İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Antalya, Kayseri ve Konya'dan sonra Samsun da raylı sistemine kavuştu. Yapımına 1,5 yıl önce başlanan hafif raylı sistemde, test sürüşü ardından yolcu taşımaya başlandı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'un 10 yıl içinde en işlek noktalarının raylı sisteme kavuşturulacağını söyledi.
Samsun, hafif raylı sistemine kavuştu. 2010'un Ekim ayının 10'una planlanan proje, belirlenen tarihte hizmete girdi. Vatandaşları 3 gün süre ile ücretsiz taşıyacak raylı sistem, 16 kilometrelik yolu 32 dakikada alacak. Gar kavşağında kesilen kurban ve yapılan duaların ardından yola çıkan trenin ilk yolcuları protokol üyeleri oldu. Samsun adına büyük heyecan uyandıran projenin kısa sürede uygulamaya geçmesi şehir genelinde olumlu karşılandı.Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, yaklaşık 16 aylık bir çalışmanın ardından hafif raylı sistemin hizmete girdiğini belirterek, tüm Samsun halkına hayırlı olmasını diledi.
Hafif raylı sistemin yapımını üstlenen firmanın belirlenen tarihte işini tamamladığını ifade eden Yılmaz, "Bu planlamadan bir sapma olmadığı için son derece mutluyum. 2,5 yıllık bir projeyi 1,5 yıl gibi kısa bir sürede bitirdik. Bu süreçte geçtiğimiz günlerde maddi hasarlı test sürüşünde küçük bir kazamız oldu. O da daha sonra olması önlenebilecek bir tecrübe kazandırdı. Şehrimizin çehresini, vizyonunu ve bütün sosyal hayatını çok değiştirecek olan bu projenin büyük kentler sıralamasında şehrimizi geleceğe taşırken, büyük şehir vizyonunun vazgeçilmez modlarından birisi olan ulaşımda raylı sistemi şehrimize kazandırmış olmaktan son derece mutluyum." dedi.
Bu hizmetin Samsun'a kazandırılmasında Başbakan Erdoğan'ın; milletvekillerinin, hazine ve DPT'nin çok değerleri katkıları olduğunu kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu: "Hepsine şükran ve minnetlerimi sunuyorum. Başbakanımızın teşrifi ile önümüzdeki günlerde resmi açılış gerçekleştireceğiz. Bu çalışma 108 milyon Euro'luk bir projeydi. Hiçbir keşif artışı ve süre uzatımı olmadan çok şükür sonuçlandı. 32 dakikada alınan 16 kilometre uzunluğundaki yolda 16 tren, 21 istasyonda hizmet verecek, dünya standardı bir uygulama. Günde 90 bin kişi kapasiteli bir proje. İlerleyen yıllarda bu sayıyı yakalayacağımızı düşünüyorum."
Projenin, gelecek 10 yılda Samsun'un en işlek noktalarına da ulaşacağını kaydeden Yılmaz, "Projeyi önümüzdeki 10 yılda Canik ve Tekkeköy başta olmak üzere üniversite ve otogar istikametine kadar genişleteceğiz. Olması gereken ve modern ulaşım sistemi ile kargaşadan ve çevre kirliliğinden kurtulmuş olacağız." diye konuştu.
Raylı sistemin, Samsun'un çehresini değiştirdiğine inanan Ersin Yılmaz ise "Çok hayırlı bir hizmet olduğunu düşünüyorum. Atakum-Samsun arasında günlük 55 bin aracın yol aldığı kaydediliyor. Ciddi bir trafik sıkışıklığı var. Bunun önleneceğine inanıyoruz. İnsanlarımız için daha güvenli ve daha kolay bir ulaşım sistemi oldu. Ve gelecekte de gerçekten büyük şehirlerin, gelişmiş ülkelerin kullandığı bir sistemin Samsun'da olması bizi ayrıca sevindiriyor. Bu teknolojiyi yakaladığımız için de büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade ediyorum." açıklamasında bulundu.
BARUTHANE HALKI DURAK İSTİYOR
Diğer yandan, Samsun'un Baruthane Mahalllesi'nde oturan vatandaşlar, hafif raylı sistemin ilk gününde tepki gösterip, yol kapatma eyleminde bulundu.
Mahallede raylı sistem için durak yapılmadığını, bu durumun kendilerini zor duruma düşürdüğü gerekçesiyle yol kesen mahalle halkı, yetkililerin kendilerini muhatap kabul etmeyip, duyarsızlığından yakındı. Eylem, polisin devreye girmesi ile sona erdi.