Türkiye'nin toplam nar üretiminin yaklaşık yarısını karşılayan Mersin'in Tarsus ilçesinde, mevsim şartlarından kaynaklı rekolte düşüklüğüne üzülen üreticiyi, yükselen fiyatlar sevindirdi.
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, yaptığı açıklamada, narenciyeye alternatif olarak üretilen narın, yöre çiftçisi için artık öncelikli ürün olduğunu, ihracattaki artışın yanı sıra bu meyvenin sağlığa faydalarının bilim adamlarınca sık sık dile getirilmesinin tüketim artışını tetiklediğini bildirdi.
Sadece Akdeniz kıyısında yetişen narın dünyada yıllık üretiminin 1 milyon 350 bin ton olduğunu, bunun yaklaşık 400 bin tonunun Türkiye'de yetiştiğini belirten Ergezer, ''Sadece Tarsus yöresinin yıllık üretimi ise 200 bin ton civarında.
Bu yıl, mevsim koşulları nedeniyle rekolte 150 bin tona kadar geriledi ancak, gelecek yıllarda genç fidanların meyve vermeye başlamasıyla 200 bin tonu da geçeceğini tahmin ediyoruz'' dedi.
Narın çiçeklenme dönemindeki zamansız yağışlar ve fırtınanın çiçeklerin meyveye dönüşmesini engellediğini, buna bağlı olarak bu yıl rekolte düşüklüğüne üzülen üreticinin, oluşan yüksek fiyatla sevindiğini belirten Ergezer, geçen yıl kilo fiyatı 90 kuruşu geçmeyen narın fiyatının bu sezon dalında 1,20 TL'ye kadar yükseldiğini kaydetti.
Ergezer, Tarsus'un üzümden sonra nar ile de tanınacağını dikkati çekerek, ''Üretimimizin yüzde 80'i ihracata gidiyor.
Ev ortamında bile 3 ay süreyle kendi kendini koruyabilen nar, uzun raf ömrü sayesinde ihracata en uygun ürün olduğundan yıllardır çiftçilerimize bu ürünü yetiştirmelerini tavsiye ediyoruz.
Son yıllarda bu yönde yaptığımız çalışmalar meyvelerini veriyor. Gelecek yıllarda Tarsus adeta nar diyarına dönüşecek'' dedi.
Nar hasadının kasım ayı ortalarına kadar devam edeceğini ancak, ürününün büyük bir bölümünü üretici değil tüccarın elinde bulunduğunu ifade eden Ergezer, bu yıl kış mevsiminde, tüketicinin narın kilosunu en az 3 TL'den satın alabileceğini kaydetti.
OSMANİYE'DE DE YAYGINLAŞIYOR
Bu arada, yer fıstığı üretimiyle ünlü Osmaniye ve çevresinde de nar ekim alanlarında artış görülüyor.
Kadirli ilçesi Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, sağlığa faydaları saymakla bitmeyen nara son yıllarda büyük talep olduğunu belirterek, ''Bu talep nedeniyle İlçe Tarım Müdürlüğü de üreticiyi kaliteli fidanla destekledi. Bu yıl ilk kez narı dalında 1 TL'den sattık'' dedi.
İspir, Kadirli'de, 10 yıl öncesine kadar sadece bahçelerde yerel ihtiyaçlar için yetiştirilen narın artık ticari amaçla da üretildiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Tahıl üretimiyle ünlü Çukurova bölgesinde, çiftçilerin birçoğu artık meyveciliğe yöneliyor. Kadirli'de, son yıllarda yetişen nar, tadı ve görünümünün güzelliği ile çevre il ve ilçelerin yanı sıra Türkiye'nin değişik bölgelerine de satılmaya başlandı.''
İlçe Tarım Müdürü Fatin Rüştü Özeser ise bu yıl da birçok üreticinin nar dikmek üzere başvuruda bulunduğunu ve verimin arttırılması yönünde teknik destek istediğini kaydetti.