Halk ozanının hırsızı insafa getiren türküsü   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-13-2010 (14:06)   Son Mesaj: 10-13-2010 (14:06)    Cevap: 0    Gösterim: 596  

10-13-2010

Halk ozanının hırsızı insafa getiren türküsü

Halk ozanının hırsızı insafa getiren türküsü

Kayseri'de yaşayan halk ozanı Abdullah Öztürk, evine giren hırsızın çaldığı anne yadigarı bakır tabak için beste yapıp yerel televizyonlardan seslendirince, hırsız insafa gelip çaldığı tabağı geri getirdi.

''Ozan Abdullah'' olarak tanınan Öztürk'ün Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesine bağlı Tuzhisar beldesindeki evinin pencere demirlerini bir süre önce kırarak içeri giren hırsız evde altın ve para bulamayınca, sehpa üzerinde duran ve ''sahan'' adı verilen kapaklı bakır tabağı çaldı.
    Ölen annesinden hatıra olarak kalan bakır tabağın çalınmasından büyük üzüntü duyan Abdullah Öztürk, olayı duyurmak için bir türkü besteledi.

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalınan bakır tabağın kendisini için çok değerli olduğunu belirterek, ''Eve giren hırsız, annemden hatıra olarak kalan kapaklı bakır tabağı çalmış. Annem yoksul olduğu için yemeklerini bu tabakta yer, yiyeceklerini bu tabakta saklardı. Annem ölürken bile elinde tuttuğu bakır tabağı, yıllarca hatıra olarak sakladım. Hırsız evde altın veya para bulamayınca bakır tabağı çalmış. Tabağın çalındığına çok üzüldüm ve olayı anlatan bir türkü besteledim'' dedi.

-TÜRKÜNÜN YAYIMLANMASI ETKİLİ OLDU

Hırsızın çaldığı bakır tabağı geri getirmesi için bestelediği türküyü Kayseri'de yayın yapan yerel televizyonlarda sazıyla seslendirdiğini anlatan Öztürk, ''Bestelediğim türküyü Kayseri'de yayın yapan 4 yerel televizyonda seslendirdim. Ayrıca davet edildiğim düğünlerde de aynı türküyü söyleyip hırsızın çaldığı tabağı geri getirmesini istedim. İnsafa gelen hırsız çaldığı bakır tabağı, kapağıyla birlikte evin bahçesine atmış. Bahçede çalınan tabağı bulunca çok sevindim'' dedi.

Ozan Abdullah'ın anne yadigarı bakır tabağın bulunması için bestelediği türkünün bir bölümü şöyle:

''Evi etmiş delik deşik,

Bulamamış ala bir metelik,

Penceredeki demiri de sökmüş üstelik,

Bizim eve hırsız girmiş.

Ne ineğim var ne danam,

Ne altınlı bir salınam,

Bir tasım vardı anamdan kalan,

Bizim eve hırsız girmiş.

Bulmuş sadece bir sahan,

Tek anamdan yadigar olan

Çok pişman olmuştur ellaam

Bizim eve hırsız girmiş''

Annesinden kalan tabağı geri getiren hırsızı affettiğini de belirten Abdullah Öztürk, ''Şimdi anne yadigarı bakır tabağı daha güvenli bir yerde saklıyorum. Hırsız yine vicdanlı çıktı ve türkülerimi duyup insafa geldi. Allah sevdiği kulunu sevindirmek için önce eşeğini kaybettirir, sonra buldururmuş'' diye konuştu.

Halk ozanının hırsızı insafa getiren türküsü Yorumları