Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Küçük Menderes Havzasındaki çok önemli tesislerin temellerinin atıldığını, 150 yıl önce yapılması gereken yatırımları yaptıklarını belirtti.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Küçük Menderes Havzasındaki çok önemli tesislerin temellerinin atıldığını, 150 yıl önce yapılması gereken yatırımları yaptıklarını belirterek, ''Başbakanımız ile karar aldık, Küçük Menderes'teki bütün barajları kısa zamanda bitireceğiz'' dedi.Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Beydağ Barajı Ödemiş Ovası Sulaması temel atma töreninden sonra Beydağ Barajı'nda inceleme yaptı ve gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Devlet Su İşlerinin unutulmuş havzaları ele alarak, yatırımlar yaptığını belirten Bakan Veysel Eroğlu, Küçük Menderes Havzasının da yıllarca unutulduğunu, şimdi yapılan yatırımlarla sulu tarım alanlarının genişletildiğini kaydetti. Ödemiş Ovası'nda kuyulardan su çekmek için 361 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi harcandığını söyleyen Bakan Eroğlu, Beydağ Barajı'nın tamamlanması ile elektrik masraflarının çiftçilere kalacağını ifade etti.
Beydağ Barajı'nın dünyanın sayılı barajlarından biri olduğunu belirten Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:
''Sulama olmazsa tarım olmaz. Başbakanımız ile karar aldık, Küçük Menderes Havzasındaki bütün barajları kısa zamanda bitireceğiz. 2,5 senede Beydağ Barajı'nı bitirdik. 5 bin hektarlık, başka bir deyişle 50 bin dekarlık alanda sulama olacak. Baraj açılmadan 20 bin hektarlık alanda sulama başladı. Yaptığımız hesaplara göre ovadaki çiftçiler yılda 160 trilyon gelir elde edecekler, enerji parası ödemeyecekler.''
Bakan Eroğlu, Zeytinova ve Aktaş barajlarının ihalelerinin yapıldığını, bölge milletvekillerinin isteği doğrultusunda Bademli Barajı'nın ek yatırım programına alındığını anlattı.
Küçük Menderes ve Bakırçay havzalarında da çalışmalar yaptıklarını söyleyen Eroğlu, Yortanlı Barajı ile 6900 hektar, Kınık Sol Sahil Sulaması ile de 7063 hektarlık alanın sulanacağını belirtti.
Seferihisar'da Kavakdere Barajı'nın açıldığını, Değirmendere Ataköy göleti sulamalarının bitirildiğini, Karaburun, Mordoğan'da da çalışmalar yapıldığını hatırlatan Bakan Eroğlu, ''Çaltıkoru Barajı var, muhteşem baraj inşaatı devam ediyor. 11.11.2011'de saat 11.11'de bitirilmesi talimatını verdik, o tarihe varmadan bunun yetişeceğine inanıyorum'' dedi.
-İZMİR'İN İÇME SUYU -
Bakan Eroğlu, İzmir'e hükümet olarak önemli yatırımlar yaptıklarını, bunlardan birinin de içme suyu sorununun çözülmesiyle ilgili olduğunu belirterek, şöyle dedi:
''Başbakanımız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken ben de İSKİ Genel Müdürü idim. İSKİ skandalı ile anılan birtakım yolsuzluklar sebebiyle maalesef İSKİ iflas etmiş, suyu, parası yok, 1 milyar dolar borç batağına saplanmış, piyasadan hırdavat dahi alamayan kurumda idim. O zamanki hükümet yardım etmediği gibi, önümüzü dahi kesti. Barajların tahsisini bile güç bela aldık. Geçmiş dönemden bütün borçları ödetti. Hükümet olarak biz böyle anlayışta değiliz, olamayız. 73 milyon vatandaşın hizmetkarıyız. İzmir'in su meselesi için Başbakan talimat verdi. Gördes Barajı bitiş tarihi 2012 idi, bunu öne çektik ve 30 Kasım 2008'de su tuttuk. Gördes Barajı bitince İzmir'e yılda 59,5 milyon metreküp, 800 bin kişinin suyunu karşılayacak ilave su verilecek.''
Gördes Barajı'nın isale hattını da DSİ'nin yapacağını vurgulayan Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:
''İsale hattını İzmir Büyükşehir Belediyesi yapacak iken gecikince biz aldık, birlikte projeyi masaya yatırdık, isale hattının yapımını üzerimize alarak başlattık. Geçen sene mayısta temel attık, temel atarken 9 Eylül saat 09.59'da su akacak diye talimat verdik. Bölge müdürümüz o tarihte hazır olduğunu söyledi, ama referandum olacağını bilemediğimiz için merasim imkanı yoktu. Tesisin hazır olduğunu ilan ettik. Başbakanımız toplu tören ile yarın açacak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızı çağırdık. 1 senede 100 trilyon lira harcadık. DSİ'nin 100 trilyon lira vermesi görülmüş şey değil, bu önemli.''
Bakan Veysel Eroğlu, dere ıslahları, erozyon kontrolü ve ağaçlandırma konularında da önemli çalışmalar yaptıklarını vurguladı. Eroğlu, İzmir'de 6500 hektarlık alanın ağaçlandırılması planlanmışken, 8658 hektarlık alanın ağaçlandırıldığını vurguladı.
İzmir'de, Orköy'ün keçi verimini artırmak amacıyla proje üreteceğini belirten Bakan Eroğlu, Devlet Meteoroloji İşlerinin de 7 gözlem istasyonu daha kuracağını, böylece gözlem istasyonu sayısının 18'e yükseleceğini söyledi.
İzmir'in her ilçesinde yatırımlar yaptıklarını ve bazı yatırımların devam ettiğini vurgulayan Eroğlu, milli eğitim ve sağlık harcamalarının göze çarptığını, Ulaştırma Bakanlığının İzmir'deki yatırımlarının 1,8 milyar lirayı bulduğunu belirtti.
Bakan Eroğlu, AK Parti İzmir Milletvekili İsmail Katmerci'nin sorusu üzerine, ekonomik ve ekolojik yönden barajların bölgeye büyük getirisi olduğunu, Türkiye'nin 70 milyar metreküp su biriktirme kapasitesini 110-120 milyar metreküpe çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi.