Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, ülkelerin para birimlerini güçlendirmeyi sınırlandırma çabalarının ekonomideki toparlanmaya zarar verebileceği uyarısında bulundu.
Strauss-Kahn, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, ''Döviz kurlarının bir silah olarak kullanılması gibi bir fikrin dolaştığı açık. Bunun uygulamaya geçmesi, böyle bir düşünce küresel ekonomi için çok ciddi bir riski temsil ediyor. Bu tür bir yaklaşımın olumsuz ve çok zararlı uzun dönem etkisi olur'' dedi.
ABD'de hafta sonu yapılacak IMF toplantısında, IMF'nin, ülkelerin dengeli küresel büyüme için çalışmasını sağlama görevi kapsamında döviz kuru hareketlerini ele alması bekleniyor.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed), doların zayıflamasına yol açabilecek yeni bir politika benimseyeceğine ilişkin kaygıların yanı sıra Çin'in para birimi yuanın değerinin hızla yükselmesine karşı çıkması, döviz kurlarının, G-7 ülkeleri Maliye Bakanları toplantısının birinci gündem maddesi haline getirdi.
Bugün kayıpları artan ABD doları, bazı para birimleri karşısında 8,5 ayın en düşük seviyesine geriledi.
Gelişmekte olan ekonomiler, gelişmiş ekonomilerin kendi para birimlerinin seviyelerini sınırlandırması kararlılığı yüzünden nakit akışın bu yıl ihracatlarına zarar verir gibi göründüğünü belirtiyor.
Brezilya, geçen hafta son iki yılın en yüksek seviyesine gelen para birimi realdeki artışın önüne geçmek amacıyla önceki gün yabancı yatırımcılardan aldığı vergiyi iki kat artırarak, yüzde 2'den yüzde 4'e çıkardı ve ''uluslararası döviz kuru savaşında'' son atışı yaptı.
Japonya, sürpriz bir hareketle dün faiz oranını yüzde 0-0,1 aralığına çekti ve yen ABD doları karşısında 15 yılın en yüksek seviyelerine yakın kalırken, ekonominin rekabet edebilmesi için daha fazla parayı devreye sokma sözü verdi.