Büyükşehir Belediye Meclisi ile birlikte yapacak.

    * Genel müdürlüğün gelir kaynakları ise, toplu taşıma, otopark, taksi, servis, İstanbul'dan toplanan vergilerin yüzde 5'i, otoyol geçişlerinin yüzde 25'i ve köprü gelirlerinin tamamından oluşacak.

    * D-100 ve E-6 isimli yollar Karayolları Genel Müdürlüğü'nden İstanbul Ulaşım İdaresi Genel Müdürlüğü'ne geçecek.

    * Resmi kurum ve özel kuruluşlara ait arsalarda, imar planına uygun otopark, teklif edebilecek. İnşa ettirebilecek.

    * Kuruluşun yeni bazı hizmetleri yapması gerektiğinde yönetim kurulu kararıyla bu hizmetleri görev alanına dahil edebilecek.

    * Denizcilik şehir hatları, TCDD şehir hatları gibi kurumlar yasa çıktıktan 5 ay sonra yetkilerini bu kuruma devredecekler.

    Genel müdürlüğün, işlettiği veya işlettirdiği deniz taşımacılığı, kara ve raylı sisteminde kullanılan enerji ve yakıttan (elektrik, motorin ve benzin vs.) alınan her türlü resim ve harçtan muaf olacak.

    'Vatan Caddesi'nde kısa sürede değişiklik yapılmaz'

    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Maltepe ilçesinde incelemelerde bulundu. Kaymakam Ahmet Okur ve Belediye Başkanı Mustafa Zengin ile Zümrütevler'deki Maltepe Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ni ziyaret eden Mutlu, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Fatih Vatan Caddesi'nin resmi bayramlarda tören alanı olarak kullanılmasına ilişkin bir soru üzerine Mutlu, "Yer değişikliği yapılsın şeklinde birtakım öneriler var, ama 29 Ekim'e de çok az bir süre kaldı. Kısa bir sürede yer değişikliği yapmak mümkün değil. Bu tür yerlerin yerini trafiği göz önünde bulundurarak farklı nedenlerle değiştirmek gerekirse aynı standartları orada da sağlamanız lazım. Arkadaşlarımız bu konuyla ilgili olarak zaten çalışıyor" dedi.

    SABAH




    Trafik çilesine yasayla köklü değişiklikler Yorumları