Üniversitelerde kılık kıyafet tartışmalarına dikkat çeken TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Enerjimizi o kadar lüzumsuz şeylere veriyoruz ki... Doğru şeyleri tartışmalıyız, başörtüsü konusuna takılıp kalmamalıyız'' dedi.
Rıfat Hisarcıklıoğlu, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde öğrencilere ''Girişimcilik'' konulu konferans verdi.
Girişimciliğin en önemli gereklerinden birinin ''hür düşünce'' olduğunu belirten TOBB Başkanı, kafalar ne kadar özgür olursa düşüncelerin de o kadar güçlü olacağını, özgürlüğün önü açıldıkça girişimciliğin gelişeceğini dile getirdi. Hisarcıklıoğlu özetle şunları söyledi:
"Girişimci olmak istiyorsanız, özgürlükçü olmalısınız. Topluma ve insanlara gem vurduğunuzda, onlardan üretken olmalarını, onlardan yenilikçi olmalarını bekleyemezsiniz.
Ekmeksiz hürriyet, hürriyetsiz ekmek düşünülemez. İkisi bir elmanın yarısıdır. Bakın üniversiteler için de aynı şey geçerlidir. Nasıl hürriyetsiz ekmek olmaz ise; hürriyetsiz üniversite olmaz.
Şu kürsüler; ne kadar hür olursa, burada ürettiğimiz bilim de o kadar gür olur. Kafalar ne kadar özgür olursa, düşünceler o kadar güçlü olur. Düşüncülere hür olursa, gerçek sorunlar konuşulur.
Biz üniversitelerde hala kılık-kıyafet yönetmeliği nasıl olacak diye konuşuyoruz.
Peki, dünya ne konuşuyor;
1. Gıda güvenliği
2. Su güvenliği
3. Enerji güvenliği
4. İstihdam güvenliği
5. Yakında muhtemelen başlayacak döviz kuru savaşları
Dünya bu konuları tartışıyor. Üniversiteler bu konuları tartışıyor. Medya bu konuları tartışıyor. Siyaset bu konuları tartışıyor. İşte biz bunları tartışmamız gerekirken, başörtüsü konusuna tıkanıp kalmamalıyız.
Dünyanın 17. büyük ekonomisi, başörtüsü sorununu çözmeli. Şahsen bu konu benim hep vicdanımı sızlatıyor. Bu konu, bireysel özgürlük çerçevesinde çözülmelidir. Siyasetçisinden, sivil topluma kadar, artık bu konuda toplumsal bir mutabakat oluşmuştur. Üniversite düzeyine gelmiş birisinin, başını örttü diye, eğitim hakkının elinden alınmasını kabullenemiyorum.
Üniversite öğrencisi olan biri, özgür irade sahibi reşit bireydir. Üniversiteler kılık kıyafet bekçisi olmamalıdır. Devletin görevi, eğitimi en iyi şekilde nasıl vereceğini düşünmek ve uygulamaktır.
Onları hayata en iyi şekilde hazırlamaktır. Cumhuriyetin en büyük kazanımlarından olan fırsat eşitliğini sağlamaktır.
Ben üniversiteyi kazanmış arkadaşımı, bu sınıfta görmek istiyorum. Rengi, dili, etnik kökeni, ideolojisi, kıyafeti beni ilgilendirmiyor. Bizim kültürümüz, birlikte yaşama kültürüdür. Bu topraklarda 3 büyük din bir arada rahatça yaşayabilmektedir.
ETÜ"yü kuran TOBB bünyesinde de, her farklı düşünce, etnik kimlik, hiçbir ayrıma uğramaksızın bulunmakta ve temsil edilmektedir.
