Babadan kızına en büyük hediye   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-08-2010 (20:08)   Son Mesaj: 10-08-2010 (20:08)    Cevap: 0    Gösterim: 801  

    10-08-2010

    Babadan kızına en büyük hediye

    Babadan kızına en büyük hediye


    Gaziantep'te, 21 yaşındaki genç kadın, 56 yaşındaki babasının bağışladığı böbrekle yaşama tutundu.

    İki yıl önce ilk çocuğunu dünyaya getirdikten sonra böbrek rahatsızlığı fark edilen Fatma Şencay, aralıklarla tıbbi tedavi gördü ancak son üç aydır neredeyse sürekli olarak diyalize girmeye başladı. Durumu ağırlaşan ve organ nakli gereken genç kadının imdadına babası Muzaffer Doğan(56) yetişti.Nefroloji uzmanı Prof. Dr. Celalettin Usalan'ın ameliyata hazırladığı Fatma Şencay'a (21), Doç. Dr. Ünal Aydın ve ekibinin gerçekleştirdiği operasyonla babasının böbreği nakledildi.

    Babasının böbreğiyle hayata tutunan Fatma Şencay, gazetecilere yaptığı açıklamada, problemlerinin iki yıl önce yaptığı doğum sonrasında başladığını, durumu ağırlaşınca doktorların ''ya nakil ya da diyaliz'' dediğini belirtti.

    Ailesiyle görüştükten sonra nakile karar verdiklerini ifade eden Şencay, ''Çocuğuma bakamadığım, evimle ilgilenemediğim günler oldu, sürekli yatıyordum. Şu an çok rahatım ve iyiyim. Hiç korkmasınlar, korkacak bir şey yok. Bir organ bağışlayın bir hayat da siz kurtarın'' dedi.

    Esnaf olan 6 çocuk sahibi baba Muzaffer Doğan ise Türkiye'de organ naklinin çok önemli olduğunu, daha fazla bağış yapılması gerektiğini ifade etti. Kızının durumu ağırlaşınca ailenin en büyüğü olarak kendisinin bağış yapması gerektiğini düşündüğünü ifade eden Doğan, ''21 yaşında gencecik bir insan. O ızdırap çektikce sen de rahatsız oluyorsun. Herkesin organ nakli yapması lazım'' diye konuştu.

    -''GÜNEYDOĞU'DAKİ CANLIDAN CANLIYA İLK NAKİL''-

    Nakli gerçekleştiren ekibin başında yer alan Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ünal Aydın ise nakilin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde canlıdan canlıya gerçekleştirilen ilk böbrek nakli olduğunu söyledi.

    Organ naklinin hem canlıdan hem de kadavradan yapılabildiğini ancak kadavradan yapılabilmesi için organ bağışı yapılması gerektiğini dile getiren Aydın, şöyle konuştu:

    ''Ancak bizim bölgemizde organ nakli sıfıra yakın. Hedefimiz organ naklini arttırmak. Bölgemiz hem karaciğer yetmezliği hem de böbrek yetmezliği bakımından Türkiye'de en çok hastanın bulunduğu bir bölge ve bölgedeki tek organ nakil merkezi burası. Madem organ nakli bağışı yetersiz tek alternatifimiz canlıdan nakil yapmak.

    Bu canlıdan yaptığımız ilk böbrek nakli, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ilk böbrek nakli, başarılı bir nakil. Bundan sonra da hızlı bir şekilde canlıdan canlıya nakil yapmaya devam edeceğiz çünkü organ bağışı sınırlı. Ölen insanlarla, organlarının toprak olmasına müsaade etmeyelim, organlarını bağışlayalım ve hayat kurtaralım.''




    Babadan kızına en büyük hediye Yorumları