Devlet Bakanı Faruk Çelik, ülkemizdeki her ile yayılan üniversitelerde yabancı öğrencilere burs imkanı vererek Türkiye’nin eğitim üssü olmasına çalıştıklarını söyledi.
Türkiye"de eğitim gören yabancı öğrenciler arasında ülkelerinde Başbakan, Bakan ve milletvekili olan çok sayıda mezun bulunuyor. Yabancı Öğrenci Değerlendirme Kurulu toplantısı TİKA Genel Müdürlüğünde ilgili bakanlık ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla Devlet Bakanı Faruk Çelik başkanlığında ilk toplantısını yaptı. Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı kanunu çerçevesinde toplanan kurul, yurt dışından ülkemize gelen yabancı öğrencilere çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanan burs desteği çalışmalarını tek elden koordine etme amacıyla oluşturuldu. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Faruk Çelik başkanlığında toplanan kurul, Dış Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı koordinesinde çalışmalarını sürdürecek.
Kurulun ilk toplantısında açılışı yapan Devlet Bakanı Faruk Çelik, Türkiye"nin bir eğitim üssü olması için var güçleriyle çalıştıklarını belirterek, "Roma"dan Osmanlı"ya, ABD"den İngiltere"ye tüm güçlü ve büyük devletler eğitim için çekim merkezi olmuşlardır. Türkiye"nin hem bölgesi ve soydaş ülkeleri için sorumlulukları çerçevesinde daha fazla ve kaliteli öğrenci çekme arzusu vardır hem de böyle bir görevi bulunmaktadır. Bu amaçla, farklı kurum ve kuruluşların çatısı altında yapılan burslu yabancı öğrenci çalışmalarının bir koordinasyon çerçevesinde ele alınması, farklı uygulama ve metodlardaki uygulamalara standartlar belirlenmesi gerekmektedir" dedi. Bakan Çelik, eğitimin dünya üzerinde ayrıca büyük çaplı ekonomik döngü sağladığının da altını çizerek, "İngiltere yılda 7-8 milyar paund eğitimden gelir elde etmektedir. Türkiye"de bu alanda büyük bir potansiyele sahiptir. Şu anda ülkemizde kendi imkanlarıyla okuyan 13.000, burs desteği ile okuyon 9.000 civarında öğrenci bulunmaktadır. Amacımız hem bu sayıları artırmak hem de kaliteyi yukarıya çekmektir" şeklinde konuştu.
Yabancı öğrencilerin ülkemizde aynı zamanda misafirimiz olduğunu hatırlatan Bakan Çelik, "Bu dostlarımız mezun olduktan sonra ülkelerine döndüklerinde aynı zamanda bizim fahri elçilerimizdir. Şu ana kadar yapılan çalışmalarla ülkemizde mezun ettiğimiz öğrenciler arasında kendi ülkelerinde Başbakan, Bakan, Milletvekili ve üst düzey kariyerli pek çok isim çıkmıştır. Bu insanlar her zaman Türkiye"ye sevgi ve minnet duymuşlardır. Dolayısıyla bizim daha çok sayıda ve daha yüksek kalitede öğrenciye ev sahibi olmak gibi bir görevimiz vardır. Bu yıl için hedeflenen 40 milyon TL"lik genel burs desteğinin en sağlıklı biçimde değerlendirilmesi gerekmektedir. Önümüzdeki yıllarda daha da artarak sürecek bu desteklerin verimlilik açısından da ele alınması zaruridir. Bu kurul, öğrenci seçme kriterleri, eğitim sürecinde rehberlik hizmetleri ve mezuniyet sonrası takip gibi konularda genel bir perspektif ortaya koyacaktır" şeklinde konuştu.
Devlet Bakanlığı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya koordinatör olarak Dış Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı katılırken, başta Milli Eğitim, Dış İşleri, Maliye Bakanlığı Devlet Planlama Teşkilatı, YÖK, Kredi ve Yurtlar Kurumu, Ulusal Ajans ve TİKA temsilcileri katıldılar.
( Haber 7)