Japonya Balıkçılık ve Deniz Araştırmacısı Deniz Biyologu Prof. Dr. Kohei Kihara, Japonya'da bir yılda kişi başı 63,2 kilo Türkiye'de ise 6,9 kilo balık tüketildiğini söyledi.
Kihara, Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından hazırlanan ''Japonya balıkçılığı'' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda verilen konferansta Japonya ile Türkiye'deki balık tüketimini kıyaslayan ve konferansta Türkçe konuşan Kihara, Japonya'da balıkçılığın önemine dikkati çekti.
Balık ve midye tüketim miktarının, insanların yaşam süresini büyük oranda etkilediğini dile getiren Kihara, ''Biz Japonlar bir haftada bir kilodan fazla balık ya da mideye yiyoruz. Japonya'da bir yılda kişi başı 63,2 kilo balık tüketilirken, kırmızı etin fazla tüketildiği Türkiye'de bu oran 6,9 kilodur. Oysaki balık türü gıdalar bir yılda kişi başına 16,4 kilo tüketilmesi gerekmektedir'' dedi.
Balığın kılçığı ve kokusu olduğu için diğer ürünlere nazaran daha az tüketildiğini, ancak yemeğin pişirme yöntemlerinin iyi bilinmesi halinde daha çok tüketileceğini belirten Kihara, balık ve midye tüketiminin miktarının, insanların yaşam süresini büyük oranda etkilediğini, balık benzeri gıdaları daha fazla tüketen Japonya'da ortalama yaşam süresinin 82 yıl olduğunu kaydetti.
Kihara, Türkiye'de ise bu oranın azalmakta olduğuna dikkati çekerek, ortalama yaşam süresinin 72 yıl olduğunu vurguladı.
Kihara, ''Japonlar balığı sadece yiyecek olarak değil kültürel obje olarak da kullanmaktadır. Japonya'da Mart ayının 3. günü kızlar için, Mayıs ayının 5. günü ise erkekler için çocuk bayramıdır.
Çocuk bayramlarında renkli sazanların balonları süs olarak asılmaktadır. Ayrıca erkek çocuğu olan aile evlerine yine renkli sazan balıklarının şişme balonlarını da evlerine ve bahçelerine asıyorlar'' diye konuştu.
Kihara'nın, Japonya'nın sosyal, kültürel, ekonomi, dini ve eğitimi hakkında bilgiler de verdiği konferansa öğrenciler büyük ilgi gösterdi.