İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İç Körfez'in temizlenmesi için açılacak kanallarla ilgili ÇED sürecini başlattıklarını Hollanda ve Finlandiya'da yaptıkları temaslar sonucu uygun gördükleri makineleri almaya karar verdiklerini söyledi.
İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu toplantısı Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirildi.
Toplantıda limanın derinleştirilmesi, liman sahasının büyütülmesi için ekipmanların kapasitesinin artırılması gerektiğini vurgulayan Kocaoğlu, Körfez'e akan 14 derenin sürekli olarak temizlenmeye ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti.
Bu konuda en başarılı ülkelerden biri olan Hollanda'ya bir ziyaret gerçekleştirdiklerini kaydeden Kocaoğlu, burada İzmir Körfezi'ni temizleyebilecek kapasiteye sahip bir makine bulduklarını belirtti.
Makinenin saatte 500 metreküp katı, 3 bin metreküp de sıvı suyu çekebildiğini anlatan Kocaoğlu, ''Makine bizim bütün Körfez temizliğini yapıyor. Bunun için bir ÇED süreci yaşamamız gerekiyor. Ancak biz ÇED sürecine kalmadan makine ve ekipmanları almak üzere karar verdik. Zaten şu anda DLH'nın kepçesi ile dere ağızlarını temizliyoruz. Bu temizlikleri sürdürürken bir taraftan da Körfez'de kanal açmak için bir ÇED sürecini başlatmak için çalışıyor'' dedi.
Bu makinenin gücüyle yapılan çalışmalar sonucunda çamuru İzmir'in kuzeyinde bulunan 7 bin dönümlük İZSU arazisine yığmayı, burada da arıtma ile tarım toprağı elde etmeyi amaçladıklarını da ifade eden Kocaoğlu, şöyle konuştu:
''Bu sayede hem temizlik hem geri dönüşüm yapılacak. Proje çok komplike bir proje. Bu İzmir için çok önemli. Körfez aslında kuzeyde can çekişiyor. Ne hikmetse dereler de hep iç körfeze doğru yönlendirilmiş. Bu çalışmaları sürdürüyoruz. Bizi çok heyecanlandırıyor. Biz de bunun adına Büyük Körfez Projesi diyoruz. İZSU'nun gerçekleştireceği 3'üncü proje olarak bakıyoruz. İçme suyu ve Büyük Kanal'dan sonra bunu başarabileceğimize inanıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ve İZSU Genel Müdürlüğü'nün bütün olanakları bunu yapmaya muktedir''
Aziz Kocaoğlu, İzmir'de sürekli çevre temizliği ile gündeme gelen Çiğli Arıtma Tesisi'nden çıkan günlük 600 tonluk çamurun çürütme ve kurutma işleri için de ihaleye çıktıklarını belirtti.
Yaklaşık 30 ay gibi bir sürede işin tamamlanacağını ve çamur probleminin ortadan kalkacağını ifade eden Kocaoğlu, ''Geçtiğimiz ay 35 kişilik bir heyeti Almanya'da çöp bertaraf tesislerini görmek üzere yolladık, sonuçlar olumlu geldi. Onunla ilgili de ÇED ve ihale süreçlerimiz devam ediyor'' diye konuştu.
Aliağa- Menderes Projesi'nde ise son noktaya gelindiğini aktaran Kocaoğlu, ''29 Ekim'de biz trene binip Aliağa'ya kadar gideceğiz ama tellerin bir 15-20 gün gecikmesinden dolayı yolcu taşıması yaklaşık bir ay civarı sonrası gerçekleşecek'' dedi.
Kocaoğlu, Bornova metro çalışmalarının da sorunsuz sürdüğünü açıkladı.
Yeni fuar alanı ile ilgili de yeni bir haber veren Kocaoğlu, ''Projeler 4 Kasım'da geliyor. Biz karar verdikten sonra hafriyatına kendi şantiye olanaklarımızla başlayıp zaman kazanmaya çalışacağız. Proje biter bitmez de ihaleye çıkacağız'' diye konuştu.