Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Tunus seferini yapan yolcu uçağının inişinden yakın bir süre önce turbülansa girmesi sonucu kemeri takılı olmayan 4'ü mürettebat 8 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı.
Alınan bilgiye göre, Tunus'a gitmek üzere İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan 230 yolcusu ile havalanan TK 661 sefer sayılı Airbus 330 tipi yolcu uçağı, inişine az bir süre kala türbülansa girdi.
Bir anda savrulan uçakta kemerleri bağlı olmayan 4 yolcu ile 4 mürettebat çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralanan yolcu ve mürettebata uçak Tunus'a indikten sonra hastanede müdahale edildi.
Yaralı kabin görevlilerinden birinin omuzunun çıktığı, bir diğerinin başından darbe aldığı, 2 kabin görevlisinin ise uçabilir raporu aldığı öğrenildi.
Hastanede tedavi altına alınan 4 yolcunun sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.
* Türbülans nedir?
Aniden olan hava hareketleridir. Uçaklar, sıcaklık ya da yükseklik değişimi gibi farklı nedenlerden olan bu hava hareketleri yüzünden sarsıntı geçiriyor.
* Türbülans ile hava boşluğu aynı şey mi?
Hava boşluğu türbülans yerine kullanılan yanlış bir terim. Hava gibi gazlarda boşluk meydana gelmesi mümkün değil. Hava boşluğu olarak tarif edilen ve uçağın bir anda düşmesine neden olan olay ise bulutsuz havada oluşan, CAT (Clear Air Turbulance) olarak bilinen ve pilot tarafından önceden görülemeyen açık hava türbülansı.
* Tehlikeli mi?
Yolcuların türbülanstan korkmasına gerek yok. Ancak uçuş boyunca ikaz ışıkları yanmasa bile kemerlerini bağlı tutmalarında fayda var. Çünkü uçuş sırasında hava akımlarının yaşanması çok doğal. Ancak bunlar yerinde oturan ve kemeri bağlı olan yolcuları etkilemiyor.
* Uçağı düşürür mü?
Hayır. Türbülans uçağın irtifa kaybetmesine neden olabilir ama bugüne kadar türbülans yüzünden hiç uçak düşmedi.
* Pilotlar türbülans olup olmayacağını nasıl anlıyor?
Türbülans olup olmayacağına dair en önemli ipucu aynı rotada daha önce uçan uçaklardan alınan bilgi, meteoroloji uzmanlarının hazırladığı tahmin raporları ve yine pilotlar tarafından hazırlanan raporlardır. Ancak radarlardan görülemeyen açık hava türbülansına da sık sık rastlanıyor.
* Açık hava türbülansı neden fark edilmiyor?
Türbülans, normal şartlarda radarla tespit edilebiliyor. Ancak açık havalarda meydana gelen türbülans, hava bulutlu olmadığı için radarda görülemiyor. Yani pilotlar da hazırlıksız yakalanıyor.
* Türbülans belirli bir yüksekliğin üstünde mi meydana geliyor?
Türbülans olaylarının üçte ikisi 9 bin metrenin üzerinde meydana geliyor. Ancak gerek fırtına gerekse çevrede başka uçakların olması gibi nedenlerden dolayı daha alçakta da türbülansa rastlanabiliyor.