SANKO Holding tarafından Adana'nın Yumurtalık ilçesine bağlı Gölovası Köyü'nde 650 MW kapasiteli termik santral kurulacağı bildirildi.
SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Gölovası Köyü'nde bir lokantada köy sakinlerine yönelik gerçekleştirilen ''Bilgilendirme Toplantısı''nda, holding olarak 1994'ten beri bölgede olduklarını söyledi. Ancak, şimdiye kadar bu bölgeden hiç bir şey kazanmadıklarını belirten Konukoğlu, şöyle konuştu:
''Biz her yıl bütün mal varlığımızın yüzde 2,5'ini yardım olarak dağıtıyoruz. Buradan henüz hiç bir şey kazanmamamıza karşın, her yıl 200 kişiye gıda yardımı, 150 öğrenciye eğitim yardımı yapıyoruz. Şu anda 1500 öğrenciye burs veriyoruz.
Mezun ettiğimiz öğrenci sayısı 10 bini geçti. Biz burada para kazanırsak siz de kazanırsınız. Biz kazanamazsak size de bir şey düşmez.
Biz yatırım yaptığımız yerlerde o bölgenin insanını çalıştırıyoruz. O bölgeyi geliştirmeye çalışıyoruz. Burada da aynı şey olacak.
Kurulacak olan bu termik santral asıl kuracağımız petrokimya tesislerinin ihtiyaç duyduğu enerji ihtiyacını karşılama amacına yönelik.
İnşallah bu santralı tamamladıktan sonra daha büyük yatırımlar sırada bekliyor.''
''MUM YAKIP OTURALIM MI?''
Konukoğlu, rüzgar enerjisini niye tercih etmedikleri ile ilgili olarak sorulan bir soruya, ''Rusya'da iktidar değişti. Şalteri kapattılar, herkes evinde dondu.
Bizim enerji yatırımları yapmamız şart. Biz rüzgar enerjisi, hidroelektrik enerjisi ile ilgili yatırımlar da yapıyoruz.
Ama benim anlamadığım şey şu. Rüzgar enerjisi ile çalışan santral kuruyoruz, (Kuşlar rahatsız oluyor) diyorlar, hidroelektrik santrali kuruyoruz, (balıklar ürküyor) diyorlar, termik santral kuruyoruz (doğa mahvoluyor) diyorlar.
E yani ne yapalım mum yakıp oturacak mıyız'' yanıtını verdi.
Yumurtalık'ta kalifiye eleman olmadığı yönündeki soru üzerine Konukoğlu, şu yanıtı verdi:
''İnşaat başlasın, biz bizim için gerekli elemanların niteliklerini belirleyelim. Bu insanların eğitim yerlerinin açılması, gerekli kursların düzenlenmesi ile ilgili her türlü desteği vermeye hazırız.
Burada bir teknik eğitim merkezi kurmaya söz veriyoruz. Şimdiye kadar 17 okul, 2 fakülte yaptırdık. Biz buna her zaman varız. Kimsenin kaygısı olmasın.
Ayrıca belediye, kaymakamlık bize yer göstersin istediğiniz kadar alanı orman yapalım. Biz her türlü olumlu çabada varız.
Ama önce bir şeyler olmaya başlasın. Yumurtalık'ın kaderi değişiyor, değişecek. Her şey çok güzel olacak.''
Adana İl Çevre ve Orman Müdürü Nebi Erol Metin de, ''Biz çevreye duyarlıyız. Sanko Holding tarafından yapılacak olan santral tamamen çevre dostu olacak.
Bununla ilgili her türlü koşulu hazırlaması konusunda biz yasalar doğrultusunda gereken tüm önlemleri alacağız. Kimsenin bundan kuşkusu olmasın'' dedi.
Katılımcılardan gelen ''Yumurtalık neden turizmle gelişme yolunu tercih etmiyor?'' sorusuna Belediye Başkanı Turgut Erişmen de, ''Yumurtalık ilçesinin doğusu sanayi merkezi. Turizm için geliştirmeye çalıştığımız bölge ise ilçenin batı kısmında yer alıyor.
Biz hem sanayi, hem de turizm ile kalkınacağız. Önümüzdeki yıl bölgede 2 adet beş yıldızlı otel yapılacak. Merak etmeyin Yumurtalık'ta turizm de gelişecek'' diye yanıt verdi.
SANTRAL 650 MW KAPASİTELİ OLACAK
Toplantıda, Sanko Petrokimya Mamülleri Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından kurulacak termik santral ile ilgili rapor hazırlayan ENVY Enerji ve Çevre Yatırımları Turizm AŞ. Genel Müdürü Süleyman İlden ve çalışma grubu elemanları köylülere bilgi aktardı.
Verilen bilgiye göre, Gölovası Köyü'nde kurulacak termik santral 650 MW kapasiteli olacak. Yılda 900 GW saat elektrik üretecek olan santralde yakıt olarak ithal kömür kullanılacak ve bu kömür Avustralya, Güney Amerika ve Güney Afrika'dan ithal edilecek.
Tesisin kurulması ile birlikte yüksek verimliliğe sahip ve düşük emisyon değerleri ile çevre dostu bir enerji üretim tesisi kurularak bölgenin elektrik enerjisinin bir bölümünün karşılanması ayrıca tesisin kurulacağı bölgede yaşayan halka istihdam sağlanması ve yöre ekonomisine katkıda bulunulması amaçlanıyor.
Tesisin yeri saptanırken depremsellik ve zemin sağlamlığı, toprak karakteristiği, mevcut liman tesisleri, ulaşım, soğutma suyu kaynağına yakınlık ve önemli koruma alanlarına uzaklık gibi kriterler göz önünde tutuldu. Kömürün yatak malzemesi içinde beslenerek yukarı doğru akan hava sayesinde akışkanlaşan yatak malzemesi içinde yanması teknolojisi ile çalışacak olan termik santralde inşaat çalışmalarına 3 yıl içinde başlanacak. İnşaat aşamasında 475 kişiye istihdam olanağı sağlanacak. Ekonomik ömrü 30 yıl olan projede işletme aşamasında 150 kişi çalışacak.