TOBB ETÜ"de önemli olan bilimsel üretkenliktir, akademik özgürlüklerdir, öğrencilerimizin dünya çapında bir eğitim almasıdır. Gençlerimize güven duyacağız. Başlarına ne örttüklerine değil, başlarının içini nasıl doldurduklarına bakacağız.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri, YÖK"ün kararı doğrultusunda okullarına başörtüsüyle girebilecekler. Başını örten arkadaşım da, örtmeyen arkadaşım da, bu sıralarda özgürce ve bir arada, hakları olan eğitimi alacaklar. Biz üniversitelilerin, kendi iradeleri dışında başlarının açılmasına karşıyız. Aynı şekilde, kızlarımızın başlarının örtünmesine yönelik baskılara da karşı dururuz."
-''DEV GİBİ ESERLER İÇİN KARINCA GİBİ ÇALIŞMAK GEREK''-
Öğrencilere ''başarılı bir girişimci olmak için nelere ihtiyaç vardır?'' sorusunu yönelten Hisarcıklıoğlu, aldığı, ''özgüvene, paraya, yenilikçi düşünceye, iyi eğitime'' cevaplarına karşılık, yanıtlardan ''para'' hariç hepsinin doğru olduğunu söyledi.
Girişimci olmak için geçmişte paraya ihtiyaç duyulduğunu, bu çağda ise böyle bir gereksinim olmadığını yineleyen Hisarcıklıoğlu, facebook'u kuran kişinin bu işe başladığında 17 yaşında olduğunu, servetinin bir tek bilgisayardan ibaret bulunduğunu söyledi. Sitenin bugün 400 milyon kişiye ulaştığını belirten Hisarcıklıoğlu, firma değerinin 15 milyar dolara ulaştığına ve sahibinin de 24 yaşında olduğuna dikkat çekti.
Gençlere kendilerine güvenmelerini ve kendilerinden daha akıllı insanlarla çalışmalarını öğütleyen TOBB Başkanı, bir diğer önemli unsurun da hayal etmek olduğunu söyledi.
''Hayal gücü olmasa Macellan dünyanın yuvarlak olduğunu nasıl ispat ederdi?'' diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
''Herşey hayal etmekle başlıyor. İkincisi hedefiniz olmalı. Yabancılar, (Türkler önce ateş eder sonra nişan alır) derlerdi. Bunu değiştirmek zorundayız. Hedef belirleyecek ve hayal kuracaksın. Başarı için çok çok çalışmak gerek. Çünkü çalışmadan o koyduğun hedefe ulaşmak mümkün değil. Devler gibi eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışmak gerek. Hayal kuracaksın, hedef koyacaksın ve yılmadan çalışacaksın. Eski köye yeni adet getirin. Artık akıl teriyle alın terini birleştirme zamanı. Bunun en somut örneği Türk Telekom. Türk Telekom 168 yıllık bir kuruluş 7 milyarlık cirosu, 40 bin çalışanı var, piyasa değeri 15 milyar dolar. Google ise 12 yıllık bir kuruluş. Cirosu 9 milyar dolar, çalışanı 2 bin kişi, piyasa değeri ise 150 milyar dolar.''
Markalaşmanın önemine de işaret eden Hisarcıklıoğlu, örneğin kahvehanenin Türkler için çok eski bir kültür olduğunu ancak bunun markalaştırılarak sürdürülemediğini söyledi. TOBB Başkanı, ''Bir Türk kahvesi kültürü oluşmuştur ama bugün Ankara'da Starbucks içiyoruz. Biz kahve kültürümüzü markalaştırarak sürdüremedik ama bu kültürü yeni edinenler bunu markalaştırdılar ve bütün dünyaya satıyorlar'' dedi.
Zenginliğin son derece önemli olduğunu, ülkeler zenginleştikçe işsizliğin azalacağını da dile getiren Hisarcıklıoğlu, ancak asıl zenginliğin güç ve vicdan olduğunu, herkesin birbirini mutlaka sevmesi gerektiğini söyledi. Ayrılıkta azap birlikte rahmet olduğunu vurgulayan Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Empati yapmayı öğrenmeliyiz. Birbirimizi, sağcı-solcu, Kürt-Türk, başı açık-kapalı, alevi-sünni diye dışlamaya hakkımız yok. Bu bizim zenginliğimiz ve birbirimizi kucaklamak zorundayız'' şeklinde konuştu.