Gökkaya, ''Dağıtım şirketlerine yüzde 20,35 civarında bir indirim yaptık bu indirimi yapmasaydık 347 milyon değil de 947 milyon lira karımız olacaktı'' dedi.
Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) Genel Müdürü Hacı Duran TBMM KİT Komisyonunun bugünkü toplantısında, TETAŞ'ın 2008 yılı hesapları görüşülerek ibra edildi.
Komisyonda kurumun faaliyetlerine ilişkin sunum yapan Genel Müdür Gökkaya, TETAŞ'ın sektörün serbestleşmesi ve liberalleşmesi anlayışıyla, kamu adına elektrik ticaret ve taahhüt faaliyetinde bulunduğunu belirtirken, Türkiye'nin ilk toptan satış şirketi olarak 2003'te lisans aldıklarını hatırlattı.
TETAŞ'ın, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), Yap-İşlet, Yap-İşle-Devret ve İşletme Hakkı Devri modelleri ile işletilen santrallerden, ithalat ve mübadele anlaşmaları kapsamında diğer ülkelerden ve denge piyasasından elektrik enerjisi satın aldığını anlatan Gökkaya, satın aldıkları elektriği de 21 dağıtım şirketine, iletim sistemine doğrudan bağlı müşterilere, diğer ülkelere ve dengeleme piyasasına sattıklarını kaydetti.
Geçiş dönemi sözleşmelerinin yürürlüğe girmesinden önce teşekkülün sektördeki payının yüzde 85 olduğuna işaret eden Gökkaya, Eylül 2006'dan itibaren ise bu payın yüzde 40-45'lere gerilediğini belirtti.
Şirketin elektrik ihracatı ve ithalatı yaptığına da değinen Gökkaya, Gürcistan, Azerbaycan, Suriye, Türkmenistan, Yunanistan ve Suriye ile elektrik enerjisi ithalatı, ihracatı ve mübadelesi yapıldığını kaydetti.
-ŞİRKETİN ALACAKLARI-
TETAŞ'ın, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) ve bölgesel dağıtım şirketlerinden 6 Eylül 2010 tarihi itibariyle 10,8 milyar lira alacağı bulunduğuna dikkati çeken Gökkaya, bu alacağın başlangıcının 2001'den önceki yıllara dayandığını ve TEDAŞ'ın 2007'de yüzde 76, 2008'de yüzde 73, 2009'da yüzde 100 ve 2010 yılının ilk 8 ayında yüzde 87 oranında ödeme yaptığını kaydetti.
Özelleşen dağıtım şirketlerinin faturalarını gününde ödediğine dikkati çeken Gökkaya, Enerji KİT'lerinin borç ve alacaklarını mahsup etmeye dönük yapılan düzenlemenin TBMM'den geçmesi durumunda da mahsuplaşma yoluyla alacaklar ve borçlar konusunda sorun kalmayacağını söyledi.
KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ünal Kacır da enerji KİT'lerinin alacaklarının mahsuplaşması konusunda hazırlanmış yasa tasarısının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldüğünü ve TBMM'nin gündeminde bir konu olduğunu hatırlattı.
MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy'un da mahsuplaşma yapılsa bile enerji koridorundaki alışverişlerden dolayı 12 milyar liralık bir görev zararı rakamının çıktığını belirtmesi üzerine, Hazine Müsteşarlığı Yetkilisi Ömer Faruk Cenk, Hazinenin sisteme nakit enjekte etmediğini ancak 2009-2015 döneminde sokak aydınlatma ödemelerini yaptığını, bu kapsamda ödenecek 7 milyar liralık rakamın da sistemi rahatlatacağını söyledi.
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in TETAŞ'ta 2008 yılında neden 983 milyon liralık zarar oluştuğunu sorması üzerine de Gökkaya, o dönemde dövizde oldukça önemli bir artış olduğunu, bunu tarifelere yansıtmadıklarını, bu nedenle zarar oluştuğunu ifade etti.
CHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan'ın ''Vatandaş borcunu ödemediğinde anında elektrikleri kesiliyor. Size borçlu kurumlar ödemediğinde neden elektriği kesmiyorsunuz, bunun yaptırımı yok mu?'' sorusu üzerine Gökkaya, kamu kuruluşu olma nedeniyle, elektriği kesme gibi bir yaptırımlarının bulunmadığını ancak özelleştirilen dağıtım şirketlerinin borçlarını ödememesi durumunda elektriği kesebileceklerini belirtti.
-NÜKLEER SANTRAL KONUSU-
Kamer Genç'in, Mersin Akkuyu ve Sinop'ta kurulacak nükleer santral konusunda son durumun ne olduğu, elektriğin bu santrallerden ne kadara alınacağını sorması üzerine, TETAŞ Genel Müdürü Gökkaya, Mersin Akkuyu için daha önce bir yarışma düzenlendiğini, 13 firmadan dosya alındığını ancak 1 firmanın müracaat ettiğini, verilen teklifin de kilovatsaat başına 21 sent olduğunu hatırlattı.
Daha sonra bu fiyatın yüksek bulunduğunu ve Yönetim Kurulunun aldığı karar çerçevesinde yarışmanın iptal edildiğini anlatan Gökkaya, son çalışmalar çerçevesinde de Rusya ile hükümetlerarası bir anlaşma yapıldığını ancak proje şirketi ile enerji alım anlaşmasının henüz yapılmadığını söyledi.
Gökkaya, yapılan anlaşma gereği, Rusların Mersin-Akkuyu'da yedi yılda inşa edeceği ilk nükleer santralde üretilecek elektriğin kilovat saat fiyatının 2017 yılından başlamak üzere 15 yıl boyunca 12,35-15 sent (ABD) olarak belirlendiğini kaydetti.
Sinop'ta nükleer santral yapımı konusunda çalışmaların da Bakanlık tarafından yürütüldüğünü belirten Gökkaya, Sinop'ta birçok uluslararası şirketin talebi olmasına rağmen ilerleme sağlayan ülkenin Güney Kore olduğunu ancak onunla ilgili de görüşmelerin teknik komisyonlar, bakanlık nezdinde sürdürüldüğünü, herhangi bir neticeye varılmadığını ifade etti.
-TARİFELERDEKİ İNDİRİM-
Gökkaya, dağıtım şirketlerine yapılan yüzde 20'lik indirime ilişkin soru üzerine de şunları kaydetti:
''Maliyet bazlı fiyat tarife oluşturmada her 3 ayda bir kendi mali yapımızı göz önünde bulundurarak tarifeleri belirliyoruz. Hazinenin bize öngördüğü karı aşmamak, onun altına düşmemek şeklinde tarifelerimizi gözden geçiriyoruz. Bu dönem baktık bizde 600 milyon TL bir birikim oldu, bundan dolayı dağıtım şirketlerine yüzde 20,35 civarında bir indirim yaptık bu indirimi yapmasaydık bu yıl 347 milyon değil de 947 milyon lira karımız olacaktı. Bakanlık, Hazine, EPDK ile görüşerek bu indirimi yaptık. Maliyetlerimizden tamamen gelen artılardan dolayı... Döviz aşağıya düştü, diğer alım kaynaklarımızdan meydana gelen karı yükselttik biz de bunu dağıtım şirketlerine indirim olarak yansıttık.''
Konuşmaların ardından TETAŞ'ın 983 milyon lira zararla kapanan 2008 yılı hesapları ibra edildi.
(aa)