Cenkten cönkten tarihi sohbetler başlıyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-09-2010 (12:14)   Son Mesaj: 10-09-2010 (12:14)    Cevap: 0    Gösterim: 448  

10-09-2010

Cenkten cönkten tarihi sohbetler başlıyor

Cenkten cönkten tarihi sohbetler başlıyor

"Tarih bugüne kadar hep resmi ve gücü elinde bulunduranların gözüyle şekillendirildi, oysa tarihin asıl kahramanları o seçkinleri ve devletleri omuzlarında yükselten sivillerdi" diyen İliksiz, tarihi farklı açılardan yorumluyor...

"Bugün bize tarih diye belletilen; asillerin, seçkinlerin, askerlerin, memurların, makam ve mevki sahiplerinin keyfi rivayetlerinden ibaret metinler... Oysa tarihin asıl mimarları tarih kitaplarında adlarının zikredilmesine bile gerek görülmeyen sıradan insanlardı..." diyen gazeteci yazar Yaşar İliksiz, resmi ve militarist bakışla yapılan tarih yorumlarının, sivil ve insani tarih yorumları ile değiştirilmesinin zamanının geldiğine inanıyor.Marmara FM'de her Salı günü 21.00'de yayına girecek Cenkten Cönkten tarihi sohbetler programını hazırlayacak ve sunacak İliksiz'in radyoda yayınlanan program anonslarında, "Asillere, seçkinlere, askerlere, memurlara, makam ve mevki sahiplerine yaranmak isteyenlerin tarih yorumlarından bıkıp usanmadınızsa bu program canınızı sıkabilir... Ama.... Masallara doydum... gerçeği... sivillerin tarihe gömülmüş destanlarını duymak istiyorum diyorsanız... Salı günü saat 21.00"den sonra Marmara FM dinlemeyi unutmayın..." deniliyor...

TARİHE SİVİL GÖZLE VE BAĞIMSIZ BAKABİLMEK...

"Bu program tarihe sivil gözüyle bakabilenlere mahsus ve sivil gerçekleri önemseyenler için. Bugüne dek yazılan tarihlerin ekseni genelde cenkler oldu. Oysa bir de cönklere imza atan sivil ve sanatkar ruhlu insarların yaşadığı tarih var. Amacım her ikisini harmanlayarak, insanlara gerçeğin militarist ve resmi tarihçilerin gösterdiği gibi olmadığını işaret edebilmek. Bu nedenle programın adını 'cenkten cönkten tarih sohbetleri' olarak seçtim" dedi.

Son dönemlerde resmi tarihe altenatif pek çok tarihi eser yazıldığına dikkat çeken İliksiz "Ama ne yazık ki her ne kadar iyi niyetli olursa olsunlar, resmi tezlere kafa tutan gayrı resmi tarih yazarları, kendi derin otoritelerinin sınırlarını aşamadılar. Bu nedenle yazılanlar güdük kaldı ve herkese güven telkin edemiyor. Amacım her hangi bir otorite ve amaca bağlı kalmadan, belli bir tezi ispatlamak için değil, gerçekten ne olduğunu gösterebilmek için tarihi vakaları insanlara yansıtabilmek. Bunu ihtiyaç olduğuna inandığım için yapılan program teklifini kabul ettim. Programın ilgi göreceğine inanıyorum" dedi.

Cenkten cönkten Tarihi sohbetler her Salı saat 21:00"de yazar Yaşar İliksiz"in sunumuyla Marmara Fm"de.

Cenkten cönkten tarihi sohbetler başlıyor Yorumları