Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Orta Vadeli Programa ilişkin 'bu yol haritasının emniyetli olduğunu söylemek için biraz fazla iyimser olmak gerekir'' dedi
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Orta Vadeli Programa ilişkin, ''Krizden çıkmakta olan bir dünyada 'krizin teğet geçtiği' bir ekonomide gelecek üç yıl için çizilen bu yol haritasının emniyetli olduğunu söylemek için biraz fazla iyimser olmak gerekir'' değerlendirmesinde bulundu.
Koca, Orta Vadeli Programla ilgili yaptığı açıklamada, programın vasat hedefler özelliğinde olduğunu savundu.
Açıklanan Orta Vadeli Programda birçok kalemde vasat ve olağan bir gelişimin izleri bulunduğunu belirten Koca, şunları ifade etti:
''Krizden çıkmakta olan bir dünyada 'krizin teğet geçtiği' bir ekonomide gelecek üç yıl için çizilen bu yol haritasının emniyetli olduğunu söylemek için biraz fazla iyimser olmak gerekir.
Her şey hayal ettiğimiz iyi seyirde gittiği halde bile, işsizlik, cari açık, dış açık, enerji açığı ekonomimizin temel arızaları kriz öncesine dönmekten başka bir iyileşme göstermiyor.
Kaldı ki, büyümenin üst üste yüzde 5 hedefini tutması, dış ticaretin bizim istediğimiz şekilde gitmesi ve ihracatımızın 160 milyar dolarlara tırmanması gerçekleşirse bu hedefler yakalanacak.
Elimizde olmayan bu kalemlerde olumsuz gelişmeler olursa o zaman durum daha da kritik olabilir.
Mali kurala cesaret edemeyen hükümet, mali harcamaları yeniden disipline etmeyi amaçlıyor. Bu izah edilemeyen bir çelişkidir.
Sadece söylenebilecek olan sanki şudur: Aslında ekonomi üzerinde karar verenler birbirlerini anlamakta zorlanıyorlar.''
Mustafa Koca, 3 yıllık Orta Vadeli Program çerçevesinde oluşturulan bütçe projeksiyonlarında ''faiz harcamalarının 50 milyar liranın altına pek fazla düşemediğine'' işaret ederek, ''Gerçi bütçe harcamalarının 360 milyarlara dayandığı bir durumda artık 50 milyar eskiye oranla biraz azalsa da yine de 50 milyar her yıl sadece faiz ödemesi bütçe için çok önemli bir sömürü yükü olmaya devam edecek anlamına gelir'' dedi.
En kritik konulardan birinin enerji olduğu belirten Koca, Orta Vadeli Program'da enerji ithalatındaki tahmini rakamın 2013'te 53 milyar dolara çıkacağının varsayıldığını, bununla çok ilgili olarak cari açığın ise aynı yılda 48 milyar dolar olacağının düşünüldüğünü dile getirdi.
Koca, ''Hem bu rakamların tutması son derece şüpheli gözükmekte hem de enerji konusunda alamadığımız yerli üretim tedbirleri geleceğimizi yeniden ipotek etmektedir.
Yani krizin değiştirdiği, konjonktürde düzelttiği bir kısım alanlar konusunda bizler yapısal anlamda çok ciddi değişiklikler ve düzeltmeler yapamamışız. Şartlar her haliyle kriz öncesine doğru hızla dönüyor. Ama eğer kriz olmasaydı şimdi GYSH'mız 1 trilyon doların üzerinde olacaktı.
Orta Vadeli Program'ın hayırlı olmasını, beklentilerin daha iyi sonuçlanmasını temenni etmekten başka söyleyecek sözümüz olamaz'' ifadelerini kullandı.