DSP Genel Başkanı Masum Türker, ''Anayasa hazırlığı siyasi yaklaşımdan farklı olmalı. Siyasetin etkisinde olmamalı'' dedi.
Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, Türker'i parti genel merkezinde ziyaret etti. Adıbelli, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, öğretmen açığından yakınarak, Güneydoğu Anadolu'da ziyaret ettikleri illerde bazı okullarda öğretmen, bazı okullarda öğrenci bulunmadığını tespit ettiklerini söyledi. Adıbelli, bazı Anadolu liselerinde de sıkıntılar yaşandığını, 340 puanlı öğrenci liseye kayıt yaptıramazken ''ne hikmetse 310 puan alanların bu okullara girebildiğini'' savundu.
Türker de kaygıları kendilerinin de taşıdığını belirterek eğitim sisteminin Türkiye'de her geçen gün bozulduğunu söyledi.
Ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türker, yeni bir anayasa konusunda DSP'nin düşünce ve duruşunu ortaya koymak üzere çalışmalarını güncelleştirdiklerini vurguladı. Masum Türker, şöyle konuştu:
''Bizim bir yaklaşımımız var. Anayasa hazırlığı siyasi yaklaşımdan farklı olmalı, siyasetin etkisinde olmamalı. Hazırlayan siyasi parti bile olsa Anayasa'nın karşısındakiyle uzlaşılabilecek dozda ve uzlaşılabilecek bir metin halinde oluşturulması gerekir. Onun için Başbakan'ın dayatarak, kafasında bir anayasa anlayışı varsa bu Türkiye'ye uymaz. Türkiye'ye uyacak, Türkiye'nin bütün sorunlarını kavrayacak anayasa, herkesin siyaset ötesi üzerinde anlaştığı bir uzlaşma belgesi olacak. Siyaset ötesi halkın birlikte yaşamasını sağlayacak bir anayasa metninin ortaya çıkmasına çalışacağız. Biz herkesin üzerinde uzlaşabileceği bir anayasanın yaratılmasından yanayız. Bu anayasanın da siyaset etkisi taşımayan bir anayasa olması gerekir.''
Medya aracılığıyla yapılan tartışmaları da tasvip etmediklerini ifade eden Türker, anayasanın bir uzlaşma belgesi olduğunu, en azından bunu yaparken uzlaşma anlayışı içinde bir duruş sergilenmesi gerektiğini kaydetti.
Türker, bir gazetecinin yeni anayasa çalışmalarının seçim sonrasına bırakılması düşüncesini nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, yeni anayasanın yeni dönemde hazırlanması gerektiğini belirtti.
İster şimdi, ister yeni dönemde hazırlansın yapılacak yeni anayasanın ''sakat doğacağını'' iddia eden Türker, yüzde 10 seçim barajı devam ettikçe Anayasa'yı hazırlayacakların toplumun tamamını temsil etmeyeceğini dile getirdi.
Türker, başörtüsü tartışmalarına yönelik bir soru üzerine ise 1.5 yıldır başörtülülerin üniversitelere girdiğini savundu. Konunun tartışmaya açıldıktan sonra tehlikeli bir boyuta gittiğini öne süren Türker, kamu görevinde bulunanlara da başörtüsü serbestisi yönünde taleplerin gelişmeye başladığını savundu.
-İNSANİ DEĞERLER DERNEĞİNİN ZİYARETİ-
İnsani Değerler Derneği Genel Başkanı Mehmet Bozdemir ve beraberindeki heyet de Türker'i ziyaret etti.
Bozdemir, toplumsal uzlaşma ve barışın demokrasi için çok önemli olduğunu ancak Türkiye'de siyasetçilerin bir türlü uzlaşamadığını ve bazen çok sert eleştiriler yapıldığını belirterek, bu konuda hazırladıkları bir çalışma olduğunu bildirdi.
Siyasi parti liderlerini insani değerler konusunda bir toplantıya davet ettiklerini bildiren Bozdemir, Türker'e de toplantı için davette bulundu.
Türker de toplantıya katılacağını söyledi.