Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santralle ilgili lisanslama ve izin süreçlerinde değişik problemlerin çıkabileceğini ancak yaşanacak sıkıntıların bu konudaki kararlılıklarını etkilemeyeceğini söyledi.
Yıldız, Türkiye Likid Petrol Gazcıları (LPG) Derneği Başkanı Yağız Eyüboğlu ve yönetim kurulu üyelerini makamında kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Bakan Yıldız, Türkiye LPG Derneğinin bir süre önce genel kurulunu yaptığını ve yeni yöneticilerini seçtiğini anımsattı.
Görüşmede, sektörle ilgili gelişmeleri ve LPG'den alınan ÖTV konusunu ele aldıklarını ifade eden Yıldız, Türkiye'deki enerji arz güvenliğinin önemli bir parçası olarak gördükleri LPG sektörünün sorunlarıyla ilgili de görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi.
Türkiye LPG Derneği Başkanı Yağız Eyüboğlu da LPG'nin, 3,6 milyon tonluk bir pazar büyüklüğünün bulunduğunu, bugün 10 milyondan fazla hane ve iş yerinde kullanıldığını, bu sektörün 150-200 bin kişiye istihdam sağladığını belirtti.
Türkiye'nin enerji arz güvenliğinin sağlanması konusunda LPG'nin önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Eyüboğlu, Bakan Yıldız'a, özellikle kırsal kesimdeki LPG kullanımının alternatif kaynak olarak devreye alınmasıyla ilgili proje sunduklarını kaydetti. LPG'nin dar gelirli kesimde daha sıklıkla kullanıldığını anlatan Eyüboğlu, doğalgazın ulaştırılmasının mümkün olmadığı köy ve ilçelerde LPG için vergi boyutunda bir destek sağlanması halinde o bölgedeki insanların da ucuz, çevreci ve güvenilir enerji kaynağına kavuşmasının mümkün olabileceğini kaydetti.
SORULAR
Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santrale ilişkin sürecin ne durumda olduğuyla ilgili soru üzerine Bakan Yıldız, Türkiye ve Rusya arasındaki Akkuyu Nükleer Santrali'ne ilişkin anlaşmanın Resmi Gazete'de yayımlandığını, bunun orta ve uzun vadede bir çok yükümlülüğü olan bir süreç olduğunu söyledi.
Bu süreci sabırla izlediklerini, bizzat görüşmelere katıldıklarını ifade eden Yıldız, ''En önemli somut adım, proje firmasının kurulmuş olması. Biz bununla ilgili Rusya tarafına onayımızı verdik. Çünkü yaptığımız anlaşmada bu proje firmasının ortaklık yapısının ve oranlarının tarafımızdan bilinmesi gerektiği vurgulanmıştı.
Bundan sonraki sermaye yapılarında ve ortaklık yapısındaki olası bir değişimde yine aynı şekilde onay verecek olan bakanlığımızdır'' dedi.
Proje firmasının kurulması ve onaylanmasıyla beraber sürecin resmiyet kazanacağını anlatan Yıldız, bundan sonra yer konusunda lisanslamalar ve izin sürecinin başlayacağını kaydetti.
Bu süreçler içinde değişik problemlerin çıkabileceğini ifade eden Yıldız, yaşanacak sıkıntıların bu konudaki kararlılıklarını etkilemeyeceğini söyledi.
Bakan Yıldız, ''Zaman zaman izin süreçleri uzayabilir, yerle ilgili, uluslararası arenade bazı problemler çıkabilir ama bunların her birisi bu kadar yüksek hacimli bir işte sıkıntı doğurmayacaktır. Şu anda yolumuza devam ediyoruz'' diye konuştu.
''Proje finansmanı için belirlenen şirket Türk olacak mı bir isim belirlendi mi'' şeklindeki soru üzerine Bakan Yıldız, hangi ortak olacağına karışmadıklarını, buna Rusya'nın karar vereceğini belirtti.
Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan doğalgaz sevkıyatına ilişkin mutabakat zaptına da değinen Yıldız, şöyle konuştu:
''Mutabakat zaptındaki söz konusu miktarların her birisi, al ya da öde miktarının içerisindeki rakamlardır. Yani bizim al yada öde yükümlülüklerimizi artırmayacak hatta daha azaltabilecektir.
Biz PETKİM'in petrol ürünleriyle ilgili konuda uluslararası piyasada daha rekabetçi olabilmesi için de bunu yaptık. Uluslararası arenada bir çok anlaşmadan bahsedilir.
Bizim Azerbaycan ile yaptığımız bu anlaşmamız, bu taslakların ve anlaşmaların içinde şu ana kadar realize edilmiş, imzası atılmış tek anlaşmadır.
O açıdan Azerbaycan ile yaptığımız doğudaki doğalgaz kaynaklarıyla alakalı bu anlaşma hem sayın Obama'nın konuşmalarında bahse konu olabilecek kadar önemli hale gelmiştir hem de Avrupa'da bu konudaki tek anlaşmadır.''
Bakan Yıldız, bir başka soru üzerine LNG'nin depolanması konusunda da yeni müracaatların olduğunu belirterek, ''Bu geçiş dönemini çok iyi düzenlemek durumundayız.
Şu anda EGE Gaz'ın LNG tesislerinin boş kapasitesi mevcut ama buna rağmen yeni LNG tesisleri kurmak isteyen firmalar vardır.
Biz piyasaya bunu açıkça söylüyoruz. Şu anda Türkiye'nin doğalgaz fazlası var. Ama 2-3 yıllık bir geçiş dönemini düzenlememiz lazım'' dedi.