Ucuz et için ümit Kiraz ve Nilüfer'de   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-13-2010 (15:23)   Son Mesaj: 10-13-2010 (15:23)    Cevap: 0    Gösterim: 694  

    10-13-2010

    Ucuz et için ümit Kiraz ve Nilüfer'de

    Ucuz et için ümit Kiraz ve Nilüfer'de


    Anadolu yerli sığırlarının kulak kıkırdağından alınan hücreden klonlanan "Kiraz" ve kardeşi "Nilüfer", bir yaşına basmak üzere. Boz ırkının temsilcileri Türk hayvancılığının gelecekte ümit ışığı...

    TÜBİTAK, İstanbul ve Uludağ üniversiteleri iş birliğinde yürütülen 'Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması Projesi' kapsamında Bursa'da dünyaya gelen klon buzağılar yaşına yaklaştı.
    Bursa'da yürütülen proje başarılı bir şekilde noktalanırken, ilk kez kulak kıkırdağından alınan hücreden klonlanan "Kiraz" ve kardeşi "Nilüfer", bir yaşına basmak üzere. Klon kardeşler için mart ayında doğum günü kutlaması yapılacak. Anadolu yerli sığırlarından 'Boz' ırkından klonlanan son iki kardeş, her hangi bir müdahaleye gerek kalmadan yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürüyor.

    TÜBİTAK Tarım, Ormancılık ve Veterinerlik Araştırma Grubu (TOVAG) tarafından TÜBİTAK Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) kapsamında desteklenen ve 2005 yılında başlatılan 'Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması Projesi' başarıyla tamamlandı. Bu başarılı çalışma ile Türkiye, dünyada yerli ırk sığır klonlayan 5 ülke arasına katılmış oldu.

    UÜ Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Sağırkaya, klon kardeşlerin sağlıklı olduklarını söyledi.

    Sağırkaya, "Projenin amacı Anadolu topraklarında en az 100 yıldır yaşamakta olan yerli sığır ırklarının klonlama teknolojisi ile üretilebilme olanağının belirlenmesi idi. Bu da başarılı bir şekilde gerçekleşti. Nesli tükenmekte olan boz ırkı klonlamış olduk. Bu çalışma bu ırkın verimi gibi özelliklerine etki etmedi. Ancak istenirse daha verimli ırklarda klonlanabilir." dedi.

    Yerli ırkların veriminin düşük olmasına rağmen, hastalıklara ve zorlu iklim koşullarına dirençli Anadolu topraklarına uyum sağlamış, genetik çeşitliliği fazla olan ırklardan olduğunu bildiren Doç. Dr. Sağırkaya, bunların yurt dışından getirilen verimi yüksek kültür ırklarına göre daha sağlam olduğunu söyledi.


    "NİLÜFER VE KİRAZ'A DOĞUM GÜNÜ KUTLAMASI"

    Proje kapsamında ilk önce dünyaya gelen Efe, bir yaşına bastı. Şuanda İstanbul'da yaşamını sürdürüyor. Bu yıl başında 5 yaşındaki bir dişi boz sığırının iki klonu olan ve İstanbul'da yaşayan 'Ece' ve 'Ecem' isimli dişi buzağıların ardından, son kardeşler dünyaya geldi. Ece ve Ecem'in kardeşleri olan dördüncü klon buzağı 'Nilüfer' ile 5. klon 'Kiraz' da Bursa'da sağlıklı bir yaşam sürüyor. Bir yaşına yaklaşan kardeşler 'Nilüfer' ve 'Kiraz', İstanbul Üniversitesi'nde doğan Ece ve Ecem isimli klonların genetik olarak aynısı.

    (Cihan)




    Ucuz et için ümit Kiraz ve Nilüfer'de Yorumları