Sikorsky Ortaklıklar Başkan Yardımcısı Stephen Estill, Türk Genel Maksat Helikopter Projesi'ne Sikorsky'nin verdiği teklife ilişkin ''Türkiye, küresel pazarda yer almak istiyorsa tam zamanı, yoksa 10 yıl daha bekleyecek'' dedi.
Estill, Sikorsky'nin ortak kuruluşu olan ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Alp Havacılık'ın Genel Maksat Helikopter Projesi kapsamında düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, Türk Genel Maksat Helikopter Projesi için Türkiye'ye yaptıkları teklifin emsalsiz ve muhteşem olduğunu belirterek, program kapsamında dünyaca ünlü Black Hawk helikopterinin tüm sofistike transmisyon ve aviyonik sistemlerinin Türkiye'de üretileceğini kaydetti. Program kapsamında Black Hawk'ın Türk havacılık sektörüne önemli bir ihracat girdisi sağlayacağını ifade eden Estill, şöyle konuştu:
''Alp Havacılık fabrikasında Black Hawk'ın hassas ana, orta ve arka dişli kutularını üretecek. Burada aynı zamanda rotor başlıkları ve iniş takımları da üretilecek. Sikorsky'nın teklifinin kabulüyle TAI'de tüm ana ve kuyruk kompozit palleri ve gövdeyi üretecek. Dinamik komponentlerin asemblesini gerçekleştirecek. TAI aynı zamanda helikopterin ihtiyacına göre nihai sistem entegrasyonu da yapacak. Aselsan da en son teknolojileri içeren kokpiti geliştirip üretecek. Black Hawk, genel maksat helikopterlerinde dünya standardı demek. Black Hawk'ı önümüzdeki onlarca sene çok kuvvetli bir talep olarak görüyoruz. Sikorsky, mevcut siparişlere göre önümüzdeki 12 yıl boyunca yılda 150 Black Hawk ve Seahawk üretimi yapacak. Küresel talebe baktığımızda 20 yıl boyunca 4 bin Black Hawk talebi ön görüyoruz. Black Hawk'ın bize verdiği güvenle, Türk Genel Maksat Helikopteri Programını kazandığımız takdirde, derhal Türkiye'ye 1 milyar dolarlık sipariş vermeyi garanti ediyoruz.''
-''BLACK HAWK'IN TÜRKİYE'DE ÜRETİMİ SAĞLANACAK''-
Estill, halen transmisyon, kokpit ve gövde parçalarını mevcut ihracat lisanları sayesinde Türkiye'den satın aldıklarını belirterek, şöyle devam etti:
''Sikorsky'nin gerçekleştireceği teknoloji transferi sayesinde Black Hawk'un Türkiye'de üretimi sağlanacak. Ortak olarak Türkiye için yeni hafif çift motorlu bir helikopteri geliştirip oradan da askeri ya da sivil amaçlı, çığır açacak helikopter hızını ikiye katlayan ultra-sofistike X2 teknolojisini içeren bir platforma geçebiliriz. Heyecan ile Türk hükümetinin Türk Genel Maksat Helikopter Projesi sonucunu açıklamasını bekliyoruz. Teklifimizin kabul edilmemesi takdirde bir B planımız yok. Kaybedersek Türkiye ve Sikorsky büyük bir fırsatı kaçıracak. Aselsan ve Roketsan gibi kuruluşların ürünleri bizim helikopterlerimizde kullanılıyordu. Sikorsky, şimdi de Türkiye'ye doğrudan bir gelir kazandıracak bir alım yapacak. Türkiye ile ömür boyu ortaklık istiyoruz. Türkiye ve Sikorsky Ar-Ge çalışmaları yapacak ve ortak pazarı paylaşacak. Polonya'ya 5 yıl önce Black Hawk yatırımı yaptık. Ancak, bu yatırım öncesinde Türkiye'ye gelip (yatırımı Polonya yerine size yapalım) dedik. Türkiye de (henüz hazır değiliz) dedi. Bu nedenle yatırımı Polonya'ya yaptık. Tekrar geldik. Türkiye, küresel pazarda yer almak istiyorsa tam zamanı yoksa 10 yıl daha bekleyecek.''
-''SİKORSKY İLE İŞBİRLİĞİMİZ KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR''-
Alp Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Alpata da Türkiye'de teknoloji yoğun ve yüksek katma değerli ürün ihracatında örnek kuruluş olduklarını belirterek, 2010 yılında 50 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerini bildirdi.
Alp Havacılık'ın önündeki 5 yılda 150 milyon dolarlık bir ihracatı hedeflediğini anlatan Alpata, şunları kaydetti:
''Türk Genel Maksat Helikopter Projesi'nin devreye girmesi ve JSF projesinin de yüksek üretim dönemine ulaşmasıyla da yıllık 350 milyon dolara ulaşmayı öngörüyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını etkin bir biçimde karşılama hedefimizi yerine getirmemizde Türk Genel Maksat Helikopter Projesi kapsamında Sikorsky ile işbirliğimiz kritik önem taşıyor. Sikorsky'nin Türk Genel Maksat Helikopter ihalesini kazanması durumunda, ALP Havacılık, helikopterler rotor ve transmisyon sistemleri ve bu arada dişli ve dişli kutularının yanı sıra, uçuş kumanda sistemi velhasıl yedek parça niteliği taşıyan kısımlarını da üretecektir.
Ayrıca yine ülkemizde bir ilk olarak İniş takımlarının detay üretim, montaj ve testi de tesislerimizde gerçekleştirilecektir. Genel Maksat Helikopter Projesi Alp Havacılık'a yıllık 100 milyon dolar, toplamda ise 2,3 milyar dolarlık bir ek iş hacmi yaratacak, Alp Havacılık ve yüklenicilere de 750 kişilik ek istihdam imkanı yaratılacaktır.''
Toplantı öncesinde Alp Havacılık Fabrikası basın mensuplarına tanıtıldı.