TBMM Genel Kurulunda CHP'nin, ''KPSS sınavı ve ÖSYM'de yaşanan gelişmeler'' ile ilgili Meclis araştırması açılması önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi reddedildi.
CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, KPSS'nin partizanlığa ve torpile kısmen de olsa son vermek amacıyla getirildiğini, 2009 yılına kadar da bu durumun sürdüğünü söyledi. Altay, 2009 yılında polis Meslek Yüksekokulu Sınavında sorulan soruların 85'inin ''bir cemaate yakın dersanede yapılan deneme sınavında sorulduğunun'' ortaya çıktığını belirtti.
Geçmişte de KPSS ve benzeri sınavlarda skandalların meydana geldiğini ancak son dönmede meydana gelen skandalların ''ideolojik'' olduğunu iddia eden Altay, ''Son KPSS sınavında bilinçli bir organizasyonla ÖSYM ve KPSS kirletilmiştir. Bu, ideolojik bir vakadır. Bu bir rezalettir, skandaldır'' diye konuştu.
TBMM'nin ''skandalları seyretme yeri olmadığını'' belirten Altay, ''Parlamento, bu gibi pisliklere seyirci kalmadığını göstermelidir'' dedi.
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'a yönelik eleştirilerde bulunan Altay, ÖSYM'nin tamamen özerk hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.
-AK PARTİYE KARA MI ÇALIYORLAR?
AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, KPSS sınavında yaşananların ''skandal'' olduğuna katıldığını söyledi. Işık, skandala neden olanların araştırılması ve gereken cezaya çarptırılması gerektiğini kaydetti.
KPSS'de yaşanan usulsüzlükten sonra 3 koldan soruşturma başlatıldığını ifade eden Işık, adli, idari ve Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulunun (DDK) araştırma ve soruşturmalarının devam ettiğini kaydetti.
Atılması gereken tüm adımların atıldığını belirten Işık, bunlar tamamlandıktan sonra zamanı gelince konunun TBMM'de de ele alınabileceğini ifade etti.
KPSS'de yaşananların AK Parti ile özdeşleştirilmesinin ''bühtan'' olacağını belirten Işık, konunun ''YÖK Başkanına tahvil edilmemesi gerektiğini'' de kaydetti. Işık, ''AK partinin bu işle uzaktan yakından alakası yok'' dedi.
Işık, ÖSYM'nin çağın geresinde kaldığını, mutlaka masaya yatırılarak, yeni bir yapıya kavuşturulması gerektiğini dile getirerek, ''Bunu ne zaman yapmaya kalksak 'hükümet ÖSYM'yi ele geçirmeye çalışıyor' deniyor. Çözüm, ÖSYM'nin çağdaş ve şeffaf bir yapıya kavuşturulmasıdır. Hükümet gerekli adımı atmıştır, konuya ilişkin kanun tasarısı hazırlanmaktadır'' diye konuştu.
-ÖSYM'DE CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK SKANDALI YAŞANDI-
MHP Mersin Milletvekili Akif Akkuş de KPSS'de cumhuriyet tarihinin en büyük skandalının yaşandığını ifade etti. Akkuş, ÖSYM'nin YÖK'ten ayrılması ve güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ise sınava dayalı eğitim sisteminin çöktüğünü, sistemin sınavlardan kurtarılması gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından MHP ve BDP'nin de desteklediği öneri reddedildi.
Genel Kurulda daha sonra AK Parti Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ, Suat Kılıç, Mustafa Elitaş, Nurettin Canikli ve Ayşe Nur Bahçekapılı'nın imzalarını taşıyan ''Satıştay Kanun Teklifi''nin görüşülmesine geçildi.