Dünya cerrahisindeki sayılı uygulamalar doğuda yapılıyor. Dünyada ilk kez 2007 yılında gerçekleştirilen tek delikli laparoskopik safra kesesi ameliyatı Doğu Anadolu'da da yapılmaya başladı.
Kemal Özdemir'in haberi
Dünyada uygulanan önemli cerrahi yöntemler, Doğu Anadolu da başarılı bir şekilde uygulanıyor
Dünyada ilk kez 2007 yılında gerçekleştirilen tek delikli laparoskopik safra kesesi ameliyatı 2008 yılında Ege Üniversitesinde de uygulanmaya başlanmıştı. Dünyada sayılı hastanelerde gerçekleştirilen bu ameliyat, artık Erzincan Devlet Hastanesinde yapılmaya başlandı.
2007 yılında uygulamaya başlanan ve az sayıda hastanede yapılan tek delikli laparoskopik safra kesesi ameliyatı genç doktorlarımız tarafından Erzincan Devlet Hastanesinde yapılmaya başlandı. Meryem BOZOĞLU (30) isimli hastasına Op.Dr. Mehmet Akgün Tepeli tarafından gerçekleştirilen safra kesesi ameliyatı hasta memnuniyetini de beraberinde getiridi.
Türkiye genelinde çok az sayıdaki üniversite hastanelerinde uygulanmaya başlanan laparoskopik ( kansız ameliyat) safra kesesi ameliyatları 20 yıl öncesine kadar açık cerrahi ile yapılmaktaydı.
1987 de Fransa da ilk laparoskopik ( kansız ameliyat)safra kesesi ameliyatı yapıldı. Bu teknikte karına açılan 1-2 cm lik 3-5 delikten özel aletler ve kamera kullanılarak ameliyat gerçekletilmekteydi.
Laparoskopik yöntemde ameliyat sonrası ağrı ve diğer şikayetler daha az olmakta hastanın günlük aktivitelerini kazanması daha hızlı olmaktadır.
1990 yılından sonra laparoskopi uygulamaları Türkiye de de hızla artmış genel cerrahi pratiği içinde yaygınlaşmıştır.
Tek delikten laparoskopi nedir?
Teknolojik gelişmeler laparaskopiyi daha da ileri taşımış ve laparaskopik ameliyatta kullanılan üç-dört adet 1 cm"lik delik yerine en güncel teknik olarak, göbek deliğinden açılan 2 cm"lik tek bir delikten laparoskopik girişimler veya dünya genelinde anılan adı ile "single incision laparoscopic surgery" (SİLS) gündeme gelmiştir.
Safra kesesi, apandisit, mide bandı, mide fıtığı, rahim ve dalak ameliyatları bu şekilde yapılabilmektedir.
Bu tür ameliyatlarda standart laparoskopik ameliyatlardan farklı olarak bükülebilen ve bilek hareketini aletin ucuna yansıtan özel malzemeler, bükülebilen teleskoplar ve ultrasonik makas kullanımı devreye girmektedir.
Tek delikten laparoskopinin olumlu yönleri nelerdir?
Tek delikten laparoskopi yönteminin başlıca olumlu yönleri: göbek içine yapılan kesi dolayısı ile kozmetik olarak daha iyi sonuç vermesi (neredeyse karında hiç iz kalmaması, var olan izin de göbek tarafından maskelenmesi) ve daha az ağrı hissedilmesi, işe daha erken geri dönülmesidir.
Tek delikten laparoskopinin güncel sorun ve kısıtlamaları nelerdir?
Tek delikten laparoskopi yönteminin güncel sorunları ise: kullanılan malzemelerin yüksek teknoloji ürünü olması nedeniyle daha pahalı bir yöntem olması ve yeni bir yöntem olması nedeniyle henüz yaygın olarak uygulanmamaktadır..
Tek delikten laparoskopi, henüz klasik laparaskopi ameliyatlarındaki sayılara ulaşamadığı için, daha bir süre deneyim gerektirmesi ve ameliyat süresinin daha uzun olması yöntemin uygulanabilirliğini sınırlandırmaktadır.
Tek delikten laparoskopik safra kesesi ameliyatı dünyada ilk kez 2007 yılında uygulanmış, ülkemizde de 2008 yılında Ege Üniversitesi Tıp fakültesinde Prof Dr Sinan Ersin tarafından yapılmıştır. Yöntem giderek yaygınlaşmakta ve uygulama alanı bulmaktadır.
7. Ekim de Erzincan Devlet hastanesinde Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli yönetimindeki ekip tarafından 30 yaşındaki Meryem Bozoğlu isimli hastaya başarılı bir şekilde yapılmıştır