Referandum sürecinde Erdoğan'ın D.bakır cezaevinin yeniden inşa edileceği sözünü vermesi, yargı süreci uzun süren sanıklara elektronik kelepçe ve seçimle gelen af beklentisi yine dikkatleri cezaevlerine çekti.
Hakan GÖKSEL'in haberi
Seçim dönemleri yaklaştığından gündemin bir numaralı maddesi "af" oluyor. Öyle hassas bir konu ki gündeme geldiğinde hükümlü ve tutukluların yanı sıra aileleri ve akrabaları da umutlanıyor.
Yıllarca cezaevleri işkenceler ve kötü yaşam şartları ile gündeme geldi. F- Tipi cezaevleri gündemi meşgul etti. Türkülere şarkılara konu oldu.
İnsan unsuruna verilen değer cezaevlerini de sağlıklı ve insan odaklı bir yapıya kavuşturdu.
Soğuk ve yüksek duvarlar arkasında neler olduğu, neler yaşandığı da hep merak konusu oldu.
Cezaevleri kimi zaman uzun soluklu "yan gelip yatma" yeri olarak algılandı. Kimi zaman son nefeslerin verildiği yer.
Ama her şeyin ötesinde içeridekilerin paylaştığı ortak duygu pişmanlık, yakınlarının talebi de özgürlük oldu.
Türkiye"de cezaevlerinde çok şey değişti. O geçmişin bıraktığı kötü cezaevi koşulları imajı çok gerilerde kaldı.
İstatistikler Türkiye"de cezaevi gerçeğini ortaya koyuyor. Suç oranları dünyaya kıyaslandığında ülkemizde bir hayli düşük olmasına rağmen il başına ortalama 4-5 CTE düşüyor.
Cezaevi başına düşen ortalama tutuklu ya da hükümlü 328!
Türkiye"de Cezaevleri
Türkiye"de 367 ceza ve tevkif evinde 120 bin 360 tutuklu ve hükümlü var. Adalet Bakanlığı"nın bütçesinin yüzde kırkı CTE"lere ayrılıyor.
Bakanlığa bağlı yaklaşık 40 bin personel görev yapıyor. Aralarında doktorlar, psikologlar var.
Cezaevlerinin 197"sinde mesleki eğitim veriliyor. Tutuklu ve hükümlüler sigortasız çalıştırılmıyor. Üniversite sınavlarında yüzde 75"lere yaklaşan başarı oranı var.
Yabancı tutukluların da bulunduğu cezaevlerinde yurt dışından iadesi talep edilen mahkum sayısında ise başarı yüzde 20"ler seviyesinde...
KAÇ CEZAEVİ VAR?
Türkiye"de toplan açık ve kapalı olmak üzere 367 cezaevi bulunuyor. 30 Eylül 2010 itibarıyla cezaevlerindeki toplam tutuklu - hükümlü sayısı 120 bin 360 kişi. Bunların 56 bin 427'si tutuklu...
Türkiye"de halen yapımı devam eden 17 cezaevi bulunuyor. Revirsiz cezaevi yok.
NE KADAR BÜTÇE AYRILIYOR?
Ceza ve tevkif evleri Adalet Bakanlığı bütçesinin yüzde 40"ını alıyor. Toplam Adalet Bakanlığı bütçesi 3 milyar 783 milyon 866 bin TL. Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürlüğü'nün bu bütçe içerisindeki payı 1 milyar 532 milyon 394 bin TL"ye karşılık geliyor.
KAÇ PERSONEL GÖREV YAPIYOR?
Adalet Bakanlığı"na ait toplam kadro sayısı 35 bin142 kişi ve bunların tamamı dolu değil.
Yalnız cezaevlerinde görevli olan Adalet Bakanlığına bağlı "Denetimli serbestlik müdürü, cezaevi müdürü, infaz koruma memuru, infaz koruma başmemuru sayısı 27 bin 058 kişi.
Bunların arasında 19 bin 804 kadrolu infaz koruma memuru ve 2594 infaz koruma baş memuru var!
Bunların dışında 5.000 sözleşmeli infaz koruma memuru kadrosu mevcut ve bunun 4 bin 934'ü dolmuş durumda. Cezaevlerinde 167 psikolog da görev yapıyor.
Türkiye genelinde 21 cezaevi doktoru ve 8 diş doktoru var. İhtiyaç halinde Sağlık Bakanlığı"ndan doktor da talep edilebiliyor.
SİGORTALI ÇALIŞTIRILIYORLAR
Cezaevlerinde tutuklu ve mahkumların mahkumiyet sürelerinin bitmesinden sonra özgür kaldıklarında yaşamları idame ettirebilmeleri için mesleki eğitime de özel önem veriliyor.
Kader mahkumlarının tutukluluk sürelerinde sosyal güvencelerinin olması ya da emeklilik haklarından mahrum olmamaları için sigortaları da yapılıyor.
Türkiye"de mesleki eğitim yapılan cezaevi sayısı 197. Cezaevlerinde 40"tan fazla iş kolunda faaliyet gösteriliyor. Bu atölyelerde aylık ortalama 3 bin 335 hükümlü ve tutuklu sürekli olarak sigortalı çalıştırılıyor.
Üniversite Sınavlarında Başarı
Cezaevlerinde sınava giren mahkumlar arasında sınavı kazananların yüzdesi yüzde 75 civarında...
Hükümlülerin üniversite sınavı başarısı ise göz dolduruyor.
2009 yılında üniversite sınavına katılan 1441 hükümlü ve tutukludan 1086'sı sınavı kazandı.
YABANCI MAHKUM
Türkiye"de yabancı uyruklu mahkumE sayısı 1138. Bunlardan 312"si hükmen tutuklu ve 528"i ise hükümlü olarak yer alıyor.
Yurt Dışından İade Talepleri
Türkiye"nin yurt dışından suçluların iadesi ile ilgili girişimlerinde ise suçlunun talep edildiği ülkelerin tam bir engeli söz konusu.
Yurt dışından iade edilen hükümlü sayısı talep edilenin yüzde 20"si seviyelerinde!
2006 yılında yurt dışından 90 iade isteminin 20"si, 2007'de 110 iade isteminin 29'u, 2008'de 102 istemin 23'ü, 2009'da 108 istemin 23"ü, 2010'da Mayıs sonu itibarıyla 2010'da 88 istemin 9'u gerçekleşmiş.